Рекордна рата и резови у јавној потрошњи

Буџет Републике Српске ће, са 3 милијарде и 127 милиона колико износи у овој години, за 2017. годину бити повећан на 3 милијарде и 189 милиона конвертибилних марака.

Република Српска 19.11.2016 | 19:37
Рекордна рата и резови у јавној потрошњи
Знатно увећан буџетски оквир, међутим, не значи већа издвајања за јавну потрошњу, јер Српска у 2017-ој мора да отплати рекордну рату за дуговања која је већа од 700 милиона марака. Овакав план јасно показује да ће Влада морати да проведе резове у јавној потрошњи.

Буџет Републике Српске би у наредној години требало да буде већи за 62 милиона марака у односу буџетски оквир из 2016. Новац од планираног повећања биће усмјерен на отплату дугова, па је јасно да ће Влада морати да се окрене уштедама и резовима на платама буџетских корисника.

Из Министарства рада најављују уштеде смањењен процента за минули рад са 0,5 на 0,3 одсто.

О смањењу процента за минули рад Народна скупштина би требало да расправља већ на сљедећој сједници у оквиру измјена Закона о платама. Уштеде најављују и у Министарству унутрашњих послова.

Уштеде су раније најавили и у Министарству здравства на начин да ће директори медицинских установа израдити нове систематизације радника, које ће установити вишкове запослених, поготово немедицинског кадра.

У Савезу синдиката кажу да из Владе стижу контрадикторне изјаве и да из свега што се најављује није разумљиво како планирају да проведу уштеде у јавној потрошњи.

Занимљиво је да ни један ресор није најавио озбиљне резове, па је питање хоће ли уштеде бити довољне да покрију издвајања за отплату дугова. Економисти упозоравају да оно што је до сад најављено није довољно да би се постигле знатније уштеде.

Да би дошло до смањења јавне потрошње, каже струка, потребно је урадити потпуну ревизију систематизације радних мјеста у јавним институцијама.

Економиста Зоран Павловић се пита да ли је Влада уопште способна да направи праведну систематизацију и резове ако се зна да је већина запослених у јавном сектору ту дошла политичким везама и непотизмом.

Власти су се у писму намјере ММФ-у недвосмислено обавезале да ће јавна потрошња бити смањена. Нико од званичника, међутим, грађанима то неће отворено да каже.



(БН телевизија)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Генерал

19.11.2016 21:39

И онако тај дуг не могу уплатити како су банке блокирале све трансакције. Само јуцер блокирано 500 трансакција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руже нам цвјетају

19.11.2016 22:31

Дивно, загарантована свијетла будућност. Предсједник нам је одличан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

19.11.2016 22:42

Смањење минулог рада са о.5 на 0.3 није уштеда него крађа од радника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

19.11.2016 23:59

Јебига драги градјани, тразили сте-гледајте! Сад пасите траву и једите референдума ако се уопсте и сјецате ста то би референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.11.2016 06:36

Ма нема кризе јер у цетвртак у БЛ је гостовала Цеца, а улаз је био 150КМ. Све политицари, дјеца политицара, ноцне даме политицара...ма трестало је и овога се неце нико одреци па према томе пљацка, отимацина, непотизам се наставља даље јер то је нацин зивота нас у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

20.11.2016 06:50

Смањена цијена за минули рад, да би било пара за плате разноразним неструцним странацки запосленим фукарама. Пара нема, а сваки мјесец нови конкурси, да се ухљеби сто висе црвених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

20.11.2016 06:57

Опет гласајте ову власт.Па није то фудбалска утакмица па ко це победити.Ови победници који вец дуго владају воде нас право у недодјију.Све це бити по најнизим платама и пензијама.А своје странацке пријатеље сто се мене тице нека отпусте.Могли су од своих функционера који су на превару узели огромне отпремнине за пензију да врате паре па да појацају будзет.Све ситне предузетнике сте подавили сјекуци тако грану на којој сједите.Кад људи затворе своје фирмице нема од њих ни пореза а ни дадзбина .Мајстори сте ви укрсцете ви довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замолио бих БН телевизију

20.11.2016 07:05

Замолио бих БН телевизију да можда више извјештавају о раду на црно нарочито режимских фирми.Наравно треба доћи до података

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

20.11.2016 07:09

Интересантно, нико не помиње елиминисање или бар смањење степена корупције као облик рационализације и уштеде јавних средстава. То су она средства која се из буџета, јавних предузећа и јавних фондова одлијевају у приватне и партијске џепове директно или преко многобројних хоботница. Преко њихових пипака накачених на тендере, јавне набавке, дириговане судске поступке, уговоре и преговарачке поступке, изградње, градње, адаптације, санације, реконструкције, којекакве консалтинг и друге разне и разноразне услуге, преваре и обмане. А све из офуцаног и олињалог самара овог осиромашеног, извараног и опљачканог, али зато веселог, распјеваног и раздраганог народа.

ОДГОВОРИТЕ