Otimanje vojne imovine Srpskoj

Zakon o vojnoj imovini BiH ne postoji, kao ni dogovor vlasti entiteta i BiH o toj imovini, ali je uprkos tome uz podršku NATO-a pokrenuta procedura za uknjiženje 13 vojnih lokacija u Srpskoj i tri u FBiH.

Republika Srpska 06.06.2017 | 16:44
Otimanje vojne imovine Srpskoj
Pokazao je to izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za prvi kvartal ove godine u kome je precizirano da je riječ o zahtjevima, upravnim postupcima i upravnim sporovima, ali nije navedeno o kojim je lokacijama riječ.

Istaknuto je da je na osnovu zahtjeva koje je Ministarstvo odbrane slalo Pravobranilaštvu BiH do kraja marta ove godine na BiH registrovano 26 vojnih lokacija u FBiH.

''Ministarstvo odbrane je tokom 2015. i 2016. godine uputilo 39 zahtjeva Pravobranilaštvu BiH da bi vojna imovina bila uknjižena kao imovina BiH'', navedeno je u izvještaju.

Ministarstvo odbrane napominje da je za jednu lokaciju na prostoru Srpske, Veliki Žep u Han Pijesku, donesena pravosnažna presuda Suda BiH za njeno uknjiženje na BiH, da je u toku upravni postupak i da je ministarstvo formiralo posebnu komisiju koja prati knjiženje vojne imovine.

"Glas Srpske" je prije nekoliko mjeseci objavio da je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) dobila zahtjev da deset lokacija proglašenih perspektivnom imovinom preknjiži sa RS na BiH. Zahtjev je samoinicijativno poslala bivši pravobranilac BiH Medina Vilić za vrijeme dok je obavljala tu funkciju.

Pravobranilaštvo BiH ranije je u izvještaju o radu u prošloj godini navelo da je na zahtjevu i u saradnji sa Ministarstvom odbrane započelo postupak knjiženja perspektivne vojne imovine u korist BiH na osnovu odluka Predsjedništva BiH kojima su utvrđene 63 lokacije neophodne sistemu odbrane zemlje.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da je proces upućivanja zahtjeva prema Pravobranilaštvu BiH za uknjiženje vojne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske počeo uz pomoć pravnih stručnjaka iz NATO štaba u Sarajevu 2014. godine.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić naglašava da za rješavanje ovog problema, što je i uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), nije dovoljno da Pravobranilaštvo BiH vrši stalni pritisak na institucije Srpske i to bez ikakvog pravnog osnova.

''Očekivati da se knjiženje vojne imovine na teritoriji Srpske vrši na osnovu odluke Predsjedništva BiH je nerazumno, jer se radi o političkoj odluci koja je sa stanovišta RS potpuno neprihvatljiva kao osnov za knjiženje'', istakla je Majkićeva.

Dodaje da su mnogo puta do sada pozivali ključne političke aktere da pristupe rješavanju ovog problema na jedini mogući način - donošenjem posebnog zakona o vojnoj i drugoj imovini i zaključenjem sporazuma između vlada entiteta i Savjeta ministara.

''Sve dok ne budu usvojeni neophodni kriterijumi, nema knjiženja vojne imovine koja je vlasništvo RS'', istakla je Majkićeva.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić kaže da je u vezi sa zahtjevima da imovina u RS bude knjižena na BiH donesena odluka Suda BiH za jednu lokaciju - Veliki Žep u Han Pijesku.

''Sud BiH je donio pravosnažnu presudu za uknjiženje te lokacije na BiH, ali ni to ne znači da ta lokacija treba da se knjiži na nivo BiH. U toku je upravni postupak i proces još traje'', rekao je Mandić.

Perspektivna imovina

- ne mogu biti uknjižene

2 lokacije u RS

2 lokacije u FBiH

- u toku definisanje stava

6 lokacija u RS

9 lokacija u FBiH

Neperspektivna imovina

- 7 lokacija na prostoru RS

- 17 lokacija na prostoru FBiH

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Hm

06.06.2017 15:12

Pa nece ta imovina nikud! Nece je nitko prenjeti u Federaciju il obrnuto! Vlasnik imovine ce biti BiH kao sto je vlasnik Merkatora vlasnik tog zemljista! Al ne Dodik bi to da proda nekom! Bolje da su pitali koliko kosta i to Dodik prepisa za sicu!

ODGOVORITE
Name

Meša

06.06.2017 16:53

Što to ne reče u vrijeme kad neko od federalnih vlastodržaca kasarnu Maršalka u Sarajevu dade amerima za ambasadu, tako će završiti sva imovina jer slijedi rapidno smanjenje oružanih snaga a to bi bilo još brže ako BiH uđe u NATO. U NATU nema socijala vojske a ova u BiH je čista socijala,nisu nizašta, civilna zaštita sa puškama eto u takvom su stanju. Kad BiH uđe u NATO oružane snage neće brojati više od 3000 do 4000 vojnika.

Name

@Mesa

06.06.2017 18:52

Ne beri brige Mesa, neka te...bit ce to sve dobro

Name

To je gotova stvar

06.06.2017 18:57

NATO vojnici zajedno sa OSBIH rade vojne vjezbe po Manjaci i Hanpijesku, i gdje god zele,...to je zavrseno, sve ostalo je suplja prica

Name

Sve je jasno

06.06.2017 15:27

Šta tu ima sporno, čija je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i po kojim propisima radi. Svako može podnositi zahtjeve kakve hoće, ali je problem u srpskom kadru u Ministarstvu odbrane.

ODGOVORITE
Name

A

06.06.2017 16:00

STA CE NAM VOJNA IMOVINA - jel ima neko dobrovoljno za vojnu vjezbu ?

ODGOVORITE
Name

Dobar I Te Kako

07.06.2017 12:46

e vidis u tom i jeste problem. Znamo cija je ta uprava i znamo sta bi s te imovine bilo da je dozvoljeno da je uknjizavaju. To bi kumovi podijelili ko sto vec odavno i jesu i to je problem,vojna imovina nije samo ono malo bunkera u Han Pijesku koje ne treba nikom nego su to lokacije u centrima velikih gradova koje bi bile idealne za kumove i talove,onda bi doteklo sta i za kojeg papka tako da bi ova vlast vladala jos 100 godina. To je jedino sto im je ostalo da mogu da unovce ostalo su sve skrsili i opljackali

Name

Pitanje za sve

06.06.2017 18:29

A cija je bosna i hercegovina

ODGOVORITE
Name

Sumar

06.06.2017 19:14

NATOova. Dok se ne pojavi neko jaci.

Name

Muhamed

06.06.2017 21:41

BiH pripada svim narodima. pozdrav svima.