Сачувајте дјецу од прехладе и вируса

Руски лекар Алексеј Сињаков препоручује да витаминске залихе организма, посебно код деце, треба првенствено попуњавати витаминским биљкама.

Здравље 10.03.2018 | 13:04
Сачувајте дјецу од прехладе и вируса
ЗИМА и пролеће су годишња доба која са собом носе највећи број вируса и прехлада, којима су деца најсклонија. Руски лекар Алексеј Сињаков препоручује да витаминске залихе организма, посебно код деце, треба првенствено попуњавати витаминским биљкама. Како тврди, за ту сврху витаминске биљке су физиолошки активније и ефикасније од синтетичких витамина, које се уносе у облику таблета.

- Витаминске напитке који обнављају снагу и делују превентивно у основи можете узимати по сопственом нахођењу, повремено се консултујући са лекаром - тврди Сињаков. - Код деце која се баве спортом, прехладе су ређе, а и обољења се подносе знатно лакше. Окрепљујући коктел уклониће тренутни умор, али и у вечерњим сатима допринеће умирењу и побољшаће сан. Дугорочном употребом оснажиће цео организам.

Сињаков преопручује да је за здраве витаминске напитке довољно да у кухињи имате свежу нану, мирисну камилицу, листове рибизле или неке од мирисних зачинских биљака, које се користе у гатсрономији. Препорука је да се компоненте сваког витаминског напитка увек разблаже благим раствором екстракта нане, а у летњим месецима пожељно је користити и лед од екстракта нане, камилице или суручице, што ће напицима дати посебан мирис и укус.

Лимун и јаје

Помешати сок једног лимуна, једно јаје, 20 милилитара сирупа од нане и 100 милилитара воде. Мутити у миксеру до појаве пене, насути у високу чашу до половине напуњену ситно истуцаним ледом од екстракта нане и пити у јутрањим сатима.

Ананас и лимун

Исцедите 60 милилитара сока од свежег ананаса и 30 милилитара чистог лимуновог сока. Помашајте исцеђене сокове са хладном прокувалом водом. У чашу најпре наспите ситно истуцани лед са екстрактом нане и прелијте витаминским напитком. Препоручује се конзумација сат до два времена после ручка.

Зелено млеко

Помешати по 50 грама свежег маслачка, листова црне рибизле, коприве, жутиковине, мирођије и младог, зеленог лука. Три супене кашике ове мешавине помешати са четири чаше кефира, добро измутити и посолити по укусу. Напитак се конзумира хладан у јутрањим сатима уместо доручка или ужине.

Мешавина поврћа

Исцедити 100 милилитара сока од шаргарепе, 100 милилитара сока од парадајза и велику кашику сока од свеже цеђене коприве. Помешати све састојке и умутити их и у смесу постепено додавати пет чаша свежег млека, соли и бибера по укусу. Напитак конзумирати хладан у преподневним сатима.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар