Kako sve mogu da pojeftine lijekovi?

Najava o smanjenju cijene obrade recepata, odnosno farmaceutske usluge, čini se da je ujedinila opoziciju i vlast u Srpskoj.

Republika Srpska 19.11.2016 | 21:57
Kako sve mogu da pojeftine lijekovi?
Riječ je o smanjenju cijena koje apoteke fakturišu Fondu zdravstva za obradu recepata na osnovu kojeg se izdaje lijek pacijentima. Apotekarske ustanove Fondu zdravstva fakturišu odvojeno cijenu lijeka i iznos za obradu recepta. Samim tim, najavljenim smanjenjem na udaru bi direktno bile apoteke.

Obrada recepata uskoro bi mogla da bude jeftinija. Budžeti entiteta i države će, umjesto sadašnjih marku - marku i po, plaćati nešto više od pola marke obradu po receptu. To će se sve desiti ukoliko se realizuje plan PDP-a da u Sarajevu budu usvojene ovakve izmjene.

Ministar zdravstva Republike Srpske potvrđuje da je upoznat o prijedlogu za smanjenje cijene obrade recepata. SNSD-ov Dragan Bogdanić tvrdi da Vlada Srpske, odnosno resorno ministarstvo podržavaja opozicionu inicijativu.

Međutim, ono što ministar očekuje od Fonda nije jednostavno realizovati. Smanjenje cijene obrade recepata komplikuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer se o svemu pita i Farmaceutska komora. Iz FZO poručuju da apoteci za pružanje farmaceutske usluge za izdavanja lijekova na recept pripada naknada u iznosu od 1, 43 marke koju plaća Fond.

Smanjenje cijene od ranije zagovara i Granski sindikat zdravstva. U cijeloj priči jasno je ko na obradi recepata najviše profitira.

Bez obzira što farmaceutsku uslugu ne plaćaju direktno, već kroz doprinose za zdravstvo, pacijentima je dobro došlo svako pojeftinjenje.

Tokom 2012. godine za lijekove koji koštaju do 2 KM izdato je 8 miliona recepata. Fond zdravstva je apotekarskim ustanovama za obradu recepata platio oko 12 miliona maraka.

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravastva, krajem 2013. godine skinuo je sa pozitivne liste lijekove do 2 KM, čime je apotekarskim ustanovama uskratio dio prihoda koji su im omogućeni Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Apotekari su se tada najviše žalili, a to je i bio jedan od razloga za njegovu smjenu. Nema dileme da su i sada spremni na isto, jer bi smanjenje cijene farmaceutske usluge bilo direktno stavljanje ruke u džep apotekarima.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brle

20.11.2016 09:49

Ne kontam, obrada lijeka 2 km i ona ce da pojeftini, lijekovi koji se uvoze iz Srbije tamo su u maloprodaji cak po 2-3 puta jeftiniji a nasi politicari najavljuju pojeftinjenje oko 12 %. Ja kakvih budala sve ima, ovo samo moze pomoci smak svijeta.

ODGOVORITE