Споразуми о сарадњи Кине и БиХ

У Будимпешти су данас потписани споразуми између БиХ и Кине о узајамном укидању виза за носиоце обичних пасоша, те о пољопривредној сарадњи.

Босна и Херцеговина 27.11.2017 | 14:46
Споразуми о сарадњи Кине и БиХ
Споразуми су потписани у оквиру Шестог самита Кине и земаља Централне и Источне Европе, саопштено је данас из Савјета министара.

Споразум о укидању виза за носиоце обичних пасоша између БиХ и Кине потписали министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и кинески министар иностраних послова Ванг Ји.

Овим споразумом ће држављани БиХ и Кине, носиоци важећих биометријских пасоша, бити ослобођени обавезе прибављања визе за улазак, излазак, боравак или транзит преко територије друге уговорне стране током боравка до 30 дана.

Споразум о пољопривредној сарадњи потписали су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и кинески министар трговине Шан Жонг.

Закључивањем овог споразума отвара се процес интензивне комуникације институција БиХ, као и бизнис заједнице у области пољопривреде и руралног развоја у обје земље, уз промовисање економске, научне и технолошке сарадње у овим областима.

Потписивању споразума присуствовали су предсједавајући Савјета министара Денис Звидзић и премијера Кине Ли Кећијанга.

Потписан је и уговор о кредиту између предузећа "Електропривреда БиХ" и кинеске Ексим банке у вези са пројектом изградње термоелектране капацитета 450 мегавата "Блок седам" Термоелектране "Тузла".

Звиздић је данашње потписивање споразума оцијенио као подстицај за даљи наставак и продубљивање успјешне сарадње двије пријатељске земље.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Оооо

27.11.2017 13:50

А шта је са РС ? Ским су они потписали уговор о изградњи аутопута?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

27.11.2017 14:56

Ово са путовсњем ће нам донети срећу. Свакако становништво бјежи, попунице то Кинези. Каква сарадња? Шта то ми добијамо, сем кредита и тога што ће нас овако огољене покуповати од насих робовласника, а можда неко и прогура коју јабуку?.

Name

БАБА111

27.11.2017 15:16

Предсједник Владе БиХ одлицно ради свој посао! Браво!

ОДГОВОРИТЕ