Scensko igranje sveca iz Lelića

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica u okviru sedmodnevne duhovno-kulturne manifestacije „Put u duhovnost“, koja se s blagoslovom srpskog patrijarha Irinije i uz podršku grada Beograda i opštine Rakovice održava od 15. do 21. septembra, premijerno je izvedena pozorišna predstava „Slike iz života vladike Nikolaja Velimirovića - monah Tadija“, prema delu protođakona dr Ljubomira Rankovića.

Srbija 20.09.2017 | 20:29
Scensko igranje sveca iz Lelića
Dramatizaciju za ovaj komad uradio je Željko Hubač, a režiju je potpisao Vladimir Lazić. Glumački ansambl koji čine Boris Pingović, u ulozi vladike Nikolaja, Snežana Savić, koja je glumila majku Katarinu, zatim Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj, u doslovnom smislu dizao je publiku na noge. U prepunoj sali bilo je više od 500 ljubitelja pozorišne umetnosti i dela vladike Nikolaja.



“Ovo je prva pozorišna predstava o velikom pravoslavnom teologu i misliocu vladiki Nikolaju Velimiroviću, čije delo predstavlja neodoljiv izazov za sve sve kulturne, književne i pozorišne stvaroce”, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković.



Aplauz koji je trajao više od pet minuta, svedoči da je vladika Nikolaj najomiljenija ličnost, a da je glumački ansambl uložio maksimum dara i nadanuća da na moderan način dočara složenu epohu od prve polovine 20. veka do vladičinog upokojenja u Americi.



Ove manifestacije u Rakovici osmislila je direktorka Centra za kulturu i obrazovanje mr Nataša Nikolić u saradnji sa sveštensvom Rakovice i Resnika u kom se gradi veličanstven hram posvećen vladiki Nikolaju Velimiroviću.

(BN/V. Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar