Како све могу да појефтине лијекови?

Најава о смањењу цијене обраде рецепата, односно фармацеутске услуге, чини се да је ујединила опозицију и власт у Српској.

Република Српска 19.11.2016 | 21:57
Како све могу да појефтине лијекови?
Ријеч је о смањењу цијена које апотеке фактуришу Фонду здравства за обраду рецепата на основу којег се издаје лијек пацијентима. Апотекарске установе Фонду здравства фактуришу одвојено цијену лијека и износ за обраду рецепта. Самим тим, најављеним смањењем на удару би директно биле апотеке.

Обрада рецепата ускоро би могла да буде јефтинија. Буџети ентитета и државе ће, умјесто садашњих марку - марку и по, плаћати нешто више од пола марке обраду по рецепту. То ће се све десити уколико се реализује план ПДП-а да у Сарајеву буду усвојене овакве измјене.

Министар здравства Републике Српске потврђује да је упознат о приједлогу за смањење цијене обраде рецепата. СНСД-ов Драган Богданић тврди да Влада Српске, односно ресорно министарство подржаваја опозициону иницијативу.

Међутим, оно што министар очекује од Фонда није једноставно реализовати. Смањење цијене обраде рецепата компликује Закон о здравственој заштити, јер се о свему пита и Фармацеутска комора. Из ФЗО поручују да апотеци за пружање фармацеутске услуге за издавања лијекова на рецепт припада накнада у износу од 1, 43 марке коју плаћа Фонд.

Смањење цијене од раније заговара и Грански синдикат здравства. У цијелој причи јасно је ко на обради рецепата највише профитира.

Без обзира што фармацеутску услугу не плаћају директно, већ кроз доприносе за здравство, пацијентима је добро дошло свако појефтињење.

Током 2012. године за лијекове који коштају до 2 КМ издато је 8 милиона рецепата. Фонд здравства је апотекарским установама за обраду рецепата платио око 12 милиона марака.

Слободан Станић, бивши министар здраваства, крајем 2013. године скинуо је са позитивне листе лијекове до 2 КМ, чиме је апотекарским установама ускратио дио прихода који су им омогућени Законом о здравственој заштити.

Апотекари су се тада највише жалили, а то је и био један од разлога за његову смјену. Нема дилеме да су и сада спремни на исто, јер би смањење цијене фармацеутске услуге било директно стављање руке у џеп апотекарима.



(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

20.11.2016 09:49

Не контам, обрада лијека 2 км и она це да појефтини, лијекови који се увозе из Србије тамо су у малопродаји цак по 2-3 пута јефтинији а наси политицари најављују појефтињење око 12 %. Ја каквих будала све има, ово само мозе помоци смак свијета.

ОДГОВОРИТЕ