Суша повећала подстицаје

Одборници Скупштине општине Србац на сједници су донијели одлуку да се подстицаји за пољопривредне произвођаче у овој години повећају са 30 на 50 хиљада конвертибилних марака. Додатних 20 хиљада марака, како је речено, представља помоћ због посљедица суше, а биће искоришћено за набавку система за наводњавање.

Република Српска 05.09.2017 | 16:16
Суша повећала подстицаје
„Ово је значајна помоћ за наше ратаре, јер је овогодишња суша показала да више нема сигурне производње кукуруза и повртарских култура без наводњавања“, казао је одборник и предсједник скупштинске комисије за пољопривреду Радојица Видовић.



Он је изразио задовољство што је ова локална заједница, упркос финансијским проблемима у буџету, међу првима одлучила да помогне робним произвођачима на овај начин. Ово ће бити иницијална средства до краја године за копање бунара, довођење струје и набавку дијела опреме. Видовић очекује да ће се за наредну годину планирати знатно већа средства за пољопривредну производњу, посебно за наводњавање.

Након вишегодишњих безуспјешних покушаја, србачки одборници су напокон усвојили одлуку о додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп регистрованим газдинствима за ратарску, сточарску и повртарску производњу, површине 708 хектара које се налази у 23 села и насеља ове општине.

На јавни оглас стигло је 87 понуда, а 62 пољопривредника је испунило услове за додјелу земљишта. Тако је коришћење земљишта доведено у законске оквире, од чега ће корист имати и пољопривредници и општина.



Одборници су дали сагласност и на споразум за пројекат „Изградње система водоснабдјевања“ за села Жипски Разбој и Ћукали у дужини од 2.100 метара вриједан око 140.000 марака. Дата је сагласност за пројекат реконструкције и модернизације локалног пута у Иличанима дужине 3,5 километра, чија је вриједност 252.000 КМ. За реализацију овог пројекта од градјана је већ прикупљено 47.000 марака, а остала средства обезбјеђује АПЦУ (ИФАД) и општина.

Усвојена је и информација о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци. И приходи и расходи, како је речено, кретали су се у оквирима пројекције за ову годину.



„Буџет општине се стабилизовао, што потврђује чињеница да се бруто плате у свим јавним предузећима и установама исплаћују редовно са свим обавезама, као и кредитне и остале обавезе, па можемо констатовати да, упркос тешким условима, ипак успјешно функционише“, рекао је предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, што је потврдио и начелник општине Млађан Драгосављевић.

„Послије дуже времена успјели смо да избалансирамо приходе и расходе, а захваљујући предузетим мјерама консолидације буџета, остварен је суфицит од око 500 хиљада марака“, изјавио је начелник Драгосављевић.

Одборници су без веће расправе усвојили извјештаје о раду јавних предузећа и установа, организација и удружења која се ослањају на буџет општине.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

05.09.2017 16:56

хахаха...

ОДГОВОРИТЕ