Mitrovdan je i slava BO Republike Srpske

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Republika Srpska 08.11.2016 | 07:47
Mitrovdan je i slava BO Republike Srpske
Ovaj svetac je život okončao u tamnici 306. godine kao borac za hrišćansku vjeru.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku poslije Hrista za vrijeme cara Maksimilijana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovijedao hrišćansku vjeru. Cara su obavijestili o neposlušnosti Dimitrijevoj, koji je preobraćao narod u hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gdje je mučen, a potom pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se vjeruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izliječila mnogobrojne bolesnike.

Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Mitrovdan je i slava Boračke organizacije Republike Srpske.

Mitrovdan će danas obilježiti opštinske i gradske boračke organizacije u Srpskoj.

Istovremeno, u Nevesinju se obilježavaju godišnjice mitrovdanskih bitaka iz 1992. i 1994. godine.

"Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a životi 476 poginulih boraca Nevesinjske brigade ugrađeni su u temelje Republike Srpske", rečeno je sinoć na svečanoj akademiji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbin

08.11.2016 09:49

Srecna slava srpskim spartancima, koji su se borili protiv visestruko brojnijeg neprijatelja i novog svjetskog poretka u vidu najmocnije sile u istoriji covjecanstva na vrhuncu svoje moci! Tu borbu i pobjedu ce istorija podici na najvise pijadestale espkih visina.

ODGOVORITE
Name

Princip

08.11.2016 11:57

Slavu slavi sveti Dimitrije, Tamo gdje se slavilo i prije, U junackom i hajduckom kraju, Ne slavi je po svom obicaju, Nit zvanice za trpezu zove, No je slavi među vitezove, Tamo gdje se za slobodu gine, U podnozju Velezi planine. Gdje se munje s gromovima staču, Drzi svetac prst na obaracu, Zakleo se na ratno vijece Da se stope pomaknuti nece, Sa svetoga srpskoga branika, No ce s vojskom cekati krvnika, Na pobjedi ili na golgoti, Gdje cijenu nemaju zivoti, Gdje se stice zasluzeno mjesto, Nevesinje nebeski je presto....

ODGOVORITE