Странци кажњени са 1,3 милиона КМ

Возачима аутомобила са страним таблицама, који су у току прошле године прекорачили брзину на путевима Републике Српске изречено је више од 1,3 милиона марака казни, а одузето 249 страних возачких дозвола.

Република Српска 06.02.2017 | 10:21
Странци кажњени са 1,3 милиона КМ
Податак од 1,3 милиона КМ односи се на све возаче који возе аутомобиле са страним регистрацијама, без обзира на то да ли су страни држављани или имају пребивалиште у Републици Српској.

Из МУП-а Српске кажу да је повећан број наплаћених казни почињених од страних држављана с обзиром на могућност да се контролом возила може утврдити да ли постоје прекршаји које су забиљежили стационарни и мобилни радарски системи.

"Уколико се утврди да је тим возилом почињен прекршај, возач, односно страни држављанин, износ новчане казне плаћа одмах путем платног система Републике Српске. Оваквим начином контроле повећава се број наплаћених казни за прекршаје које су починили страни држављани", појаснила је Мирна Миљановић, начелник Одјељења за односе с јавношћу у МУП-у Републике Српске.

Она каже да се за страног држављанина који почини прекршај, а не прихвати одговорност, односно не плати казну, сматра да жели судско одлучивање.

"У том случају ради обезбјеђења окривљеног пред судом, полицијски служебник може привремено да му одузме путну или другу личну исправу до привођења пред суд", навела је Миљановићева. Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, казао је да је позитивно и добро што се странцима одузима возачка дозвола уколико се контролом утврди да већ имају неплаћену казну.

"Када плате казне, возачку им врате, тако је у свим осталим земљама и једино тако их можемо приморати да плаћају казне и возе примјерно. У Словенији, на примјер, не можете изаћи из земље уколико сте направили прекршај и нисте платили казну", навео је Радовић, додајући да је такву праксу потребно што прије увести и код нас.

Он је нагласио да је занимљиво да се странци потпуно другачије понашају на нашим путевима.

"Ти људи, кад дођу овдје, понашају се као да су дошли на Дивљи запад, али буквално. Као да ми овдје немамо никакве прописе ни законе. Питам се зашто се тако не понашају у једној Словенији", каже Радовић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске, сматра да ће ова проблематика бити присутна све док БиХ а самим тим и Република Српска не буде могла да приступи информационом систему Европске уније.

"Тек тада ће бити могуће казне слати на кућну адресу, а овако чекати да други пут зауставиш истог странца који већ има казну и то наплатиш, шансе за то су 1:10", истакао је Јаћимовић.

(Независне новине)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

камелеон

06.02.2017 09:37

Колико ли је тек узето ''за кафе''?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

06.02.2017 09:39

Директорка Агенције а тако ограничена и примитивна. Па госпојо да си прочитала макар двије књиге у животу знала би да је свака врста генерализације глупост. А поготово као директор јавне установе немаш право да такве ставове износиш и људе трпаш у кошеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

06.02.2017 10:00

ОВАЈ МИЛЕНКО СВЕ ПОБРКАО ; ПОРЕДИ дивљи запад и СЛОВЕНИЈУ СА НАМА" ДИВЉАЦИМА "- незнам дали је некад био у Словенији , да види како се тамо вози , а на дивљом западу нису ни имали аутомобиле него коње , а колико ја примјећујем овдје највише дивљају татини и мамини синови од корумпираних политичара и богаташа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

странац с пребивалиштем

06.02.2017 10:03

Да, сад су сви странци дивљаци. Има ли странац икакве шансе пред полицијом ако сматра да није крив? То је терор који спроводи Влада РС, утјерујући новац у буџет, јер већина "странаца" радије плати него да га приводе судији за прекршаје. У сезони скијања (а и иначе), полиције колико хоћеш на путу од Зворника према Сарајеву, посебно суботом кад је смјена на Јахорини. Гдје да странац плати казну суботом поподне кад ниједна банка не ради? Како објаснити да су полицајци у ФБИХ знатно блажи и најчешће вас пусте уз упозорење да не чините више прекршај, а ови у РС имају норму колико дневно казни морају утјерати. Зашто странац који има пребивалиште у РС мора да плати одмах казну? У Закону каже да мора само ако постоји опасност да неће бити доступан органима гоњења. Та опасност сигурно не постоји ако има пребивалиште у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.02.2017 10:33

јасам цовјек који зиви ван БИХ и нај висе ме изнервира кад додјем у БИХ и кад ме полиција заустави и питаме дали имам сву опрему у ауту јос кад видим каква аута се возе на улици вјерујтеми даби просао кроз њега и само јос да нагласим зивим у дрзави гдјесу строги закони и контроле свих аутомобила и нај боља земља уредјена на свијету и законима здраством едукацијом итд.. ЦХ

Name

Дијаспора

07.02.2017 01:35

Браво СТРАНАЦ и ЗВОРНИК, бас је тако!

Name

Ре Зворник

07.02.2017 17:37

Зворник, још да научиш да пишеш, како би нам свима било добро :)

Name

јоле

06.02.2017 10:30

Драга моја господо не дивљају само "Странци" него и васи (татини синови). Ви ста би требало да урадите и оправдате своје плате је: да на путевима поставите саобрацјне знакове,да прописно обиљезите радове на путу,да ако вец има знак да га ослободите да га возац мозе видјет на вријеме и да мало провјерите ко вам обуцава дјецу да возе.Ако незнате онда се угледајте на васе идоле Словенце.Срамота је да се ја нагадам са полицијом колико је било ограницење.Он казе 50км ено тамо куце а ја питам ста кад домацин угаси свјетло по ноци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно тако

06.02.2017 10:50

Сељаци зарадили који "оиро" па цим предју границу пива медју ноге и гас до даске, а ђојас обавезно откопцају па онда криви знакови, закон, полиција итд, мозес отици из села гдје хоцес али село неце из тебе.. Цаст изузетцима..

Name

јоле

06.02.2017 11:44

Бас у име тих изузетака треба осигурати путеве а оне који дивљају строго казнит јер они су не само самоубице него и убице насе дјеце.Осигурат путеве полизију платит да цувају изузетке.У Босни и нема странаца осим Инцка и покојег амбасадора.

Name

Тзв. странац

06.02.2017 10:33

Мој слуцај из Теслица у прољеце 2016. године, тациње 16. априла 2016. године око 12:00 цасова (тако да командир мозе да упита, односно да провјери ко је тада радио): пред Теслицом стоји радар. Ја се возим у Кардијал, подстицем туризам у РС (Република сиротињска) Таблице на ауту свајцарске. Ја се возим у правцу Теслица, возим по пропису, сви који ми долазе у сусрет блицају да је напријед радар. Ја наравно и даље возим по пропису а онда ме "браца" заустављају и поцињу са прицом. Те судија за прекрсаје, те ово, те оно, бозе сацувај. На то им ја казем да обавијесте свајцарског конзула (посто сам и дрзављанин Свајцарске) и да ме затворе у затвор посто им нецу платити нити казну а ни мито. Уз то сам им обецао да цу их провуци кроз све могуце медије и да ми никада висе неце пасти на памет да идем у Теслиц и на тај нацин подстицем туризам у РС. А онда цудо...могу ици уз извињење. Према томе брацо и сестре сами сте криви....дрзите се прописа и браните се и ногама и рукама против бараба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопата, пијук и колица..

06.02.2017 11:09

Развијајте ви туризам у Свајцарској, јер овдје је скупо ал овдје постујте прописе, а те прице оставите за кафане са земцима кад се састанете уз сву памет покупљену по баустелама

Name

Лопата, пијук и колица..

