Stranci kažnjeni sa 1,3 miliona KM

Vozačima automobila sa stranim tablicama, koji su u toku prošle godine prekoračili brzinu na putevima Republike Srpske izrečeno je više od 1,3 miliona maraka kazni, a oduzeto 249 stranih vozačkih dozvola.

Republika Srpska 06.02.2017 | 10:21
Stranci kažnjeni sa 1,3 miliona KM
Podatak od 1,3 miliona KM odnosi se na sve vozače koji voze automobile sa stranim registracijama, bez obzira na to da li su strani državljani ili imaju prebivalište u Republici Srpskoj.

Iz MUP-a Srpske kažu da je povećan broj naplaćenih kazni počinjenih od stranih državljana s obzirom na mogućnost da se kontrolom vozila može utvrditi da li postoje prekršaji koje su zabilježili stacionarni i mobilni radarski sistemi.

"Ukoliko se utvrdi da je tim vozilom počinjen prekršaj, vozač, odnosno strani državljanin, iznos novčane kazne plaća odmah putem platnog sistema Republike Srpske. Ovakvim načinom kontrole povećava se broj naplaćenih kazni za prekršaje koje su počinili strani državljani", pojasnila je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Republike Srpske.

Ona kaže da se za stranog državljanina koji počini prekršaj, a ne prihvati odgovornost, odnosno ne plati kaznu, smatra da želi sudsko odlučivanje.

"U tom slučaju radi obezbjeđenja okrivljenog pred sudom, policijski služebnik može privremeno da mu oduzme putnu ili drugu ličnu ispravu do privođenja pred sud", navela je Miljanovićeva. Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kazao je da je pozitivno i dobro što se strancima oduzima vozačka dozvola ukoliko se kontrolom utvrdi da već imaju neplaćenu kaznu.

"Kada plate kazne, vozačku im vrate, tako je u svim ostalim zemljama i jedino tako ih možemo primorati da plaćaju kazne i voze primjerno. U Sloveniji, na primjer, ne možete izaći iz zemlje ukoliko ste napravili prekršaj i niste platili kaznu", naveo je Radović, dodajući da je takvu praksu potrebno što prije uvesti i kod nas.

On je naglasio da je zanimljivo da se stranci potpuno drugačije ponašaju na našim putevima.

"Ti ljudi, kad dođu ovdje, ponašaju se kao da su došli na Divlji zapad, ali bukvalno. Kao da mi ovdje nemamo nikakve propise ni zakone. Pitam se zašto se tako ne ponašaju u jednoj Sloveniji", kaže Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, smatra da će ova problematika biti prisutna sve dok BiH a samim tim i Republika Srpska ne bude mogla da pristupi informacionom sistemu Evropske unije.

"Tek tada će biti moguće kazne slati na kućnu adresu, a ovako čekati da drugi put zaustaviš istog stranca koji već ima kaznu i to naplatiš, šanse za to su 1:10", istakao je Jaćimović.

(Nezavisne novine)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

kameleon

06.02.2017 09:37

Koliko li je tek uzeto ''za kafe''?

ODGOVORITE
Name

Бојан Нишевић

06.02.2017 09:39

Директорка Агенције а тако ограничена и примитивна. Па госпојо да си прочитала макар двије књиге у животу знала би да је свака врста генерализације глупост. А поготово као директор јавне установе немаш право да такве ставове износиш и људе трпаш у кошеве.

ODGOVORITE
Name

odgovor

06.02.2017 10:00

OVAJ MILENKO SVE POBRKAO ; POREDI divlji zapad i SLOVENIJU SA NAMA" DIVLJACIMA "- neznam dali je nekad bio u Sloveniji , da vidi kako se tamo vozi , a na divljom zapadu nisu ni imali automobile nego konje , a koliko ja primjećujem ovdje najviše divljaju tatini i mamini sinovi od korumpiranih političara i bogataša .

ODGOVORITE
Name

stranac s prebivalištem

06.02.2017 10:03

Da, sad su svi stranci divljaci. Ima li stranac ikakve šanse pred policijom ako smatra da nije kriv? To je teror koji sprovodi Vlada RS, utjerujući novac u budžet, jer većina "stranaca" radije plati nego da ga privode sudiji za prekršaje. U sezoni skijanja (a i inače), policije koliko hoćeš na putu od Zvornika prema Sarajevu, posebno subotom kad je smjena na Jahorini. Gdje da stranac plati kaznu subotom popodne kad nijedna banka ne radi? Kako objasniti da su policajci u FBIH znatno blaži i najčešće vas puste uz upozorenje da ne činite više prekršaj, a ovi u RS imaju normu koliko dnevno kazni moraju utjerati. Zašto stranac koji ima prebivalište u RS mora da plati odmah kaznu? U Zakonu kaže da mora samo ako postoji opasnost da neće biti dostupan organima gonjenja. Ta opasnost sigurno ne postoji ako ima prebivalište u RS.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

06.02.2017 10:33

jasam covjek koji zivi van BIH i naj vise me iznervira kad dodjem u BIH i kad me policija zaustavi i pitame dali imam svu opremu u autu jos kad vidim kakva auta se voze na ulici vjerujtemi dabi prosao kroz njega i samo jos da naglasim zivim u drzavi gdjesu strogi zakoni i kontrole svih automobila i naj bolja zemlja uredjena na svijetu i zakonima zdrastvom edukacijom itd.. CH

Name

Dijaspora

07.02.2017 01:35

Bravo STRANAC i ZVORNIK, bas je tako!

Name

Re Zvornik

07.02.2017 17:37

Zvornik, još da naučiš da pišeš, kako bi nam svima bilo dobro :)

Name

jole

06.02.2017 10:30

Draga moja gospodo ne divljaju samo "Stranci" nego i vasi (tatini sinovi). Vi sta bi trebalo da uradite i opravdate svoje plate je: da na putevima postavite saobracjne znakove,da propisno obiljezite radove na putu,da ako vec ima znak da ga oslobodite da ga vozac moze vidjet na vrijeme i da malo provjerite ko vam obucava djecu da voze.Ako neznate onda se ugledajte na vase idole Slovence.Sramota je da se ja nagadam sa policijom koliko je bilo ogranicenje.On kaze 50km eno tamo kuce a ja pitam sta kad domacin ugasi svjetlo po noci.

ODGOVORITE
Name

Tacno tako

06.02.2017 10:50

Seljaci zaradili koji "oiro" pa cim predju granicu piva medju noge i gas do daske, a đojas obavezno otkopcaju pa onda krivi znakovi, zakon, policija itd, mozes otici iz sela gdje hoces ali selo nece iz tebe.. Cast izuzetcima..

Name

jole

06.02.2017 11:44

Bas u ime tih izuzetaka treba osigurati puteve a one koji divljaju strogo kaznit jer oni su ne samo samoubice nego i ubice nase djece.Osigurat puteve poliziju platit da cuvaju izuzetke.U Bosni i nema stranaca osim Incka i pokojeg ambasadora.

Name

Tzv. stranac

06.02.2017 10:33

Moj slucaj iz Teslica u proljece 2016. godine, tacinje 16. aprila 2016. godine oko 12:00 casova (tako da komandir moze da upita, odnosno da provjeri ko je tada radio): pred Teslicom stoji radar. Ja se vozim u Kardijal, podsticem turizam u RS (Republika sirotinjska) Tablice na autu svajcarske. Ja se vozim u pravcu Teslica, vozim po propisu, svi koji mi dolaze u susret blicaju da je naprijed radar. Ja naravno i dalje vozim po propisu a onda me "braca" zaustavljaju i pocinju sa pricom. Te sudija za prekrsaje, te ovo, te ono, boze sacuvaj. Na to im ja kazem da obavijeste svajcarskog konzula (posto sam i drzavljanin Svajcarske) i da me zatvore u zatvor posto im necu platiti niti kaznu a ni mito. Uz to sam im obecao da cu ih provuci kroz sve moguce medije i da mi nikada vise nece pasti na pamet da idem u Teslic i na taj nacin podsticem turizam u RS. A onda cudo...mogu ici uz izvinjenje. Prema tome braco i sestre sami ste krivi....drzite se propisa i branite se i nogama i rukama protiv baraba.

ODGOVORITE
Name

Lopata, pijuk i kolica..

06.02.2017 11:09

Razvijajte vi turizam u Svajcarskoj, jer ovdje je skupo al ovdje postujte propise, a te price ostavite za kafane sa zemcima kad se sastanete uz svu pamet pokupljenu po baustelama

Name

Lopata, pijuk i kolica..

06.02.2017 11:09

Razvijajte vi turizam u Svajcarskoj, jer ovdje je skupo al ovdje postujte propise, a te price ostavite za kafane sa zemcima kad se sastanete uz svu pamet pokupljenu po baustelama

Name

re za lopatu pijuk i kolica

06.02.2017 11:31

E MOJ ZEMO NE VIDIŠ DALJE OD NOSA ILI NEĆEŠ DA VIDIŠ , MI SMO DALEKO OD PROPISA , OVDJE JE ZAKON SNALAŽLJIVOSTI po Titovoj - snađi se druže .........

Name

Re:Lopata, Pijuk, Kolica

06.02.2017 11:37

A je li bauštela sramota moj bekane? Ti mora da si doktor nečega? Poradi malo na pravopisu, to bi ti već bio nevjerovatan napredak.

Name

Izbjegica

06.02.2017 16:39

Za lopatu.Pa ti bi tri njive dao samo da dodjes u CH na baustelu.A sto se tice kazni.Pa treba da plati kaznu svako ko krsi propise.Samo sto to nije prvilo kod nas.Mene zaustavi i trazi rez. sijalice.Ja mu kazem da bi zamijenio treba mi lift i mehanicar a ne ovdje na trotoaru ako se pokvare.Ma njega to ne zanima hoce koju marku i mozes dalje.Zato ja plati za pice samo da mi ne cita zakon na trotoaru i palim dalje.

Name

Bijeljina

06.02.2017 12:21

Potrosili ste boga oca,zaduzili se i za praunucice vase,hocete hljeba bez motike. Naplacujete kazne koje su zastareli slucajevi,licno sam ja taj koji je bio primoran da plati zastarjeli slucaj od 9 godina,sa 20km kazne za pojas morao sam da platim 200km. Platio sam kaznu za pojas 20km sa danom zakasnjenja i posle 9god mi stize 200km da platim,imao sam uplatnicu od 20km i nista mi nije pomogla. Ulago sam zalbu preko advokata i nista. Advokat mi je sam rekao da su nasli rupu u zakonu i da mogu da rade sta hoce,zalbu mi je poslao za Banja Luku i nije urodila plodom. Na osnovu te kazne od 20km mogli su mi da naplate jos SAMO 10km zbog jednog dana zakasnjenja,ali jok vidjeli su da sam izvan RS i daj da mu lupimo 200km,to.mi je licno advokat rekao. Znam ljude koji su za registraciju auta na tehnicki tjerali kamion TAM (poznatiji kao tamic) umjesto auta i prolazili tehnicki umjesto auta. Lopovi i samo lopovi.

ODGOVORITE
Name

Dezerter

06.02.2017 13:41

Dezertere i treba kaznjavati i to 5 puta skuplje , koji ce k.... sad ovdje da se ku*ce, dosta je sto su profiteri ostali na glavi normalnim lkudima ovdje, na sve tri strane

Name

Brzi

06.02.2017 14:56

Puno vas bode u oci strane tablice.Bosna jeste slijepo crijevo.Kad u nju udete nema dalje nego samo nazad.Dolazi jos malo gastarbajera,Ali iz godine u godinu sve ih manje zeli da se vrati u BiH.

Name

Pozz iz BL

06.02.2017 18:25

Vidis kako ima efekta.... Zao ti 200 km....a hoces da vozis bez pojasa...E, sad ces se vezati Bijeljina.....

Name

re Bijeljina

07.02.2017 17:39

Pa, za tu republiku ste se, valjda, borili. Sad uživajte. Pozdrav iz Brčkog

Name

Drago

06.02.2017 17:24

Nisu kaznjeni nego opljackani

ODGOVORITE
Name

Njemac iz BiH

07.02.2017 01:31

Pa i kod nas u njemackoj divljaju vozaci iz ex-YU pa nikome nista. Plate kaznu i to je to. Hoce ta gospodja reci, da samo mi stranci divljamo po BiH? Nije tacno! Mi tako i u drugim drzavama vozimo. A po drugo, naplatili ste od nas stranaca toliko novca za prekrsaje, a ima li bi ste troduplo vise da nebi mi placali policiji na licu mjestu, a oni taj novac trpaju u svoj dzep. Bolje bi toj gospodji bilo, da malo vise intervenise na policiju, da oni ne haraju i cak pijani po ulicama. Mi stranici cemo (po mogucnost) da sporije vozimo. Evo ja obecavam da necu vise.

ODGOVORITE
Name

Milo

07.02.2017 17:35

A kakav je to platni sistem Republike Srpske? Molim nekog eksperta da mi objasni.

ODGOVORITE