Лажни доктор у РС вара пацијенте

Милош Бабић (58) из Шековића је рањен у последњем рату, а већ три године се бори са карциномом плућа. Поред све муке што га је снашла тврди да је жртва преваре доктора алтернативне медицине Славка Зеца из Србије, који му је консултације и помоћ у лечењу наплатио 1. 000 евра, а заузврат му послао савете "посуђене" од признатог америчког доктора.

Регион 04.08.2017 | 15:49
Лажни доктор у РС вара пацијенте
Бабићу је у рату кроз плућно крило прошао метак, а од последица рањавања никад се није опоравио.

После бројних операција и хемотерапија, када је медицина дала све од себе, а лека није било, породица овог ратног војног инвалида окренула се природним методама лечења. На интернету су видели рекламу доктора Славка Зеца.



- Гледали смо емисију у којој он прича да је првенствено сировом храном излечио супругу која је имала метастазу на плућима. Милошу је одстрањена петина плућног крила, а ми смо, хватајући се за сламку спаса, одлучили да му се јавимо. Можда смо испали наивни, али човек у невољи не размишља много, немамо времена, дани су у питању - испричала је Милошева супруга Снежана Бабић.

Од Славка Зеца су путем мејла добили предлоге за три опције лечења.

- Понудио је прву опцију која кошта 500 евра и подразумева да он направи интернет страницу која ће бити доступна само нама и на којој ћемо имати нека упутства за лечење. Друга опција, која кошта 1.000 евра уз интернет страницу обухвата и редовне консултације и трећа од 2.000 евра уз све наведено подразумева још и одређене тинктуре које он прави и шаље пацијентима - рекла је Бабићева.

Др Зец им је понудио и могућност да узму најскупљу терапију од 2000 евра и да ће добити попуст од 300 евра, а заузврат да га "мало рекламирају по фејсу".



Након што су послали податке и у складу с финансијским могућностима одлучили су да узму верзију лечења од 1.000 евра. Бабићима је стигла шифра путем које су могли приступити интернет страници која је направљена наводно само за Милоша.

- Наша борба с овом болешћу траје годинама, па смо много прочитали и научили о алтернативној медицини. Наша свакодневница је читање књига о лечењу, гледењу снимака на јутјубу о природним методама лечења. Мало је рећи колико смо остали шокирани када смо видели да Зец дословно копира реченице америчког лекара Ричарда Шулца чије терапије и рецепте представља као своје. Одмах нам је било јасно с ким имамо посла. Узео је новац за нешто што је већ објављено и што је доступно и мимо његових сајтова - каже Снежана Бабић.

Осим игубљеног новца још више их је погодило нељудско поступање, јер је и задња нада за оздрављењем пала у воду. Снежана напомиње да су консултације имали само једном, те да су они њега позвали и од тада им се више није јављао.

Након што је Снежанин син објавио преписку са Зецом, и јавно почео да прича о "његовим" методама лечења, Славко Зец се јавио Бабићима са понудом да врати део новца. Након што на то нису пристали, уследиле су претње тужбом за клевету.

- Наш син му је писао и тражио да нам врати новац јер заузврат нисмо добили ништа. Али Зец му је рекао да може вратити само 100 евра, јер је платио програмера који је направио интернет страницу са програмом исхране. Није ствар само у новцу, истина је да нико од нас не ради и да нас издржава син, али теже нам пада чињеница какви су људи и да се неко може богатити на туђој несрећи - рекла је Снежана.

У међувремену ми смо покушали да ступимо у контакт са Славком Зецом, али безуспешно.

На ову тему разговарали смо са проф. др Радојем Чоловићем, председником Српског лекарског друштва и проф. др Ратком Божовићем, социологом.



- Свакодневно пролазим покрај онколошког института и видим безброј плаката самопрозваних доктора алтернативне медицине који људима оболелим од рака нуде помоћ и гарантују излечење. Има много преварених људи, који у очају пристају на свакакве понуде, али јако је тешко о томе и причати, а још теже осуђивати их. Мада ако након свега схвате да су преварени мислим да је њихова грађанска и морална дужност да и због себе, али и других људи, такве људе кривично гоне и пријаве полицији. Посебно ако имају неки писани траг или уплату да су дали новац.

Многи од њих се осећају посрамљено што су насели на такву причу, али то није њихова, већ срамота треба да буде преваранте који зарађују на туђој несрећи. Не могу тврдити да не постоје никакве методе алтернативног лечења, мада мислим да код таквих пацјената велику улогу игра аутосугестија и да је то тзв. плацебо ефекат.

Али са сигурношћу могу рећи да се неко не може представљати као доктор ако није учлањен у Лекарску комору Србије, а за тог доктора Зеца никада нисам чуо. Чак и да је лекар може се рећи да је преварант ако не примењује званичне научно доказане методе лечења и једини лек за такве самопрозване докторе је полиција - рекао је за Телеграф.рс проф. др Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва.

Др Ратко Божовић сматра је то веома осетљива тема и да би требао да постоји читав тим људи који ће радити са оболелим особама.



- Када је неизлечива болест у питању, посебно у случају када су "дани одбројани" људи прибегавају свему и свачему, тада здрав разум не игра велику улогу. Људи су у патњи, страху, дезорјентисани, што је узрок за погрешне изборе. Тада посежу за свачим што се у том тренутку понуди као "решење", несвесни да има људи које ни од чега не презају зарад личне користи.

