Двије милијарде евра за Балкан

Европска унија припрема најмање двије милијарде евра додатне помоћи за подручје тзв. западног Балкана.

Регион 08.06.2017 | 11:02
Двије милијарде евра за Балкан
- Након састанка Савјета министара ЕУ и европског вијећа, гдје се посебно говорило о ситуацији на Балкану, имали смо врло детаљне разговоре у уредима предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера (Јеан-Цлауде Јунцкер) те комесара за проширење Јоханеса Хана (Јоханнес Хахн). Речено нам је да ће ЕУ морати уложити додатна средства за стабилизирање и побољшање стања на Балкану. Од нас је затражено да претресемо буџет планиран за ову годину и изнађемо модусе преусмјеравања новца у пројекте на Балкану - речено је „Авазу" из извора блиских Европској инвестицијској банци (ЕИБ).

Саговорник листа је, под условом анонимности, навео да се ради о иницијативи Њемачке, која жели да се Унија снажно ангажује на подручју БиХ, Албаније, Косова, Македоније, Србије и Црне Горе. Прецизирао је и да се на састанцима које су имали са званичницима ЕУ, заједно с представницима других европских финансијских институција, разговарало о износу од барем двије милијарде евра.

То би био додатни новац не онај који ЕУ већ троши на Балкану ове године.

- Током једног од низа разговора које смо имали почетком прољећа сугерисано нам је и да можемо размислити о опцији успоравања или заустављања неких од пројеката који се реализују у Турској, с обзиром на све затегнутије односе између Анкаре и Брисела. Никаква одлука није донесена - преноси саговорник.

Иницијатор додатног и снажног ангажмана Уније на Балкану је Њемачка. Шеф дипломатије те државе Зигмар Габријел (Сигмар Габриел) 31. маја ове године на самиту шефова дипломатија балканских шест држава, одржаном у Берлину у оквиру Аспен института, представио је неке детаље њемачке иницијативе.

Габријел је похвалио учинке иницијативе „Берлин плус", покренуте 2014. године, али и истакао да се много више мора урадити.

- Треба нам „Берлин процес плус"! Он мора остварити видљив напредак у државама у региону. Стога, приоритет требамо дати идејама које за циљ имају да од регио-на направе атрактивно економско подручје. Тиме ће се, неизбјежно, додатно ојачати и учврстити тијесне везе са ЕУ и процес приступања биће додатно убрзан.

Морамо убрзати реализацију великих инфраструктурних пројеката који су економски одрживи и који, имају велики симболички значај, попут аутопута Србија - Косово - Албанија. Како би смо то финансирали, предлажем да осигурамо додатна средства. Државе чланице ЕУ, чланице ЕФТА-е и Европске економске зоне могу допринијети тим додатним фондовима својим донацијама - рекао је Габријел.

Он се, како би се привукли (европски) инвеститори, заложио и за снажно јачање независног правосуђа, парламената и слободу медија у државама региона.

- Свјестан сам да кошта ово што предлажем. Али вам кажем да, ако данас не осигурамо новац којим ћемо Балкан задржати на добром курсу током ове кључне фазе, посљедице би могле бити много скупље по све нас - упозорио је Габријел.

Позвао је шефове дипломатија балканских држава да осигурају да њихове домовине остану на европском путу, који не значи само економски бољитак него, изнад свега, мир и сигурност.

(Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

всс

08.06.2017 09:09

Не одустају од употребе најмоцнијег орузја - новца. И око те двије милијарде це се пси јос висе клати. Овом народу нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажи и обмане

08.06.2017 10:55

Да, новац је најмоћније оружије, он неће доћи као поклон него у виду ("повољних") кредита и пси који су до просијачког штапа довели буџете квази-држава на овом простору ће се клати - али прије свега радо пристајати на ултиматуме - због овог новца. Ипак, ова вијест открива један мали детаљ, али он руши цијелу причу о наводној њемачкој иницијативи. Кључна реченица је: "Шеф дипломатије те државе Зигмар Габријел (Сигмар Габриел) 31. маја ове године на самиту шефова дипломатија балканских шест држава, одржаном у Берлину у оквиру Аспен института, представио је неке детаље њемачке иницијативе." Ко зна, шта је Аспен институт, он разумије о чему причам. (1) Ко финансира Аспен институт? Wикипедиа каже: Царнегие Цорпоратион, тхе Роцкефеллер Бротхерс Фунд, тхе Гатес Фоундатион, тхе Лумина Фоундатион, анд тхе Форд Фоундатион (хттпс://ен.wикипедиа.орг/wики/Аспен_Институте) (2) Ко је шеф? Wалтер Исаацсон, познати амерички писац биографија (написао биографије о Стеву Џобс-у, Ајнштајну...)! Замисли, биограф а шеф! (3) Ко сиједи у тзв. Одбору повјереника? "Пријатељи" овог народа Хавијер Солана, Кондолиза Рајс и Медлин Олбрајт (плус гомила других припадника америчке војно-обавјештајне, финансијске, медијске и сваке друге "елите"). (хттпс://www.аспенинституте.орг/теам/боард-оф-трустеес/) (4) Чиме се бави Аспен институт? На енглеском се то зове "тхинк танк" (дословно "мислећи резервоар"), што значи да су то група "експерата" које финансира америчка олигархија и која тој олигархији својим "научним радовима", "иницијативама", "скуповима" креирају плодно тло (често и алиби) за остварење циљева олигархије. (5) Шта су циљеви олигархије? Укратко: Поробљавање и отимачина. Олигархија не вјерује у слободну трговину, иначе би трговала са мањим (и војно слабијим земљама) као са равноправним партнерима. Пошто нико нормалан не жели да преда ресурсе за мале паре, онда се државе задужују, потом уцјењују - а ко се још опире, њега се бомбардује. Историја је пуна "зликоваца" као што су Иранци, Срби, Ирачани, Либијци... (6) Ово дакле није њемачка иницијатива, него су њемачки политичари у овом случају потрчци америчке олигархије.

Name

Рики

08.06.2017 09:11

Црндак у акцију ста цекас кад си добио öд Лаврова добит ЦЕС и сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ти види

08.06.2017 09:12

Једини спас да изађемо из овог сивила је да нас ЕУ прими преко реда. Нисмо ми у стању сами да са собом владамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милинко

08.06.2017 11:01

то би знацило да Миле, Спира, Мајкицка и многобројни други на дузе вријеме оду у Фоцу. А они нису заинтетесовани. Знаци да од тога нема ниста.

Name

Игор

08.06.2017 09:19

Миле ево пара. Владацете док задњи цовјек који мозе да ради и потребан је западу не напусти тај тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.06.2017 09:22

У које пројекте? Ни имовинско-правне ствари нису рјешене, а камоли пројекти...једино да удувају паре како би закрпили рупе у буџетима...само Милету требају те 2 милијарде, а гдје су сви остали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

08.06.2017 21:25

Стизу Додику милионе! Све це лоповска банда покрасти.

ОДГОВОРИТЕ