Зашто је Трамп постао кукавица?

Администрација Доналда Трампа брзо одговара на светске изазове, али је једини изузетак руски председник Владимир Путин, пише Фрида Гитис за ЦНН.

Свијет 18.03.2018 | 11:11
Зашто је Трамп постао кукавица?
Она истиче да је америчком председнику било потребно неколико дана да се огласи по питању тровања бившег руског шпијуна у Великој Британији, када је рекао да “изгледа да иза тог случаја стоје Руси”, док званична Москва пориче све оптужбе.

”Трамп је несклон давању изјава које би могле да се схвате као криткика Путина. Трамп њега хвали на сва уста и видно му је нелагодно када треба да му се супротстави. Чињеница да је Трамп толико дуго избегавао да изнесе критику на рачун Русије се нарочито види ако се у обзир узме то да су односи њега и Руса одавно под лупом”, наводи Гитис.

Према њеним речима, Трампов мандат вероватно зависи о резултатима истраге по питању његове сарадње с Русима током последњих председничких избора.

“Према томе, Трамп зна да не сме да остави погрешан утисак по питању Русије. Међутим, он се према Русији и даље односи крајње опрезно, иако се не устручава од коришћења увредљивих епитета и скандалозних претњи на рачун других”, додаје се у тексту.

Гитис се осврнула и на отпуштање Рекса Тилерсона са позиције државног секретара.

”Тилерсон је Русију назвао неодговорном глобалном силом која отворено не поштује суверенитет других држава и животе својих грађана. Трамп је неколико сати после тога уручио отказ Тилерсону, а руска новинарка Олга Скабејева је изјавила “Трамп је наш”. Ипак, Бела кућа је морала да промени став по питању Русије, па је потписана заједничка изјава са Француском, Немачком и Британијом у којој је осуђен напад на бившег агента, уз оцену да је за то врло вероватно одговорна Русија”, истиче се у тексту.

Како Гитис наводи, Трампова новопечена спремност да се супростави Русији је добродошла промена за сигурност САД и НАТО савеза.

“Међутим, питање је зашто се Трамп, који је иначе без длаке на језику, претвори у кукавицу када треба осудити Путина”, закључује се у тексту.

(ЦНН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дијагноза

18.03.2018 13:45

Чуј "вјероватно" и на основу тог вјероватно Трамп треба да оптужи Русију. Није то прогноза времена, можда ће падати киша а вјероватно неће.

ОДГОВОРИТЕ