Лазански: Русија изиграла Вучића

Ауторски текст војног аналитичара Мирослава Лазанског за београдску Политику бави се будућношћу ловачке авијације Србије и политичким разлозима који стоје иза вишемјесечног пролонгирања набавке мигова-29. Текст преносимо у цијелости:

Србија 23.07.2017 | 20:04
Лазански: Русија изиграла Вучића
Како је кренуло не бих се зачудио да у ове вреле дане у новинама осване и вест да Србија жели да набави, или да направи ракете домета 5.000 км. Што бих ја, као осведочени љубитељ ракета великог домета здушно поздравио, јер домет је увек лакше кратити него повећавати.

И то не би било далеко од истине, јер је једна наша фирма после распада Совјетског Савеза купила у Белорусији двадесетак совјетских ракета СС-20, наравно без нуклеарне бојеве главе, као обичну фурду.

То су оне чувене совјетске ракете које је Москва инсталирала у западним деловима СССР-а почетком осамдесетих година прошлог века, због чега је администрација председника Роналда Регана одлучила да у Немачкој и Великој Британији постави пројектиле „першинг-2“ и крстареће ракете. После је споразумом договорено да Совјети повуку и униште ракете СС-20, Американци пројектиле „першинг-2“, док су крстареће ракете остале.

Елем, Руси су после распада СССР-а закључили да им се не исплати да ракете СС-20 пребацују из Белорусије, из околине града Бреста где су биле на борбеном дежурству, у Русију, скинули су нуклеарне бојеве главе и електронику и ракете понудили на продају.

Једна наша фирма их је купила јер су тела ракета израђена од специјалних метала и то је тада био и технолошки врло вредан „отпад“. У процесу дисолуције Совјетског Савеза по железничким станицама остајале су заборављене целе композиције тенкова и артиљерије некадашње совјетске армије, па је прича око СС-20 само огледало тог времена.

Наиме, Москва је из бивших република СССР-а извлачила само нуклеарно оружје, комплетно конвенционално наоружање остало је тамо где се затекло, изузетак је само шест стратешких бомбардера Ту-160, који су из Украјине прелетели у Русију, и носач авиона „Адмирал Кузњецов“, којег је његов командант самоиницијативно и противно наређењу извео из Севастопоља, да не остане украјинској ратној флоти, и довео до његове садашње сталне базе Северне флоте на полуострву Кола.

Дакле, из Москве је дошла вест да Русија разматра испоруку ПВО система С-300 Србији. Не знам како је сада одједном дошло до те вести, јер је само пре неколико месеци тадашњи премијер, а садашњи председник Александар Вучић рекао „да ми пара за С-300 сада немамо“.

Наравно да се шпекулације око С-300 повремено појављују у медијима, немаш другу тему, ’ајд мало о С-300. Као да ће С-300 решити све политичке, економске и војне проблеме земље Србије. Нити је то јефтин систем, две батерије, односно 12 возила – лансера са пратећом опремом и возилима нису испод 500 милиона долара. Питање је и коју би нам то верзију система С-300 Руси испоручили, основна верзија је већ застарела, осим тога имају је и Бугари и Грци.

Судећи по темпу испоруке донираних шест мигова-29, 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних аутомобила БРДМ-2, од вести како ћемо добити систем С-300 до његовог евентуалног доласка у Србију сваки већ постојећи С-300 ће дефинитивно застарити. Треба да покажемо интерес за систем С-500, једино ће он када и евентуално стигне у Србију још бити модеран. Пошто га још није добила ни руска армија.

Заиста, та сага о поклоњеним „миговима-29”, тенковима и оклопним аутомобилима траје већ предуго. Стићи ће пред изборе, не него после избора, не, стићи ће за дан инаугурације новог председника, не већ за Видовдан, прошао је и Видовдан, сада из Москве јављају да ће стићи до краја године када ће их преузети ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ у Батајници да би се ремонтовали.

Чекајте господо, зар није почетком ове године речено да је једна опција да авиони долазе у априлу и да их онда ремонтујемо у „Моми Станојловићу“ уз помоћ руских стручњака, а да је друга опција да се „мигови-29” комплетно ремонтују у Русији до краја године. Шта се онда чека ако је ремонт код нас, а авиони су у летном стању?

Одговорни фактори кажу да је све то сплет разних околности, бирократија у Русији, царина, па питање је ли то донација, или није, па да је председник Путин потписао да мигови иду за Србију и да је све то сада спуштено на ниво руске компаније за промет оружја „Рособорено експорт“, али да они затежу, јер је сада питање ко ће офарбати „мигове-29”? Руси из „Рособорено експорт“, или ми у „Моми Станојловићу“? Ево, ја се јављам да са својим друговима Зоком и Нешом бесплатно офарбамо „мигове-29”. Јер, ово са миговима-29 све скупа већ постаје трагикомично. Шест „мигова-29” фарбају шест месеци? Или је неко неспособан, или су у питању политички разлози.

Но, наше министарство одбране направило је стратегију доласка „мигова-29” у Србију, стратегију подељену у три фазе. Што би рекла бивша браћа Хрвати „за крепат од смијеха“. Стратегија за преузимање и пребацивање не 60, већ само шест авиона? А почетком следеће године за наша три постојећа авиона „миг-29” истичу сви ресурси, неће смети да лете. Ако ови „мигови-29” из Русије не стигну у септембру и одмах уђу у ремонт, следеће године Србија више нема ловачку авијацију. Или, да се и даље ложимо око С-300…

Извор: Агенције

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

КГБ

23.07.2017 18:17

Има све информације са ким има посла.Ста мислите..?? Да про западни референти и плаценици могу варати Путина!!!!! Конкретно, као сто сте Ви, Миле,Вуцко итд......!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

23.07.2017 18:52

Совјети су срусили југославију , у медјувремену су добили времена да се опораве. супротно од наведеног из навода Лазањског милосевиц је имао наукеарне главе а није имао ове ракета о којим говори. јер да је добио те ракете као сто су му руси обецали а изиграли га. он би господарио европом и пријетио као сјевернокорејски водја. али руси играју своју игру јер су задрзали комунизам а ми на просторима бивсе СФРЈ гајимо историске фасизме који су у супротности са бољсевизмом какав КГБ од кад постоји заступа. тако да тренутак кад је србија поразена и потписала да нато господари њеним небом, од тада је немогуце увести било које ракете било ког домета који су пријетња по регион. јер реално нико на балкану нема политику 21 вијека која би гарантовала да те ракете неце бити испаљене на неку европску земљу или америцку базу на косову. контас?

Name

РАСПУЦХИН

24.07.2017 13:22

Ја не "контам". Теза да су "совјети" разбили ону државу је потпуно промашена и из западне је "кухиње" а служи за смућивање СРБА и оправдавање злочина као и онога што сада називају "реалност на терену".

Name

ре КГБ

24.07.2017 14:34

Како це Совјети срусити Југославију,када су се и они тада распадали?Цијеним Вуица,али је требао давно дати имунитет том центру у Нису.Сада се то питање искомпликовало. Мозда то има везе са касњењем ове испоруке из Русије.

Name

КГБ2

24.07.2017 21:36

цуј како из руске кухиње ? цуј амери то нама спаковали? којима вама ко си ти про рус неки бољсевик? ста хоцес да казес да су руси неки твојуи другари? лупете глупости . срби од кад постоје су уз енглезе , хебреје и французе. процитај историју дје су српски генерали студирали и дје је краљ побјегао , не у русију. то је вама испрала мозак бољсевицка пропаганда црвених ... КГБ црвен да црвенији не мозе бити. једино сто су антифасисти па сарадјују са америма по том питању против фасиста проевропског лобија.. види се да не контате

Name

ре КГБ

25.07.2017 14:25

Овјери здравствену књижицу, спреми чисти веп и опери ноге, јер имаш лошу дијагнозу.

Name

ДОXА

23.07.2017 18:20

Казем ја теби Руси су суге да нема вецих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2017 18:49

Засто??? Једини Народ о коме нико не води бригу је назалост СРПСКИ!!!!

Name

Марко

23.07.2017 18:52

Дјелимицно си управо да су суге по питању нас Срба али да се разумемо,сто би они нама ста поклањали кад је Србина прозападно оријентисана,тези се ка цланству у ЕУ а са Натом имамо највиси степен сарадње као земља која није цланица Нато.....

Name

Анононимо

24.07.2017 13:40

Тако је!

Name

ре марко

25.07.2017 09:08

Засто би друкције и било..као србији није дозвољено у нато,,али зато свим осталим православним земљама у окрузењу јесте..грцка,румунија,бугарска,црна гора на крају,,,дај маните се те супље...Цијела је европа у нато а србија и балкан окрузен нато земљама и сад би неко да остане неутралан..будаластине..Каква русија,,које имао у историји савез са русијом а да је из тог профитирао..па њима није било зао сопственог народа,,а камоли неког племена са балкана

Name

Ре Марко

25.07.2017 13:29

Можеш бити оријентисан како хоћеш, али без пара нема ништа. Ми смо глупи и не контамо да смо ми Русима монета за поткусуривање! Ево читам да су Турцима продали с400, а Турци им авион срушили...

Name

Микаило

23.07.2017 18:30

Ста је ово, ниједном нине дпоменуо великог стратега и патријоту Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2017 18:53

А ти као папагај

Name

оптерети ми га

23.07.2017 18:32

Најобичнија фарса, колико ја знам то није била никаква руска донација, ти половни мигви су требали бити добро плаћени, осим тога морали су на генерални ремонт. Нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.07.2017 07:54

Није Вучићу добро, синоћ га гледам на једној приватној ТВ, оптужује "све своје" осим троје да су му окренули леђа!

Name

Родјак

25.07.2017 08:17

Ма какво поклањање србија висак свог наорузања уредно прода и наплати а овамо би несто дјаба нема дјаба ни старог војног смеца

Name

Браво

23.07.2017 18:36

Лазански, као и увијек, у центар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

24.07.2017 13:24

Јел' "баји" у центар или ....?

Name

БЛ комуниста

23.07.2017 18:39

Њет, империјализам је империјализам било западни или источни.КГБ политика никоме није донијела добро као ни ЦИА политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2017 19:21

Па наравно,све потице из исте кухиње.Засто им јке сметала Царска Русија и Романов.....???

Name

црис

23.07.2017 18:40

После толико улизивања вучићу извисио за министра одбране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2017 18:54

Не преговарају озбиљни официри са керамицарима.....????

Name

075

25.07.2017 07:59

@ ре Мислио сам да је само у БиХ дно дна али када сам видио "образовање" министара и водећих "политичара" у Србији, било ми је лакше! Бата Сантос керамичар води БИА, земљо отвори се!

Name

Зоки

23.07.2017 18:52

Ја сам вец давно рекао да Руси гледају свој интерес,а да смо ми за њих успутна прица.Незнам само ста су нам само Руси помогли и дали,а да нису скупо наплатили.И сад казем,теско оној земљи кога Рус брани ,а Јевреј храни.Ми смо за Русе увијек били простор за одлагање старе војне опреме цему ниста неслузи,а то знам јос из ЈНА.Видите само које су донације биле НАТО у Србији,а које Руске и све ти се само казе.Дванаест милиона Нато,а милионсдамсто Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

24.07.2017 13:29

Ако сте били у ЈНА онда морате знати и о америчком наоружању које је истој послато као "ратна репарација". Старо гвожђе са надуваном вриједности и то огромном. Када говорите о РУСИЈИ не мјешајте СССР и РУСИЈУ јер није исто а сјетите се и царске (СВЕТЕ) породице РОМАНОВ.

