Јеличић и нестали референдум у РС

Из претходног случаја произашао је и овај случај Јеличић. Народна скупштина РС је на прошлој сједници одржаној у јулу 2017. године донијела одлуку о именовању Борислава Јеличића за замјеника Републичког правобраниоца умјесто Мирка Стојчиновића који је морао дати оставку (описана Стојчиновићева активност у удруженом злочиначком подухвату).

Република Српска 05.09.2017 | 14:43
Јеличић и нестали референдум у РС
Изабран је Борислав Јеличић послије бурне расправе у којој су бројни посланици опозиције упозоравали да је тај човјек био извршилац свега онога због чега у затвору лежи Мирко Стојчиновић, једини притворени бандит из широког друштва земљишне мафије у властима. И сви су рекли да је Јеличићу мјесто у затвору са Стојчиновићем а не на његовом упражњеном мјесту.

Џаба сви аргументи. Режимска већина га је изгласала.

А онда је он одмах неколико дана након избора затворен заједно са Стојчиновићем али и пуштен да се брани са слободе. Иако је био под истрагом и на милиметар од затвора режим није презао да криминалца именује да настави радити као Стојчиновић.



И онда се десило нешто већ виђено. Свака одлука или закон донесен у Народној скупштини РС мора бити објављен у Службеном гласнику РС како би у складу са Уставом РС постао правоснажан осмог дана од дана објављивања.

Поред Устава РС једнако експлицитне одредбе о обавези објављивања сваког акта Народне скупштине РС у Службеном гласнику РС одређује и Закон о објављивању закона и других прописа Републике Српске.

Јуче је Предсједник Народне скупштине РС саопштио да одлука о именовању Јеличића коју је изгласала режимска већина у Народној скупштини РС није објављена у Службеном гласнику РС јер није ни упућена на објављивање зато што је Генерални секретар послије одлуке Народне скупштине РС добио информацију да је то лице под истрагом са пријетњом кривичног гоњења.

Ово образложење отворило је очи непросвјећенима.Генерални секретар Народне скупштине је незаконито и неуставно спријечио да одлука Народне скупштине РС постане правоснажна !!!

Ово је чисто кривично дјело и најгрубље рушење Народне скупштине РС и њене уставне улоге у Републици Српској. Не постоји нико ко је овлаштен да одлуке и законе Народне скупштине обустави од извршења .

То може само Уставнисуд РС у случају када овлаштено лице покрене питање уставности одлуке или закона којег је усвојила Народна скупштина РС а Уставни суд у законом прописаном поступку утврди да је одлука или закон којег је усвојила Народна скупштина РС у супротности са одредбама Устава РС.

Овај сценарио незаконитог и криминалног гурања у ладицу неповратно донесених одлука Народне скупштине РС и неупућивања у Службени гласник РС на објаву ради ступања на снагу први пут у историји постојања Републике Српске десио се након што је Народна скупштина РС 15. јула 2015. године донијела одлуку да се проведе референдум са питањем грађанима који се требају изјаснити да ли подржавају законе које наметнуо Високи представник у БиХ а посебно Законе о Суду и Тужилаштву БиХ.

Након те одлуке процедурално због уставног права на заштиту виталног националног интереса клуб Бошњака у Вијећу за заштиту виталног националног интереса Народне скупштине РС упутио је Уставном суду РС приговор на ову одлуку о референдуму.

Уставни суд је захтјев Клуба бошњака одбио, упутио одлуку у Службени гласник РС и од објаве ове одлуке у Сл. гласнику број 78/15 крајем 2015. године.

Предсједник Народне скупштине РС је био дужан да одмах упути Одлуку Народне скупштине РС у Службени гласник РС како би она постала извршна и правоснажна.

То се није догодило до данас. И умјесто да се овај референдум одржи најкасније у јуну 2016. године у складу са Законом о референдуму, до његовог одржавања није никада дошло иако је морало да се догоди.

Зашто ?

Зато што неко на криминалан и законом и уставом недозвољен начин не жели да се ова одлука објави и да се референдум не одржи иако је Народна скупштина РС одлуку донијела, а чак и Уставни суд РС потврдио да није у супротности са Уставом РС.

На питање шефова опозиције на Колегијуму Народне скупштине РС који се састао јуче 31.8.2017.године Генерални секретар Народне скупштине је саопштио да је Одлука послата у Службени гласник РС у законском року и да не зна зашто није ступила на снагу.

ПА АКО НЕ ЗНА, МОРАО БИ ДА СЕ РАСПИТА ГДЈЕ ЈЕ ЗАПЕЛО. ОН ЈЕ ПО ПОСЛОВНИК О РАДУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ОБАВЕЗАН ДА СЕ БРИНЕ О ЗАКОНИТОСТИ У РАДУ СКУПШТИНЕ.

Дакле, незаконито, неуставно и криминално спречавање да постану правоснажне одлуке Народне скупштине РС представља најпримитивнији и најбруталнији насртај на уставни поредак и то на шибицарско џепарошки начин.



Реагујући на моју најаву да ћу поднијети кривичну пријаву против свих оних који су спријечили објављивање одлуке о референдуму у Службеном гласнику РС и тиме починили кривична дјела по више основа из Кривичног законика РС , Милорад Додик је саопштио да ће референдума једном бити и да је одлука о референдуму нереализована јер је руководство РС било изложено огромним страним притисцима и пријетњом да ће у случају одржавања овог референдума РС бити изложена потпуној изолацији.

