Дјечак изгубио 75% вида због играчке

Здравствени званичници у Аустралији упозоравају родитеље широм света на потенцијалне нуспојаве услед коришћења ласерских показивача као играчке.

Свијет 20.10.2016 | 08:36
Дјечак изгубио 75% вида због играчке
Прошле недеље је Аустралијско радио-дифузно предузеће пријавило да је тинејџер из Тасманије изгубио 75% свог вида након што је ласерски показивач сијао директно у његове очи док се играо са њим.

14-годишњем дечаку су почели да се јављају озбиљни проблеми са очима, па су га његови родитељи одвели код њиховог породичног лекара. Лекар је осетио озбиљан проблем ока, и позвао оптометристу Бена Армитиџ да истражи дечакове очне проблеме.

Бен Армитиџ каже да је дошао код њега у петак увече након што су му очи биле изложене ласеру само кратко време. Он је фотографисао дечакове очи и открио да је спалио своје мрежњаче и трајно оштетио задњи део својих очију.


Армитиџ је реако да је, нажалост, област ока која је погођена место где се налази детаљни централни вид, и као резултат тога, обим штете његовог вида је увећан. Ласер је узроковао да дечак изгуби 75% свог вида у оба ока.

Породица овог тинерџера је пријавила да дечак није имао никакв бол након што је ласер био уперен у његово око, али да је то одмах утицало на његов вид. Његове очи су спаљене у близини макуле. То значи да ће његово слепило вероватно бити трајно.



Армитиџ је рекао да је био оптимистичан да ће се нешто дечаковог вида вратити након што је оток спао, али да ће вероватно до краја живота бити делимично слеп. Он је такође објаснио да штета која је нанета дечаку не може да се поправи са наочарима.

Како се Божић приближава, извршни директор Оптометрије у Тасманији Џеф Сквиб је издао упозорење, говорећи родитељима да избегну куповину ласерских показивача својој деци.

Према подацима административног центра за апарате и радиолошко здравље, ласер од 5 мW може да проузрокује штету, а за оне “прописно обележене“ у распону од 3-5 мW нема пријављених случајева оштећења очију.

Већина ласерских показивача која се продаје у САД је одобрена од стране Фоод анд Друг Администратион, али су неки увезени и не придржавају се истих смерница за безбедност.

Wебтрибуне.рс

Коментари / 0

Оставите коментар