Name

за Зоки

24.07.2017 13:34

Назалост ,јос увијек има мало Срба који размисљају као ти и ја.Све сто си написао потписујем.

Name

Новинар

23.07.2017 18:56

Ста казе Воолин на све ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

23.07.2017 19:11

Ма кава Русија, наса будуцност је ЕУ и НАТО. Пустите прице о Руској браци.... Кад и у цему су нам помогли? Миле и Русија као братска дрзава су промасена прица. Нема од тога хљеба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

24.07.2017 06:37

Ма ста вам је, па мигови из Русије у Србију стизу, вец су кренули и полако гмизу...

Name

Милиомир

24.07.2017 19:43

Ма немамо ми ста тразити са русима. ЕУ и НАТО, пустите јунацке прице и митове & легенде о руској браци.

Name

Објективан

24.07.2017 10:48

Руси нису никада бомбардовали србе довољан разлог да их постујемо и волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.07.2017 12:11

Да "пријатељи руси", добро то знају мадјари пољаци чеси питајте њих ко су и ста су....нису ни њих бомбардовали

Name

Објективан

24.07.2017 13:22

Будало спаси ли су све те земље од фасизма.

Name

РАСПУЦХИН

24.07.2017 13:18

"Умиљато јагње" тј. Мирослав Лаз(ж)ањски свако мало другу причу прича. Зашто "умиљато јагње"? Па у нашем народу се каже : "Умиљато јагње двије мајке сиса". Тако и ово "јагње" мало сиса паре од РТРС-а тј. наше а сада је и на "државној дојци (сиси)" наше "матице" и може му се да пљује по РУСИЈИ када је то у интересу власти тј. вође. Нису РУСИ криви што је неко из срПије купио ракете које су за старо гвожђе. Почео сам са народном пословицом па и да завршим јер је наш народ одавно заборавио на исте а оне су пуне мудрости : "Ако и јесмо браћа , кесе (мисли се на новчанике) нам нису сестре"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

24.07.2017 16:25

Само кад схватимо да треба да се интегришемо у руску федерацију нама ће да буде добро. Погледаје како је сада на Криму од када се вратио тамо гдје му је одувијек било мјесто. Један предсједник-Путин, Једна црква-Руска православна и један патријах-Кирил, све остало је дебела заблуда и води у биолошки нестанак. Са сувиуше смо ми непријатеља жедних Српске крви окружени да би гајили илузију о неутралности и самосталности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

25.07.2017 05:30

Одлуци хоцел ли у њемацку за 2000 еура или русију за 300 еура,вецина око 98 %одлуцила ово прво.

Name

МАТО

24.07.2017 20:14

Лазански иди куци, ја сам главни код Доде на "ртрс"-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

24.07.2017 20:34

Република Српска ће као самостална Држава купити ескадрилу МиГ 31 и с3000 душманина у инат. Слободна успјешна и економски најава земља у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

25.07.2017 05:31

Какве миг 31 нас фирер це добити од путина сухоје 35

Name

075

25.07.2017 08:00

@ннн Република Српска је независна од памети чим Бају и остале стално бира, мазохизам на дјелу!

Name

БОБА

25.07.2017 13:06

НИКАД НИКО НИЈЕ МОГАО СЈЕДИТИ НА ДВИЈЕ СТОЛИЦЕ НИШТА ЧУДНО ВОЛИТИ ЈЕДНЕ А ЖУДИТИ ЗА ДРУГИМ ОБИЈЕ СЕ О ГЛАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гухун

25.07.2017 14:39

З кога ти радис то ни ти незнас сам.....ал се добро продајес на трзисту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАТО

25.07.2017 15:49

Лазански, м.рс куци и тамо с....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леле

25.07.2017 18:13

Куку леле шта сад кан су и Руси окренули ледја? Знао сам ја, они су увјек били против нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку

26.07.2017 08:31

Леле, па Руси су увјек били наса браца, кад год им је требало. А нама сад треба НАТО и ЕУ!