Бањалучка пијаца након референдума: Свако своју битку бије

Након референдума о 9. јануару у Републици Српској, који је довео политичку сцену у Босни и Херцеговини до усијања, грађани су се вратили нормалним активностима. Забиљежили смо како народ дише усљед тензија на једном од најпрометнијих мјеста у Бањалуци, великој тржници.

Република Српска 28.09.2016 | 15:46
Бањалучка пијаца након референдума: Свако своју битку бије
Мјесто трговине, мјесто добре чашице и пошалице, али и мјесто туге. Све то је бањалучка велика пијаца, недјељом аутопијаца, а уторком главни сточни пазарни дан. Није у уторак, као и обично, било много и свијета. Отањила је и понуда. Највише је на продаји пилића и прасића. Танке понуде, али и тврди продавци. Но уз шалу се тражи компромис.

"Могу ли три прасета за 150 марки? Не може за 150, ја ти изаберем троје прасади по 60 марака и дам ти Свету нашег заводника нек те води, Свето је највећи заводник госпођо овдје на пијаци."

Овако је изгледао дијалог између једног купца и продавца, но данас ни шала није помогла. Продаја је потпуно стала, прича нам Милан из села Милосавци поред Лакташа.

На питање да ли ће нетом одржани референдум или нови избори за седам дана нешто промијенити, Милан одговара:

"Све то треба затворити у затвор. Они само обећавају пред изборе и причају. Што нешто не направе прије избора па кажу 'видиш, ја сам то направио и стекао па дајем другоме'. Ништа нема да се промијени јаране мој. Ево, ништа нисам продао. Три марке су велики, а 2,80 су мали прасци, а мора се радити".



Тужна слика пијаце је тротоар ван пијачног круга. Људи на продају износе и основне ствари из кућа, све не би ли поправили кућни буџет.

"Ево, написала сам све по марку. Нек' иде по марку, узмем себи воћа и одмах добро. Овдје има људи који једва чекају да продају неки комад за двије, три марке да купе бурек или кифлу или нешто друго да поједу. Овдје су сви 95 одсто из животне потребе", испричала нам је једна од продавачица, Славка.

Дијана продаје старе ципеле, миљеиће, слике а ту је и покоји кућански апарат. Највише је, каже она, огорчена што се политичари баве завађањем умјесто стварањем бољег живота.

"И лажи и политике, свега је доста. И тај референдум за мене је најобичнија фарса, да се народ завади, ништа друго. Манипулише се с народом а принуђена сам ово радити. Имам ћерку факултетски образовану, не ради нигдје, мужа не ради нигдје", наводи Дијана.

Пијачни живот наставља својим током са препознатљивим фолклором и јефтином музиком. Али прије свега то је мјесто, како стари причају, гдје увијек можеш сазнати како дише народ – и онај који продаје, и онај који купује.

Свако своју битку бије, а битке су ових дана увијек исте, било шта зарадити или штогод јефтино купити.



Извор: РСЕ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гола сиротиња!

28.09.2016 16:55

Јад и цемер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крокодил

30.09.2016 10:13

Вазно да имамо празник сто морамо јести

ОДГОВОРИТЕ