Отимање војне имовине Српској

Закон о војној имовини БиХ не постоји, као ни договор власти ентитета и БиХ о тој имовини, али је упркос томе уз подршку НАТО-а покренута процедура за укњижење 13 војних локација у Српској и три у ФБиХ.

Република Српска 06.06.2017 | 16:44
Отимање војне имовине Српској
Показао је то извјештај о раду Министарства одбране БиХ за први квартал ове године у коме је прецизирано да је ријеч о захтјевима, управним поступцима и управним споровима, али није наведено о којим је локацијама ријеч.

Истакнуто је да је на основу захтјева које је Министарство одбране слало Правобранилаштву БиХ до краја марта ове године на БиХ регистровано 26 војних локација у ФБиХ.

''Министарство одбране је током 2015. и 2016. године упутило 39 захтјева Правобранилаштву БиХ да би војна имовина била укњижена као имовина БиХ'', наведено је у извјештају.

Министарство одбране напомиње да је за једну локацију на простору Српске, Велики Жеп у Хан Пијеску, донесена правоснажна пресуда Суда БиХ за њено укњижење на БиХ, да је у току управни поступак и да је министарство формирало посебну комисију која прати књижење војне имовине.

"Глас Српске" је прије неколико мјесеци објавио да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) добила захтјев да десет локација проглашених перспективном имовином прекњижи са РС на БиХ. Захтјев је самоиницијативно послала бивши правобранилац БиХ Медина Вилић за вријеме док је обављала ту функцију.

Правобранилаштво БиХ раније је у извјештају о раду у прошлој години навело да је на захтјеву и у сарадњи са Министарством одбране започело поступак књижења перспективне војне имовине у корист БиХ на основу одлука Предсједништва БиХ којима су утврђене 63 локације неопходне систему одбране земље.

У Министарству одбране БиХ истичу да је процес упућивања захтјева према Правобранилаштву БиХ за укњижење војне имовине која се налази на територији Српске почео уз помоћ правних стручњака из НАТО штаба у Сарајеву 2014. године.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић наглашава да за рјешавање овог проблема, што је и услов за активирање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), није довољно да Правобранилаштво БиХ врши стални притисак на институције Српске и то без икаквог правног основа.

''Очекивати да се књижење војне имовине на територији Српске врши на основу одлуке Предсједништва БиХ је неразумно, јер се ради о политичкој одлуци која је са становишта РС потпуно неприхватљива као основ за књижење'', истакла је Мајкићева.

Додаје да су много пута до сада позивали кључне политичке актере да приступе рјешавању овог проблема на једини могући начин - доношењем посебног закона о војној и другој имовини и закључењем споразума између влада ентитета и Савјета министара.

''Све док не буду усвојени неопходни критеријуми, нема књижења војне имовине која је власништво РС'', истакла је Мајкићева.

Правобранилац БиХ Млађен Мандић каже да је у вези са захтјевима да имовина у РС буде књижена на БиХ донесена одлука Суда БиХ за једну локацију - Велики Жеп у Хан Пијеску.

''Суд БиХ је донио правоснажну пресуду за укњижење те локације на БиХ, али ни то не значи да та локација треба да се књижи на ниво БиХ. У току је управни поступак и процес још траје'', рекао је Мандић.

Перспективна имовина

- не могу бити укњижене

2 локације у РС

2 локације у ФБиХ

- у току дефинисање става

6 локација у РС

9 локација у ФБиХ

Неперспективна имовина

- 7 локација на простору РС

- 17 локација на простору ФБиХ

Извор: Глас Српске

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хм

06.06.2017 15:12

Па неце та имовина никуд! Неце је нитко прењети у Федерацију ил обрнуто! Власник имовине це бити БиХ као сто је власник Меркатора власник тог земљиста! Ал не Додик би то да прода неком! Боље да су питали колико коста и то Додик преписа за сицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меша

06.06.2017 16:53

Што то не рече у вријеме кад неко од федералних властодржаца касарну Маршалка у Сарајеву даде америма за амбасаду, тако ће завршити сва имовина јер слиједи рапидно смањење оружаних снага а то би било још брже ако БиХ уђе у НАТО. У НАТУ нема социјала војске а ова у БиХ је чиста социјала,нису низашта, цивилна заштита са пушкама ето у таквом су стању. Кад БиХ уђе у НАТО оружане снаге неће бројати више од 3000 до 4000 војника.

Name

@Меса

06.06.2017 18:52

Не бери бриге Меса, нека те...бит це то све добро

Name

То је готова ствар

06.06.2017 18:57

НАТО војници заједно са ОСБИХ раде војне вјезбе по Мањаци и Ханпијеску, и гдје год зеле,...то је заврсено, све остало је супља прица

Name

Све је јасно

06.06.2017 15:27

Шта ту има спорно, чија је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и по којим прописима ради. Свако може подносити захтјеве какве хоће, али је проблем у српском кадру у Министарству одбране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

06.06.2017 16:00

СТА ЦЕ НАМ ВОЈНА ИМОВИНА - јел има неко добровољно за војну вјезбу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар И Те Како

07.06.2017 12:46

е видис у том и јесте проблем. Знамо ција је та управа и знамо ста би с те имовине било да је дозвољено да је укњизавају. То би кумови подијелили ко сто вец одавно и јесу и то је проблем,војна имовина није само оно мало бункера у Хан Пијеску које не треба ником него су то локације у центрима великих градова које би биле идеалне за кумове и талове,онда би дотекло ста и за којег папка тако да би ова власт владала јос 100 година. То је једино сто им је остало да могу да уновце остало су све скрсили и опљацкали

Name

Питање за све

06.06.2017 18:29

А ција је босна и херцеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

06.06.2017 19:14

НАТОова. Док се не појави неко јаци.

Name

Мухамед

06.06.2017 21:41

БиХ припада свим народима. поздрав свима.