Suša povećala podsticaje

Odbornici Skupštine opštine Srbac na sjednici su donijeli odluku da se podsticaji za poljoprivredne proizvođače u ovoj godini povećaju sa 30 na 50 hiljada konvertibilnih maraka. Dodatnih 20 hiljada maraka, kako je rečeno, predstavlja pomoć zbog posljedica suše, a biće iskorišćeno za nabavku sistema za navodnjavanje.

Republika Srpska 05.09.2017 | 16:16
Suša povećala podsticaje
„Ovo je značajna pomoć za naše ratare, jer je ovogodišnja suša pokazala da više nema sigurne proizvodnje kukuruza i povrtarskih kultura bez navodnjavanja“, kazao je odbornik i predsjednik skupštinske komisije za poljoprivredu Radojica Vidović.



On je izrazio zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica, uprkos finansijskim problemima u budžetu, među prvima odlučila da pomogne robnim proizvođačima na ovaj način. Ovo će biti inicijalna sredstva do kraja godine za kopanje bunara, dovođenje struje i nabavku dijela opreme. Vidović očekuje da će se za narednu godinu planirati znatno veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju, posebno za navodnjavanje.

Nakon višegodišnjih bezuspješnih pokušaja, srbački odbornici su napokon usvojili odluku o dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske u zakup registrovanim gazdinstvima za ratarsku, stočarsku i povrtarsku proizvodnju, površine 708 hektara koje se nalazi u 23 sela i naselja ove opštine.

Na javni oglas stiglo je 87 ponuda, a 62 poljoprivrednika je ispunilo uslove za dodjelu zemljišta. Tako je korišćenje zemljišta dovedeno u zakonske okvire, od čega će korist imati i poljoprivrednici i opština.



Odbornici su dali saglasnost i na sporazum za projekat „Izgradnje sistema vodosnabdjevanja“ za sela Žipski Razboj i Ćukali u dužini od 2.100 metara vrijedan oko 140.000 maraka. Data je saglasnost za projekat rekonstrukcije i modernizacije lokalnog puta u Iličanima dužine 3,5 kilometra, čija je vrijednost 252.000 KM. Za realizaciju ovog projekta od gradjana je već prikupljeno 47.000 maraka, a ostala sredstva obezbjeđuje APCU (IFAD) i opština.

Usvojena je i informacija o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci. I prihodi i rashodi, kako je rečeno, kretali su se u okvirima projekcije za ovu godinu.



„Budžet opštine se stabilizovao, što potvrđuje činjenica da se bruto plate u svim javnim preduzećima i ustanovama isplaćuju redovno sa svim obavezama, kao i kreditne i ostale obaveze, pa možemo konstatovati da, uprkos teškim uslovima, ipak uspješno funkcioniše“, rekao je predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić, što je potvrdio i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

„Poslije duže vremena uspjeli smo da izbalansiramo prihode i rashode, a zahvaljujući preduzetim mjerama konsolidacije budžeta, ostvaren je suficit od oko 500 hiljada maraka“, izjavio je načelnik Dragosavljević.

Odbornici su bez veće rasprave usvojili izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova, organizacija i udruženja koja se oslanjaju na budžet opštine.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

05.09.2017 16:56

hahaha...

ODGOVORITE