Jeličić i nestali referendum u RS

Iz prethodnog slučaja proizašao je i ovaj slučaj Jeličić. Narodna skupština RS je na prošloj sjednici održanoj u julu 2017. godine donijela odluku o imenovanju Borislava Jeličića za zamjenika Republičkog pravobranioca umjesto Mirka Stojčinovića koji je morao dati ostavku (opisana Stojčinovićeva aktivnost u udruženom zločinačkom poduhvatu).

Republika Srpska 05.09.2017 | 14:43
Jeličić i nestali referendum u RS
Izabran je Borislav Jeličić poslije burne rasprave u kojoj su brojni poslanici opozicije upozoravali da je taj čovjek bio izvršilac svega onoga zbog čega u zatvoru leži Mirko Stojčinović, jedini pritvoreni bandit iz širokog društva zemljišne mafije u vlastima. I svi su rekli da je Jeličiću mjesto u zatvoru sa Stojčinovićem a ne na njegovom upražnjenom mjestu.

Džaba svi argumenti. Režimska većina ga je izglasala.

A onda je on odmah nekoliko dana nakon izbora zatvoren zajedno sa Stojčinovićem ali i pušten da se brani sa slobode. Iako je bio pod istragom i na milimetar od zatvora režim nije prezao da kriminalca imenuje da nastavi raditi kao Stojčinović.



I onda se desilo nešto već viđeno. Svaka odluka ili zakon donesen u Narodnoj skupštini RS mora biti objavljen u Službenom glasniku RS kako bi u skladu sa Ustavom RS postao pravosnažan osmog dana od dana objavljivanja.

Pored Ustava RS jednako eksplicitne odredbe o obavezi objavljivanja svakog akta Narodne skupštine RS u Službenom glasniku RS određuje i Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Juče je Predsjednik Narodne skupštine RS saopštio da odluka o imenovanju Jeličića koju je izglasala režimska većina u Narodnoj skupštini RS nije objavljena u Službenom glasniku RS jer nije ni upućena na objavljivanje zato što je Generalni sekretar poslije odluke Narodne skupštine RS dobio informaciju da je to lice pod istragom sa prijetnjom krivičnog gonjenja.

Ovo obrazloženje otvorilo je oči neprosvjećenima.Generalni sekretar Narodne skupštine je nezakonito i neustavno spriječio da odluka Narodne skupštine RS postane pravosnažna !!!

Ovo je čisto krivično djelo i najgrublje rušenje Narodne skupštine RS i njene ustavne uloge u Republici Srpskoj. Ne postoji niko ko je ovlašten da odluke i zakone Narodne skupštine obustavi od izvršenja .

To može samo Ustavnisud RS u slučaju kada ovlašteno lice pokrene pitanje ustavnosti odluke ili zakona kojeg je usvojila Narodna skupština RS a Ustavni sud u zakonom propisanom postupku utvrdi da je odluka ili zakon kojeg je usvojila Narodna skupština RS u suprotnosti sa odredbama Ustava RS.

Ovaj scenario nezakonitog i kriminalnog guranja u ladicu nepovratno donesenih odluka Narodne skupštine RS i neupućivanja u Službeni glasnik RS na objavu radi stupanja na snagu prvi put u istoriji postojanja Republike Srpske desio se nakon što je Narodna skupština RS 15. jula 2015. godine donijela odluku da se provede referendum sa pitanjem građanima koji se trebaju izjasniti da li podržavaju zakone koje nametnuo Visoki predstavnik u BiH a posebno Zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon te odluke proceduralno zbog ustavnog prava na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa klub Bošnjaka u Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Narodne skupštine RS uputio je Ustavnom sudu RS prigovor na ovu odluku o referendumu.

Ustavni sud je zahtjev Kluba bošnjaka odbio, uputio odluku u Službeni glasnik RS i od objave ove odluke u Sl. glasniku broj 78/15 krajem 2015. godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS je bio dužan da odmah uputi Odluku Narodne skupštine RS u Službeni glasnik RS kako bi ona postala izvršna i pravosnažna.

To se nije dogodilo do danas. I umjesto da se ovaj referendum održi najkasnije u junu 2016. godine u skladu sa Zakonom o referendumu, do njegovog održavanja nije nikada došlo iako je moralo da se dogodi.

Zašto ?

Zato što neko na kriminalan i zakonom i ustavom nedozvoljen način ne želi da se ova odluka objavi i da se referendum ne održi iako je Narodna skupština RS odluku donijela, a čak i Ustavni sud RS potvrdio da nije u suprotnosti sa Ustavom RS.

Na pitanje šefova opozicije na Kolegijumu Narodne skupštine RS koji se sastao juče 31.8.2017.godine Generalni sekretar Narodne skupštine je saopštio da je Odluka poslata u Službeni glasnik RS u zakonskom roku i da ne zna zašto nije stupila na snagu.

PA AKO NE ZNA, MORAO BI DA SE RASPITA GDJE JE ZAPELO. ON JE PO POSLOVNIK O RADU NARODNE SKUPŠTINE OBAVEZAN DA SE BRINE O ZAKONITOSTI U RADU SKUPŠTINE.

Dakle, nezakonito, neustavno i kriminalno sprečavanje da postanu pravosnažne odluke Narodne skupštine RS predstavlja najprimitivniji i najbrutalniji nasrtaj na ustavni poredak i to na šibicarsko džeparoški način.



Reagujući na moju najavu da ću podnijeti krivičnu prijavu protiv svih onih koji su spriječili objavljivanje odluke o referendumu u Službenom glasniku RS i time počinili krivična djela po više osnova iz Krivičnog zakonika RS , Milorad Dodik je saopštio da će referenduma jednom biti i da je odluka o referendumu nerealizovana jer je rukovodstvo RS bilo izloženo ogromnim stranim pritiscima i prijetnjom da će u slučaju održavanja ovog referenduma RS biti izložena potpunoj izolaciji.

Koja ironija. Dodik je priznao da nije održao referendum jer bi RS bila u izolaciji i jer mu je prijećeno. I ta junačina i srbenda je klepio ušima.

A kada je ovu odluku predlagao i obrazlagao, mi koji za nju nismo glasali smu ga upozoravali da će dovesti RS u izolaciju i da upravo zbog toga ne želimo da učestvujemo u avanturi koja srpski narod može dovesti u izolaciju on se junačio i srbovao. Dodik ne samo da nije htio prihvatiti naša dobronamjerna upozorenja i pozive da ne donosi odluku o referendumu nego nas je nazvao najcrnjim repertoarom svojih kvalifikacija izdajničkog tipa.

Jedan strani diplomata mi je ispričao da kada su režimskoj vrhušci prenijeli šta ih čeka ako održe referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH te srbende i junačine koju su veličali ovaj referendum su obećali da referenduma neće biti. Molili su strance da ne poništavaju tu odluku jer su već jednu referndumsku odluku poništili i da umjesto toga prihvate obećanje da referenduma sigurno neće biti jer neće biti objavljen u Sl. glasniku.

Stranci su im rekli da ih ne interesuje kako će to uraditi samo referenduma ne smije biti. I ne bi referenduma. Niti će ga biti. Jer ako ga bude po ovom pitanju odmah slijedi najbrutalnija odmazda EU i SAD.

Kakvi jadnici !!! I ko je ovdje izdajnik ?

Pravi izdajnik je upravo on. Umjesto da državu Srba čuva on je ugrožava. Što konfliktima sa velikim silama, a što bezakonjem koje u Republici Srpskoj podstiče, a ovo je tipičan primjer bezakonja i nepoštovanja Ustava RS.

Sutra kad se nekom ne svidi neki zakon, budžet ili bilo šta što poslanici izglasaju jednostavno ga ne uputi na objavu u Službeni glasnik RS i time spriječi da se primjenjuje.

Na kugli zemaljskoj ne postoji sličan primjer bezumlja i primitivizma ovog tipa, ali i brutalnosti režima prema vlastitoj državi.

