Мундијалски интервју Жозеа Муриња...

О Месију, Роналду, фаворитима, Португалији, најбољим играчима у историји Светских првенстава и преузимању своје репрезентације. . .

Фудбал 04.06.2018 | 23:50
Мундијалски интервју Жозеа Муриња...
Жозеа Муриња наравно нећемо гледати на Светском првенству у улози актера, али нема много људи чије би нам мишљење било интересантније у вези са Мундијалом од Португалца. Тренер Манчестер Јунајтеда дао је интервју за магазин ГQ где је одговарао на питања везана за Мундијал у Русији.

Мурињо се тако дотакао тема и говорио о О Месију, Роналду, фаворитима, Португалији, најбољим играчима у историји Светских првенстава и преузимању своје репрезентације.

За почетак - да ли је узбуђен што нас ускоро очекује највећа фудбалска смотра?

"Да, наравно. Свако ко воли фудбал је узбуђен због Светског првенства. Светско првенство је веће од фудбала. За мене су Мундијал и Олимпијске игре, на социјалном нивоу, два највећа догађаја на свету. Али упркос томе не мислим да се ту игра најбољи фудбал. Зашто? Зато што у клупском фудбалу имате више времена да радите са играчима, а то у репрезентацији не можете".

Ко је по Мурињу највећи фаворит на Светском првенству?

"Играчи као што су Меси и Роналдо су толико добри да своје тимове праве још бољим него што су на папиру. Тако да Аргентина и Португалија могу далеко. Бразил са својим тренером Титеом игра тактички и дефанзивно, али и даље има бразилски таленат. То ће бити тим који треба гледати. Од европских тимова Шпанија је деловала снажно у квалификацијама. Имају микс искусних и квалитетних играча. Али никада не знате, увек може да буде изненађења на Светском првенству".

Ко је по вашем мишљењу највећи играч Светских првенстава?

"Не могу да одговорим на то. Претешко је. Рођен сам 1963, а Мундијал је био 1966. Прерано за мене, али познајем историју и играче попут Бобија Чарлтона или Еузебија. Од 1970. па надаље се сећам свих тимова и играча. Има их много добрих. Од Бекенбауера, Пелеа, Марадоне, Бразилца Роналда... Има их много и сваке четири године се појави нова звезда. За мене је немогуће да поредим играче из различитих генерација".

Може ли Португалија да буде првак света?

"Португалија је таква земља да се стално појављују нови таленти. Садашња репрезентација је мислим још јача него пре две године. Тако да можемо свашта да урадимо. Да ли можемо да будемо прваци света? Не бих се усудио то да кажем. Али када нам је дан можемо свакога да победимо".

Да ли вас је неки моменат са Светских првенстава мотивисао да се бавите каријером у фудбалу?

"Рекао бих да је то моменат када капитен подиже трофеј. А два најважнија трофеја су Лига шампиона и Светско првенство. Када сте дете, или млад играч, сањате да будете на том нивоу. Размишљао сам доста о томе када сам подизао трофеј Лиге шампиона".

Да ли је поред толико фудбала на ТВ-у и клупског фудбала, Мундијал посебан турнир за вас?

"Да, посебан је. Посебан је за навијаче, за државе и игра се на лето. Увек сам сматрао да када репрезентација игра на Светском првенству цела земља стаје. Ако прошетате улицом било којом земљом која игра Светско првенство можете да украдете целу продавницу и нико неће приметити. То је тако невероватан турнир да се чак и људи који нису фудбалски заљубљеници заљубе у репрезентацију".

На једном од хуманитарних мечева Мурињо је био тренер Јусеину Болту.

"Величина терена је била премала за њега. Направљена је за старије играче који не трче толико, али имају доста умећа. Његова највећа предност је физичка снага, брзина и агресивност тако да би вероватно боље играо на правом терену са по 11 играча са обе стране".

Пре неколико година сте рекли да ћете преузети Португалију када се уморите... Да ли сте ближи том умору?

"Не. Не! Нисам уопште близу. Мој посао је да будем тренер у клубу. Потребно ми је да играм сваке седмице и да тренирам свакога дана. Рекао бих да сам још даље од умора него што сам био пре неколико година", закључио је Мурињо.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар