Заев “прекрстио” Македонију?

Иза кулиса Самита лидера Јадранске повеље у Подгорици, премијер Македоније са делегацијом САД договорио је ново име за Македонију како би што прије ушли у НАТО.

Регион 03.08.2017 | 18:30
Заев “прекрстио” Македонију?
Како пише “Спутњик”, Зоран Заев је од Американаца затражио и подршку за спровођење референдума о промјени имена јер се боји немира.

Македонски премијер Зоран Заев представио је јуче на Самиту у Подгорици иза затворених врата потпредсједнику Америке Мајклу Пенсу план за промјену имена Македоније, сазнаје Спутњик из извора блиског македонској делегацији.

Заев је пред Пенса изнио неколико приједлога за ново име Македоније, па би Република Македоније убудуће могла да се зове „Горња Македонија“, „Сјеверна Македонија“ или „Република Македонија (Скопље)“.

Како се сазнаје, Пенс је Заева обавијестио да су Грци, који су до сада Македонију због тог имена блокирали и на путу ка ЕУ и на путу ка НАТО-у, сагласни са понуђеним приједлозима. Заев је, пише “Спутњик”, од Пенса затражио помоћ за реализацију тог плана јер су грађани Македоније изричито против промјена имена државе, иако је у међународном систему Република Македонија призната под именом Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ).

Александар Митевски из Центра за истраживање и анализу из Скопља за Спутњик каже да се ова вијест прочула и по Македонији, али није био у могућности ни да је потврди, ни да је демантује.

“Не бих се изненадио да је ово истина јер се ова прича уклапа у Програм реформи који је Заев најавио, а који се већ спроводи. Реформе назване ’3-6-9‘ су први корак за озбиљно пробијање Македоније према пуноправном чланству у евроатлантске интеграције. Први дио те реформе у трајању од три мјесеца односи се управо на промјену имена државе Македоније, о чему је Заев већ говорио са лидерима региона, од Едија Раме, па до Дениса Звиздића, тражећи подршку."

"Да се ствари крећу у том правцу говори и недавно потписан споразум о нормализацији односа са Бугарском, која такође до сада није признавала Македонији под њеним уставним именом — Република Македонија“, каже он.

Он подсјећа да је за промјену имена државе потребна и промјена Устава, што подразумијева двотрећинску подршку у Собрању. Заев је, подсећа Митевски, најавио да ће питање промјене имена ставити на референдум, на шта се у Македонији не гледа благонаклоно, „јер имамо лоша искуства са таквим начином исказивања ’демократије‘“.

„Ако би референдум био одржан по свим правилима и без малверзација сасвим сигурно не би прошао. Проблем је у томе што је готово извјесно да би са референдумом било малверзација“, тврди Митевски.

Заев је у Подгорици отворено рекао да од Америке очекује помоћ у рјешавању свих проблема како би се Македонија што прије нашла у ЕУ и НАТО-у.

Македонски премијер је о тој теми недавно у Трсту разговарао са премијером Албаније Едијем Рамом, који је предложио да се Македонија убудуће зове „Горња Македонија“, јер како је навео Албанци из Албаније, већина њих, када говоре о Македонији кажу „горња“.

Македонија већ десет година не може да уђе ни у НАТО ни у ЕУ јер Атина тражи да Македонија промени име, сматрајући да је та одредница припада Грчкој.

Притисак на Македонију да промијени име је тако јако да су одражава на све сфере живота, па и на спорт. Тако је јуче женска кадетска рукометна репрезентација Грчке избачена са Европског првенства у Скопљу након што су грчке играчице напустиле терен у 32 секунди утакмице против Македоније, незадовољне што је на тренеркама домаћих играча умјесто БЈРМ писало — Македонија.

Европска рукометна федерација (ЕХФ) казнила је грчки савез и додатно са 25.000 евра. Младе грчке рукометашице прво нису хтјеле да почну утакмицу против Македонки, али су након убјеђивања представника ЕХФ-а изашле на терен, да би их руководство њиховог савеза одмах потом повукло са терена.

(Спутњик)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Думине

03.08.2017 16:50

Е Грци Грци. Није вам та исправна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

03.08.2017 18:45

Најбоље би било да се зове Мала Македонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

03.08.2017 19:00

Паметан цојк ко мило дукановиц а не ови због народа и у име народа краду воле бити јаки али гладни а народ оде и висе се не враца исто ко и ја и сви би отисли да имају куд једино додици и изетбеговици воле свој народ да краду тако задњи 100 година и онда казу сви су исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

хк

03.08.2017 19:24

Браво за Заева све ради за добробит народа, дакле сто пре у НАТО САВЕЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.08.2017 19:42

Грци су Македонцима најмањи проблем. Албанци су заузели пола МК. Немам ниста против Албанаца али било где да их има ту су само проблеме. Цак и као странци у дијаспори праве неред и јако су непопуларни.

ОДГОВОРИТЕ