Сценско играње свеца из Лелића

У Центру за културу и образовање Раковица у оквиру седмодневне духовно-културне манифестације „Пут у духовност“, која се с благословом српског патријарха Ириније и уз подршку града Београда и општине Раковице одржава од 15. до 21. септембра, премијерно је изведена позоришна представа „Слике из живота владике Николаја Велимировића - монах Тадија“, према делу протођакона др Љубомира Ранковића.

Србија 20.09.2017 | 20:29
Сценско играње свеца из Лелића
Драматизацију за овај комад урадио је Жељко Хубач, а режију је потписао Владимир Лазић. Глумачки ансамбл који чине Борис Пинговић, у улози владике Николаја, Снежана Савић, која је глумила мајку Катарину, затим Ненад Стојменовић, Предраг Милетић и Марија Круљ, у дословном смислу дизао је публику на ноге. У препуној сали било је више од 500 љубитеља позоришне уметности и дела владике Николаја.



“Ово је прва позоришна представа о великом православном теологу и мислиоцу владики Николају Велимировићу, чије дело представља неодољив изазов за све све културне, књижевне и позоришне ствароце”, рекао је протођакон др Љубомир Ранковић.



Аплауз који је трајао више од пет минута, сведочи да је владика Николај најомиљенија личност, а да је глумачки ансамбл уложио максимум дара и наданућа да на модеран начин дочара сложену епоху од прве половине 20. века до владичиног упокојења у Америци.



Ове манифестације у Раковици осмислила је директорка Центра за културу и образовање мр Наташа Николић у сарадњи са свештенсвом Раковице и Ресника у ком се гради величанствен храм посвећен владики Николају Велимировићу.

(БН/В. Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар