U julu pregovori za članstvo EU

Sjeverna Makedonija će najvjerovatnije dobiti datum za predpristupne pregovore u julu, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Region 05.06.2019 | 07:54
U julu pregovori za članstvo EU
Junker je na zajedniočkoj konferenciji sa sjevernomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim rekao da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog ljeta, prenosi MIA.

Zaev je rekao da je uvjeren da će ta odluka biti donijeta ovog ljeta, ističući da ta zemlja to 100 odsto zaslužuje.

– Vjerujem da će tokom ljeta biti donijeta odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za cijeli region, kao i za Sjevernu Makedoniju, nego što je EU – rekao je Zaev. 

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanes Han izjavio je da je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU, koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum s Grčkom.

– Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagrađena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, naprimjer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine – rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija, o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u posljednjem izvještaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tako je

05.06.2019 09:48

Bravo za Sjevernu Makedoniju i neka joj je sa srećom.

ODGOVORITE
Name

Q

05.06.2019 09:53

Bravo samo tako nakraju če ostati samo dva otkačena vagona Srbija i BiH i RS. Taman da se vratimo u praistoriju A bicemo okruženi Nato .i kad nam uvale sankcije ili jedan Embargo čao i piši propalo the end.

ODGOVORITE