Брњић осуђен због силовања

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Маријан Брњић осуђен на шест година затвора због силовања Српкиња на подручју Оџака 1992. године.

Босна и Херцеговина 08.06.2017 | 15:25
Брњић осуђен због силовања
Првостепеном пресудом Суда БиХ од 9. децембра прошле године, Брњић је проглашен кривим да је радњама описаним у изреци пресуде починио кривично дјело ратни злочин над цивилима.

Против ове пресуде жалбу је благовремено изјавио Брњићев бранилац због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о кривично-правној санкцији, са приједлогом да Суд жалбу уважи, првостепену пресуду укине, одреди одржавање главног претреса, односно да првостепену пресуду преиначи и оптуженог осуди на блажу казну.

Жалбу на првостепену пресуду доставио је и оптужени Брњић, са приједлогом да Апелационо вијеће донесе одлуку којом ће га ослободити од кривице, саопштено је из Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ у законски остављеном року није доставило одговор на жалбе одбране.

На јавној сједници Апелационог вијећа, одржаној 18. маја, бранилац оптуженог усмено је изнио жалбу, те изјавио да у цијелости остаје при истакнутим жалбеним приговорима.

Брњић се придружио наводима браниоца, укратко изложивши наводе из уложене жалбе и позвао Апелационо вијеће да жалбу уважи као основану.

Тужилац БиХ усмено је изнио одговор на жалбе одбране, предложивши да их Апелационо вијеће у цијелости одбије као неосноване.

Након што је испитало побијану пресуду у границама истакнутих жалбених разлога и навода, Апелационо вијеће донијело је наведену одлуку.

Суд БиХ је 22. јула потврдио оптужницу која Маријана Брњића, Мартина Барукчића, Паву Главаша и Илију Главаша терети за ратни злочин над цивилима.

У оптужници се, између осталог, наводи да су оптужени, у вријеме оружаног сукоба између Војске Републике Српске /ВРС/ и ХВО-а, у својству припадника 102. Бригаде ХВО-а Оџак, од јуна до августа 1992. године, починили вишеструка силовања, мучења и сексуална злостављања на изразито понижавајуће начине више жртава, жена српске националности на подручју Оџака.

Маријан Брњић је осуђен на шест година затвора, а Мартин Барукчић, Паво Главаш и Илија Главаш ослобођени су оптужби.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар