Митровдан је и слава БО Републике Српске

Српска православна црква и вјерници прослављају данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сјећања на страдање и смрт овог светитеља.

Република Српска 08.11.2016 | 07:47
Митровдан је и слава БО Републике Српске
Овај светац је живот окончао у тамници 306. године као борац за хришћанску вјеру.

Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку послије Христа за вријеме цара Максимилијана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповиједао хришћанску вјеру. Цара су обавијестили о непослушности Димитријевој, који је преобраћао народ у хришћанство.

Када је цар чуо да је солунски командант и сам хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен, а потом погубљен. Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на мјесту његовог гроба касније је подигнута црква. Свети Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Црквени списи наводе да се Свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се вјерује да је чудотворна снага његових моштију излијечила многобројне болеснике.

Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Култ Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовјековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Митровдан је и слава Борачке организације Републике Српске.

Митровдан ће данас обиљежити општинске и градске борачке организације у Српској.

Истовремено, у Невесињу се обиљежавају годишњице митровданских битака из 1992. и 1994. године.

"Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а животи 476 погинулих бораца Невесињске бригаде уграђени су у темеље Републике Српске", речено је синоћ на свечаној академији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србин

08.11.2016 10:49

Срецна слава српским спартанцима, који су се борили против висеструко бројнијег непријатеља и новог свјетског поретка у виду најмоцније силе у историји цовјецанства на врхунцу своје моци! Ту борбу и побједу це историја подици на највисе пијадестале еспких висина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

08.11.2016 12:57

Славу слави свети Димитрије, Тамо гдје се славило и прије, У јунацком и хајдуцком крају, Не слави је по свом обицају, Нит званице за трпезу зове, Но је слави међу витезове, Тамо гдје се за слободу гине, У поднозју Велези планине. Гдје се муње с громовима стачу, Дрзи светац прст на обарацу, Заклео се на ратно вијеце Да се стопе помакнути неце, Са светога српскога браника, Но це с војском цекати крвника, На побједи или на голготи, Гдје цијену немају зивоти, Гдје се стице заслузено мјесто, Невесиње небески је престо....

ОДГОВОРИТЕ