У јулу преговори за чланство ЕУ

Сјеверна Македонија ће највјероватније добити датум за предприступне преговоре у јулу, изјавио је предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Регион 05.06.2019 | 07:54
У јулу преговори за чланство ЕУ
Јункер је на заједниочкој конференцији са сјеверномакедонским премијером Зораном Заевим рекао да ће ЕК дати све од себе да се та одлука донесе овог љета, преноси МИА.

Заев је рекао да је увјерен да ће та одлука бити донијета овог љета, истичући да та земља то 100 одсто заслужује.

– Вјерујем да ће током љета бити донијета одлука о датуму започињања преговора. Нема јаче мотивације за цијели регион, као и за Сјеверну Македонију, него што је ЕУ – рекао је Заев. 

Европски комесар за проширење и добросусједску политику Јоханес Хан изјавио је да је отварање преговора са Сјеверном Македонијом значајно не само због стабилности региона, већ и због кредибилитета ЕУ, која би тако наградила ту земљу због напора да се усвоји Преспански споразум с Грчком.

– Уколико земља учини све што се од ње тражило, а није адекватно награђена, то није добар стимуланс. А ако је супротно, то би могло, напримјер, да покрене преговоре Београда и Приштине – рекао је Хан.

Како наводи македонска агенција, о датуму ће се расправљати на састанку лидера ЕУ 18. јуна у Луксембургу, а на основу препоруке ЕК за отварање преговора објављене у посљедњем извјештају о напретку те земље, објављеном крајем маја.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тако је

05.06.2019 07:48

Браво за Сјеверну Македонију и нека јој је са срећом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

05.06.2019 07:53

Браво само тако накрају че остати само два откачена вагона Србија и БиХ и РС. Таман да се вратимо у праисторију А бицемо окружени Нато .и кад нам увале санкције или један Ембарго чао и пиши пропало тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