Која иронија. Додик је признао да није одржао референдум јер би РС била у изолацији и јер му је пријећено. И та јуначина и србенда је клепио ушима.

А када је ову одлуку предлагао и образлагао, ми који за њу нисмо гласали сму га упозоравали да ће довести РС у изолацију и да управо због тога не желимо да учествујемо у авантури која српски народ може довести у изолацију он се јуначио и србовао. Додик не само да није хтио прихватити наша добронамјерна упозорења и позиве да не доноси одлуку о референдуму него нас је назвао најцрњим репертоаром својих квалификација издајничког типа.

Један страни дипломата ми је испричао да када су режимској врхушци пренијели шта их чека ако одрже референдум о Суду и Тужилаштву БиХ те србенде и јуначине коју су величали овај референдум су обећали да референдума неће бити. Молили су странце да не поништавају ту одлуку јер су већ једну реферндумску одлуку поништили и да умјесто тога прихвате обећање да референдума сигурно неће бити јер неће бити објављен у Сл. гласнику.

Странци су им рекли да их не интересује како ће то урадити само референдума не смије бити. И не би референдума. Нити ће га бити. Јер ако га буде по овом питању одмах слиједи најбруталнија одмазда ЕУ и САД.

Какви јадници !!! И ко је овдје издајник ?

Прави издајник је управо он. Умјесто да државу Срба чува он је угрожава. Што конфликтима са великим силама, а што безакоњем које у Републици Српској подстиче, а ово је типичан примјер безакоња и непоштовања Устава РС.

Сутра кад се неком не свиди неки закон, буџет или било шта што посланици изгласају једноставно га не упути на објаву у Службени гласник РС и тиме спријечи да се примјењује.

На кугли земаљској не постоји сличан примјер безумља и примитивизма овог типа, али и бруталности режима према властитој држави.

Умјесто да Народна скупштина РС која доноси законе и Устав сама поштује те законе и Устав она је примјер њиховог најбруталније кршења.

Питам се ко жели државу безакоња ­?

Грађани који гласају за режимске странке ?

Ако се тако настави упозоравам све оне који о томе не размишљају :

СВЕ ДРЖАВЕ БЕЗАКОЊА СУ НЕСТАЛЕ !!!

ПА ИЗВОЛИТЕ !

Аутор: Драган Чавић

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мрцевци

05.09.2017 13:09

СВЕ ЈЕ ТО ИСТНА И МИ СМО ДРЗАВА КОЈА ЦЕ НЕСТАТИ АКО НЕКО ИЗ ОВОГ УСПАВАНОГ ДРУСТВА НЕСТО НЕ УРАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.09.2017 13:11

Не разумијем Цавицу? Подњецес кривицне пријаве како си обецао или је ово објасњење довољно да некада опет прицас како си ти упозоравао ... прицао ...??? Па кога ви из опозиције висе фолирате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 15:40

Мииир, боте режимски!

Name

РАЈНА

05.09.2017 13:13

Како ја схватих, ако буде референдум слиједи најбруталнија одмазда ЕУ И САД , према владајућем режиму. Е па зато хоћу реееееееееееееееееееееееферендум,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаме Овер

05.09.2017 13:15

Коме није јасно да је ово тотално пропало, тај је глуп ко овца. Република Криминалска је ово. Среца наса па су и ови Педералци пропали инаце да су постенији давно би све заузели. Покварен народ, направио покварену дрзаву. Поздрав за родну Бијељину, мене цете јос и видјети, али моје дијете хвала Богу нецете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џери

05.09.2017 13:26

Џаба је све Чава, од овога их неће забољети глава. Они су ладицу у столу Ачића Чубриловићевог секретара држали замандаљену рачунајући на заборавност свих, осим тебе. Изгледа. А онда је лакташки шериф наредио да се шири та прича која каква год да је није оправдана јер су Ачић и Чубриловић починили тешка кривична дјела. И сад очекују да их скупштинска већина опере. И опраће их. Све до избора. А онда у бајбукану и они и њихов врховни налогодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа бато

05.09.2017 13:34

То Чавићу! Само удри и по конкретним фирмама и људима, које служе режиму за извлачење пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЛ

05.09.2017 15:42

А које су то фирме? Да ли је ико запослен у тим фирмама и да ли прима плату?

Name

Никола незнановиц.

05.09.2017 14:26

Ста це Додику Баји рефередум га висе не спаси ни њега нити Зељку Цвијановиц његову помоцницу за краду.Покралису народ ста сада висе хоце имају полицију суд и не мозе нам нико ниста. Мозе мозе и то како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

05.09.2017 14:26

Само удри банду црвену Чавићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Цавица

05.09.2017 15:05

Није Миле клепно усима нит му је намјера да референдуми. На овај задњи је био присиљен јер није било могуце блефирати до бесвијести. Па је склепо списак гласаца и гдје је год мого направио комисију циме је сам процес обесмислио. Тако се гласало ко је гдје стиго па је на крају гласање одрзано и по кафанама по Аустрији и другим дијеловима западне европе,по становима и супама. И на крају одлука нејасна а слузбени лист празан. А циљ остварен, банда је јос на власти и све сто Додик ради је у тој функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЦАНИН

05.09.2017 16:05

БРАВО ЦАВА. ОВИ ПРАВНИЦИ НИСУ ХРАБРИ ВЕЦ ЛУДИ КРИМИНАЛЦИ И БАНДИТИ.....

ОДГОВОРИТЕ