06.02.2017 11:09

Развијајте ви туризам у Свајцарској, јер овдје је скупо ал овдје постујте прописе, а те прице оставите за кафане са земцима кад се састанете уз сву памет покупљену по баустелама

Name

ре за лопату пијук и колица

06.02.2017 11:31

Е МОЈ ЗЕМО НЕ ВИДИШ ДАЉЕ ОД НОСА ИЛИ НЕЋЕШ ДА ВИДИШ , МИ СМО ДАЛЕКО ОД ПРОПИСА , ОВДЈЕ ЈЕ ЗАКОН СНАЛАЖЉИВОСТИ по Титовој - снађи се друже .........

Name

Ре:Лопата, Пијук, Колица

06.02.2017 11:37

А је ли бауштела срамота мој бекане? Ти мора да си доктор нечега? Поради мало на правопису, то би ти већ био невјероватан напредак.

Name

Избјегица

06.02.2017 16:39

За лопату.Па ти би три њиве дао само да додјес у ЦХ на баустелу.А сто се тице казни.Па треба да плати казну свако ко крси прописе.Само сто то није првило код нас.Мене заустави и трази рез. сијалице.Ја му казем да би замијенио треба ми лифт и механицар а не овдје на тротоару ако се покваре.Ма њега то не занима хоце коју марку и мозес даље.Зато ја плати за пице само да ми не цита закон на тротоару и палим даље.

Name

Бијељина

06.02.2017 12:21

Потросили сте бога оца,задузили се и за праунуцице васе,хоцете хљеба без мотике. Наплацујете казне које су застарели слуцајеви,лицно сам ја тај који је био приморан да плати застарјели слуцај од 9 година,са 20км казне за појас морао сам да платим 200км. Платио сам казну за појас 20км са даном закасњења и после 9год ми стизе 200км да платим,имао сам уплатницу од 20км и ниста ми није помогла. Улаго сам залбу преко адвоката и ниста. Адвокат ми је сам рекао да су насли рупу у закону и да могу да раде ста хоце,залбу ми је послао за Бања Луку и није уродила плодом. На основу те казне од 20км могли су ми да наплате јос САМО 10км због једног дана закасњења,али јок видјели су да сам изван РС и дај да му лупимо 200км,то.ми је лицно адвокат рекао. Знам људе који су за регистрацију аута на техницки тјерали камион ТАМ (познатији као тамиц) умјесто аута и пролазили техницки умјесто аута. Лопови и само лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезертер

06.02.2017 13:41

Дезертере и треба казњавати и то 5 пута скупље , који це к.... сад овдје да се ку*це, доста је сто су профитери остали на глави нормалним лкудима овдје, на све три стране

Name

Брзи

06.02.2017 14:56

Пуно вас боде у оци стране таблице.Босна јесте слијепо цријево.Кад у њу удете нема даље него само назад.Долази јос мало гастарбајера,Али из године у годину све их мање зели да се врати у БиХ.

Name

Позз из БЛ

06.02.2017 18:25

Видис како има ефекта.... Зао ти 200 км....а хоцес да возис без појаса...Е, сад цес се везати Бијељина.....

Name

ре Бијељина

07.02.2017 17:39

Па, за ту републику сте се, ваљда, борили. Сад уживајте. Поздрав из Брчког

Name

Драго

06.02.2017 17:24

Нису казњени него опљацкани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац из БиХ

07.02.2017 01:31

Па и код нас у њемацкој дивљају возаци из еx-YУ па никоме ниста. Плате казну и то је то. Хоце та господја реци, да само ми странци дивљамо по БиХ? Није тацно! Ми тако и у другим дрзавама возимо. А по друго, наплатили сте од нас странаца толико новца за прекрсаје, а има ли би сте тродупло висе да неби ми плацали полицији на лицу мјесту, а они тај новац трпају у свој дзеп. Боље би тој господји било, да мало висе интервенисе на полицију, да они не харају и цак пијани по улицама. Ми страници цемо (по могуцност) да спорије возимо. Ево ја обецавам да нецу висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

07.02.2017 17:35

А какав је то платни систем Републике Српске? Молим неког експерта да ми објасни.

ОДГОВОРИТЕ