Pojedine članice EU tuže Austriju

Njemačka i Italija pripremaju zajedničku tužbu protiv Austrije zbog zatvaranja državnih i lokalnih puteva u saveznoj pokrajini Tirol za tranzitni saobraćaj, objavio je danas nemački dnevnik Bild am Zontag.

Svijet 30.06.2019 | 15:53
Pojedine članice EU tuže Austriju
"Slobodni saobraćaj roba u Evropi je blokadom Tirola onemogućen u velikoj meri i to se protivi zakonima Evropske unije", izjavio je njemački ministar saobraćaja Andreas Šojer.

On je objasnio da je sa svojim italijanskim kolegom Danilom Toninelijem od Evropske komisije zatražio da zaustavi "sistemsku blokadu Tirola", prenosi Hina.

"Moje ministarstvo priprema tužbu protiv Austrije, a i Italija će postupiti na isti način", rekao je Šojer.

Evropska komisija je u subotu najavila da je sukobljene strane pozvala na krizni razgovor u Brisel.

"Vlade Njemačke, Italije i Austrije treba zajednički da rade na rješavanju problema", rekla je povjerenica Evropske komisije Violeta Bulc.

Tirolski premijer Ginter Plater najavio je da njegova savezna pokrajina neće odustati od mera koje bi trebalo da rasterete tranzitne rute od Njemačke prema Italiji, a koje vode kroz ovu austrijsku saveznu pokrajinu.

"Ove mjere je uvela tirolska vlada a ne savezna vlada i zato i mi moramo da učestvujemo u razgovorima u Briselu", rekao je Plater.

Tirol je za ljetnji period uveo mjere koje vozačima privatnih automobila brane korišćenje državnih i lokalnih puteva.

U slučaju zastoja vozači tako ne smiju da silaze sa autoputeva kako bi korišćenjem lokalnih puteva zaobišli zastoj.

Odlučeno je i da se propušta samo 300 teretnih vozila na sat što u njemačkim pograničnim područjima uzrokuje velike zastoje.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar