Rekordna rata i rezovi u javnoj potrošnji

Budžet Republike Srpske će, sa 3 milijarde i 127 miliona koliko iznosi u ovoj godini, za 2017. godinu biti povećan na 3 milijarde i 189 miliona konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 19.11.2016 | 19:37
Rekordna rata i rezovi u javnoj potrošnji
Znatno uvećan budžetski okvir, međutim, ne znači veća izdvajanja za javnu potrošnju, jer Srpska u 2017-oj mora da otplati rekordnu ratu za dugovanja koja je veća od 700 miliona maraka. Ovakav plan jasno pokazuje da će Vlada morati da provede rezove u javnoj potrošnji.

Budžet Republike Srpske bi u narednoj godini trebalo da bude veći za 62 miliona maraka u odnosu budžetski okvir iz 2016. Novac od planiranog povećanja biće usmjeren na otplatu dugova, pa je jasno da će Vlada morati da se okrene uštedama i rezovima na platama budžetskih korisnika.

Iz Ministarstva rada najavljuju uštede smanjenjen procenta za minuli rad sa 0,5 na 0,3 odsto.

O smanjenju procenta za minuli rad Narodna skupština bi trebalo da raspravlja već na sljedećoj sjednici u okviru izmjena Zakona o platama. Uštede najavljuju i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uštede su ranije najavili i u Ministarstvu zdravstva na način da će direktori medicinskih ustanova izraditi nove sistematizacije radnika, koje će ustanoviti viškove zaposlenih, pogotovo nemedicinskog kadra.

U Savezu sindikata kažu da iz Vlade stižu kontradiktorne izjave i da iz svega što se najavljuje nije razumljivo kako planiraju da provedu uštede u javnoj potrošnji.

Zanimljivo je da ni jedan resor nije najavio ozbiljne rezove, pa je pitanje hoće li uštede biti dovoljne da pokriju izdvajanja za otplatu dugova. Ekonomisti upozoravaju da ono što je do sad najavljeno nije dovoljno da bi se postigle znatnije uštede.

Da bi došlo do smanjenja javne potrošnje, kaže struka, potrebno je uraditi potpunu reviziju sistematizacije radnih mjesta u javnim institucijama.

Ekonomista Zoran Pavlović se pita da li je Vlada uopšte sposobna da napravi pravednu sistematizaciju i rezove ako se zna da je većina zaposlenih u javnom sektoru tu došla političkim vezama i nepotizmom.

Vlasti su se u pismu namjere MMF-u nedvosmisleno obavezale da će javna potrošnja biti smanjena. Niko od zvaničnika, međutim, građanima to neće otvoreno da kaže.



(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

General

19.11.2016 21:39

I onako taj dug ne mogu uplatiti kako su banke blokirale sve transakcije. Samo jucer blokirano 500 transakcija.

ODGOVORITE
Name

Ruže nam cvjetaju

19.11.2016 22:31

Divno, zagarantovana svijetla budućnost. Predsjednik nam je odličan.

ODGOVORITE
Name

Rudar

19.11.2016 22:42

Smanjenje minulog rada sa o.5 na 0.3 nije ušteda nego krađa od radnika!

ODGOVORITE
Name

Milutin

19.11.2016 23:59

Jebiga dragi gradjani, trazili ste-gledajte! Sad pasite travu i jedite referenduma ako se uopste i sjecate sta to bi referendum!

ODGOVORITE
Name

Boki

20.11.2016 06:36

Ma nema krize jer u cetvrtak u BL je gostovala Ceca, a ulaz je bio 150KM. Sve politicari, djeca politicara, nocne dame politicara...ma trestalo je i ovoga se nece niko odreci pa prema tome pljacka, otimacina, nepotizam se nastavlja dalje jer to je nacin zivota nas u RS.

ODGOVORITE
Name

Bravo

20.11.2016 06:50

Smanjena cijena za minuli rad, da bi bilo para za plate raznoraznim nestrucnim stranacki zaposlenim fukarama. Para nema, a svaki mjesec novi konkursi, da se uhljebi sto vise crvenih.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

20.11.2016 06:57

Opet glasajte ovu vlast.Pa nije to fudbalska utakmica pa ko ce pobediti.Ovi pobednici koji vec dugo vladaju vode nas pravo u nedodjiju.Sve ce biti po najnizim platama i penzijama.A svoje stranacke prijatelje sto se mene tice neka otpuste.Mogli su od svoih funkcionera koji su na prevaru uzeli ogromne otpremnine za penziju da vrate pare pa da pojacaju budzet.Sve sitne preduzetnike ste podavili sjekuci tako granu na kojoj sjedite.Kad ljudi zatvore svoje firmice nema od njih ni poreza a ni dadzbina .Majstori ste vi ukrscete vi dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Zamolio bih BN televiziju

20.11.2016 07:05

Zamolio bih BN televiziju da možda više izvještavaju o radu na crno naročito režimskih firmi.Naravno treba doći do podataka

ODGOVORITE
Name

Empirija

20.11.2016 07:09

Interesantno, niko ne pominje eliminisanje ili bar smanjenje stepena korupcije kao oblik racionalizacije i uštede javnih sredstava. To su ona sredstva koja se iz budžeta, javnih preduzeća i javnih fondova odlijevaju u privatne i partijske džepove direktno ili preko mnogobrojnih hobotnica. Preko njihovih pipaka nakačenih na tendere, javne nabavke, dirigovane sudske postupke, ugovore i pregovaračke postupke, izgradnje, gradnje, adaptacije, sanacije, rekonstrukcije, kojekakve konsalting i druge razne i raznorazne usluge, prevare i obmane. A sve iz ofucanog i olinjalog samara ovog osiromašenog, izvaranog i opljačkanog, ali zato veselog, raspjevanog i razdraganog naroda.

ODGOVORITE