Umjesto da Narodna skupština RS koja donosi zakone i Ustav sama poštuje te zakone i Ustav ona je primjer njihovog najbrutalnije kršenja.

Pitam se ko želi državu bezakonja ­?

Građani koji glasaju za režimske stranke ?

Ako se tako nastavi upozoravam sve one koji o tome ne razmišljaju :

SVE DRŽAVE BEZAKONjA SU NESTALE !!!

PA IZVOLITE !

Autor: Dragan Čavić

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mrcevci

05.09.2017 13:09

SVE JE TO ISTNA I MI SMO DRZAVA KOJA CE NESTATI AKO NEKO IZ OVOG USPAVANOG DRUSTVA NESTO NE URADI.

ODGOVORITE
Name

BL

05.09.2017 13:11

Ne razumijem Cavicu? Podnjeces krivicne prijave kako si obecao ili je ovo objasnjenje dovoljno da nekada opet pricas kako si ti upozoravao ... pricao ...??? Pa koga vi iz opozicije vise folirate?

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 15:40

Miiir, bote režimski!

Name

RAJNA

05.09.2017 13:13

Kako ja shvatih, ako bude referendum slijedi najbrutalnija odmazda EU I SAD , prema vladajućem režimu. E pa zato hoću reeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeferendum,

ODGOVORITE
Name

Game Over

05.09.2017 13:15

Kome nije jasno da je ovo totalno propalo, taj je glup ko ovca. Republika Kriminalska je ovo. Sreca nasa pa su i ovi Pederalci propali inace da su posteniji davno bi sve zauzeli. Pokvaren narod, napravio pokvarenu drzavu. Pozdrav za rodnu Bijeljinu, mene cete jos i vidjeti, ali moje dijete hvala Bogu necete!!!

ODGOVORITE
Name

Џери

05.09.2017 13:26

Џаба је све Чава, од овога их неће забољети глава. Они су ладицу у столу Ачића Чубриловићевог секретара држали замандаљену рачунајући на заборавност свих, осим тебе. Изгледа. А онда је лакташки шериф наредио да се шири та прича која каква год да је није оправдана јер су Ачић и Чубриловић починили тешка кривична дјела. И сад очекују да их скупштинска већина опере. И опраће их. Све до избора. А онда у бајбукану и они и њихов врховни налогодавац.

ODGOVORITE
Name

Opa bato

05.09.2017 13:34

To Čaviću! Samo udri i po konkretnim firmama i ljudima, koje služe režimu za izvlačenje para!

ODGOVORITE
Name

JL

05.09.2017 15:42

A koje su to firme? Da li je iko zaposlen u tim firmama i da li prima platu?

Name

Nikola neznanovic.

05.09.2017 14:26

Sta ce Dodiku Baji referedum ga vise ne spasi ni njega niti Zeljku Cvijanovic njegovu pomocnicu za kradu.Pokralisu narod sta sada vise hoce imaju policiju sud i ne moze nam niko nista. Moze moze i to kako.

ODGOVORITE
Name

Saša

05.09.2017 14:26

Samo udri bandu crvenu Čaviću!

ODGOVORITE
Name

Za Cavica

05.09.2017 15:05

Nije Mile klepno usima nit mu je namjera da referendumi. Na ovaj zadnji je bio prisiljen jer nije bilo moguce blefirati do besvijesti. Pa je sklepo spisak glasaca i gdje je god mogo napravio komisiju cime je sam proces obesmislio. Tako se glasalo ko je gdje stigo pa je na kraju glasanje odrzano i po kafanama po Austriji i drugim dijelovima zapadne evrope,po stanovima i supama. I na kraju odluka nejasna a sluzbeni list prazan. A cilj ostvaren, banda je jos na vlasti i sve sto Dodik radi je u toj funkciji.

ODGOVORITE
Name

BANJALUCANIN

05.09.2017 16:05

BRAVO CAVA. OVI PRAVNICI NISU HRABRI VEC LUDI KRIMINALCI I BANDITI.....

ODGOVORITE