Морале би постојати одређене мере контроле у држави ко се све може представити као лекар, макар да постоји нека комисија која би утврђивала методе лечења тих алтернативних доктора. А не да болесни људи буду препуштени, што се каже сами себи и да их разни лопови искориштавају - закључио је проф. др Ратко Божовић, социолог.

Иако је тешко рањен у рату, Милош Бабић се одрекао борачког додатка у корист других за које је сматрао да им је ова помоћ потребнија, што само доказује његову људскост.

Након безбројних позива, разговора, успели смо издејствовати да Славко Зец овим поштеним људима врати новац, што је само мали корак, али никако и решење јер постоји још на хиљаде људи који су на мети разних "надрилекара" који користе болест и очај људи оболелих од тешких болести.

(Телеграф.рс)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гага

04.08.2017 15:12

На робију мрцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

наравно

04.08.2017 16:25

Реагуј дрзаво. .....застити овог цовјека. ...а битанга притвор, затвор, казна највеца и да овог цовјека обестети.....

Name

Висеград

05.08.2017 06:03

У Висеграду лажни економиста води фирму електроенергетску фирму у југоисточној Европи од које директно зависи егзистенција око 500 породица,битно је да си црвен,школа ма хај богати.

Name

Ана

04.08.2017 15:21

Савјетујем (иако нисам упитана,али говорим из радног искуства) свим пацијентима да се и у вези алтернативних метода лијецења савјетују са својим др-има,онколозима.Они им ,свакако,могу препоруцити и алтернативне методе лијецења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма то је аматер!

04.08.2017 15:52

Има један професионалац кад су преваре у питању, а тренутно обавља функцију министра здравља Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.08.2017 21:23

ТО СУ ЉУДИ КОИ УБИЈАЈУ НАРОД ГЛУПОСТИМА .ТО ЈЕ НАШ МЕНТАЛИТЕТ. НАСТРАНУ СВЕ АЛИ ВЈЕРОВАТИ СВАКАКВИМ БУДАЛАМА НИКАД МИ НИЈЕ БИЛО ЈАСНО ВРАЧАРАМА НАДРИЉЕКАРИМА ЉУДИМА КОИ СЕ БАВЕ ПРОДАЈАМА РАЗНЕ ВРСТЕ РОБЕ ЗАРАЂУЈУ ОГРОМНЕ ПАРЕ ТО ЈЕ ТОЛИКО УЗЕЛО МАХА.ТО ЈЕ КАД НЕМА ПРАВНЕ ДРЖАВЕ. СРБИЈА ЈЕ ЈОШ ГОРА ОД НАС.ТАМО СЕ ЉУДИ РЕКЛАМИРАЈУ ПО РАЗНИМ ЕМИСИЈАМА УМЈЕСТО ДА ИХ КРИВИЧНО ГОНЕ ШТА РЕЋИ ТУЖНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Даба

07.08.2017 06:34

Како да дрзава реагује,кад је и сама под водством алтернативаца,људи са купљеним дипломама и криминалном прослости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

07.08.2017 06:40

Има пуно надриљекара и на клницким центрима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

телевизија

07.08.2017 06:59

Заједно са женом гостовао скоро по свим српским телевизијама са прицом како је њој излецио метастазе на плуцима и људи су лако поверовали... Нигде није било дијагнозе њеног канцера и нигде његова диплома доктора. Ово је ствар за полицију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

07.08.2017 08:17

Па овај тип ("др" Зец) заједно са супругом је био у риалитију у ком су се такмичили у кувању. Укуцате његово име и одмах ћете га препознати а и жену му. Они се као баве и бодибилдингом па је прилично наивно повјеровати да је жена "побиједила рак". Калсичан преварант, леба без мотике и те муње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј!

07.08.2017 13:03

Лицно не знам та абракадабра. Потврдхено с универзитета у Аустралији могу видјети будуцност и на даљину 82%. Никад за то нисам узела новциц. Њему се не мозе помоци. Није добро оно сто видим под хитно да му Зец врати паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно

09.08.2017 10:32

Каква смишљена превара! Она наводно има рак, он је наводно излечи па се узму и живе срећно до краја живота на рачун тешко болесних и сиромашних људи. Лажно представљање, вишеструка превара, државни органи мора да реагују! Ови људи су дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.03.2018 15:10

У реду др.ЗЕЦ је преварант како кажете а зашто умиру људи по болницама у којима ето нису преваранти све Др.до Др-а а умро није само онај који није отишао у болницу. Да ли су њихове дипломе легалне кад им људи умиру или умиру од знања Др.попут Др Кона од пре 40 година и више .То је онај што нас је уверавао да се вакцина мора примити против свињског грипа без обзира што је вакцина недовољно испитана.Зашшшшшшшшшшшто Др.КОН није одговарао за смртне последиоце изазване погрешном вакцином.Данас последице које су остале иза Др.Кона су да људи неверују ником и епилог мртва деца и одрассли од малих богиња у 21 веку а шта је са глумцима шта и ко њих убија и чиме? Да ли је и ту неки ЛЕГАЛНИ ДР. добио мито од фармацеута из света?И да ли се презива ДР. КОНТИ ДЕЛ ТИНТОРЕТО или само ЈЕДНОСТАВНО преварант .

ОДГОВОРИТЕ