Србија: У чесници 33 златника

На платоу код Храма Светог Саве одржано је традиционално, 28. ломљење чеснице, у организацији Уније пекара Србије.

Србија 07.01.2019 | 15:54
Србија: У чесници 33 златника
Ломљењу чеснице присуствовао је патријарх Иринеј, после божићне литургије одржане у крипти Храма Светог Саве.

Патријарх је честитао Божић, најрадоснији хришћански празник, и поручио да се мир и радост божја уселе у срца и душе верника.

Вернике је традиционално поздравио са "Мир Божији, Христос се роди", а присутни су узвратили поздравом "Ваистину се роди". 

У чесници су била 33 златника, који симболизују број година Исуса Христа, а ломљењу чеснице су, као и до сада, највише обрадовали најмлађи који су са родитељима дошли на плато испред Храма Светог Саве. 

Чесницу, чији је обим 10 метара, пекари су правили четири дана.



Пречник чеснице је већи од 3,5 метра и имала је више од 5.000 комада, међу којима и 33 са златницима. Деци која су у деловима чеснице нашла златнике, за које се верује да доносе срећу ономе ко их пронађе, дељени су и пакетићи.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица подсетио је да је прво ломљење чеснице у организацији Уније пекара Србије организаовано 1991. године испред хотела Москва, на Теразијама.

"Тада смо убеђивали људе да дођу да преломе чесницу, да потраже срећу. Требало је доста енергије да би дошли до овога до чега смо дошли данас, а то је једна прелепа манифестација којом покушавамо да обрадујемо наше најмлађе суграђане и да видимо ко ће од њих имати више среће од осталих", рекао је Пралица новинарима.

Ломљењу чеснице присуствовали су и принц Александар Крађорђевић и принцеза Катарина, који су претходно били на божићној литургији.



(Б92/Тањуг)