Ево како су се Руси изглупирали због Аљаске

На данашњи дан 1867. године Аљаска је постала америчко власништво - Американци су исписали Русима чек на тадашњих 7,2 милиона долара, а онда за првих 50 година владавине зарадили на њој сто пута више.

Свијет 20.10.2016 | 15:00
Ево како су се Руси изглупирали због Аљаске
Куповина овог полуострва, на коме су касније пронађене велике залихе нафте, гаса и руде, данас се сматра једном од најпаметнијих трансакција у историји.

Шта ће нам та "ледара", питали су се у моменту куповине Американци. Договор је сматран глупошћу, а куповина "бацањем пара у ветар".

Против куповине Аљаске били су и амерички Сенат и Конгрес.

Руска Аљаска је у 19. веку била центар међународне трговине. У њеном главном граду трговало се кинеским тканинама, чајем, па чак и ледом, који је био потребан југу САД-а пре појаве фрижидера.

Грађене су фабрике и бродови, а већ су била откривена и налазишта злата. У време највећег процвата главни руководилац руских насеља био је трговац Александар Баранов.

Он је веома заволео Аљаску, па се оженио са женом рођеном на том полуострву, ћерком вође народа Алеута.

Након његове смрти 1819. године долази до стагнације. Староседеоци су почели да живе у немаштини и сиромаштву, па су подизали буне.

Онда је избио Кримски рат, у којем су Велика Британија, Француска и Турска заратиле против Руске Империје.

Русија више није могла да снабдева Аљаску нити да је брани, јер су поморске путеве контролисали савезнички бродови. Престала је чак и трговина златом.

Идеја да се Аљаска прода истовремено се појавила на обе стране. Руси су сматрали да није лоше да продају непрофитабилан и проблематичан регион.

Влада Александра Другог одлуку о продаји Аљаске правдала је удаљеношћу "Руске Америке" од централне Русије и високим трошковима.

Након продаје, "златна грозница" погодила је Аљаску 80-их година 19. века и донела САД милионе долара.

Остале су забележене различите верзије о новцу који је Русија добила за Аљаску - од спекулација да је седам милиона "златних" долара мистериозно потонуло са бродом у Финском заливу, до тога да је тај новац похрањен у лондонску банку.

Аљаска, коју због важног међународног саобраћајног положаја данас зову "прозором према Азији" и "задњим вратима према Канади", 1912. године службено је проглашена територијом САД, а 1959. године и 49. савезном америчком државом, која, уз Хаваје, једина није директно повезана са америчким територијом.

Иако је највећа држава САД, она је врло слабо насељена, са свега 700 хиљада становника. Ипак, приходи становника Аљаске су међу највећим у САД.

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бањалучанин

20.10.2016 16:39

Путин враћај,јест да је у Украјини овдје мало вруће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

20.10.2016 18:07

Па цару усфалило (као и доди) пара па зувар несто извуц, додик би то и данас за мање паре продо.

ОДГОВОРИТЕ