Лет скоро џаба, може чак и за 20 евра

Све веће интересовање српских туриста за “лоу кост” путовања авионом. Услуга скромнија, али безбедност није проблем.

Србија 11.04.2016 | 10:15
Лет скоро џаба, може чак и за 20 евра
Путовање авионом може бити јефтиније и од аутобуске карте. Водећи се овом паролом, све више српских туриста бира летове преко “лоу кост” авио-компанија, преко којих се карта у једном правцу за европске дестинације може пазарити и за мање од - 20 евра.

“Цака” код оволиког резања трошкова јесте у мањем пртљагу, недостатку бесплатног послужења, гледања филмова, не постоји бизнис класа, коришћењу мање атрактивних аеродрома, а продаја се обавља искључиво преко интернета. Ипак, туристе са плићим џепом одрицање од ових погодности, превешће на жељену дестинацију и по четири пута нижој од стандардних летова, пишу Вечерње новости.

Београђанка Сања П. платила је повратну карту пре два месеца до Женеве 50 евра, преко једне “лоу кост” компаније. Прошле године путовала је у Париз, а карту са аеродрома Буве, који се налази на 70 километара од француске престонице, платила је у једном правцу 30 евра. Пре неколико дана резервисала је и лет за нову линију од Ниша до аеродрома Минхен-Меминген у Немачкој, а карта у једном правцу била је 20 евра.

Битно је да сви путници знају да “лоу кост” компаније не штеде на сигурносним факторима, већ првенствено на услузи у авиону током самог лета и на простору.

У високобуџетним компанијама се кофер не наплаћује и може да се понесе од 15 до 23 килограма пртљага. У “лоу косту” за основну цену дају - осам до десет килограма тежине кофера и то са стриктним пропорцијама о којима посебно треба водити рачуна. Путници морају да забораве и на бесплатну храну на лету, јер се чак и флашица воде наплаћује и то до пет евра. Нема ни филмова, бизнис класе, а седишта су, готово по правилу, мања са мањим простором између.

Један од највећих проблема јесте што нискобуџетне компаније лете готово искључиво на аеродроме који су удаљени од града или су смештени у мањем граду поред.

Примера ради, не иде се до Париза, већ до Бувеа, уместо Лондона нуди се Лутон, уместо Минхена - Меминген. До главне дестинације некада треба и до 100 километара возом или аутобусом.

Ипак, у већини случајева, престонице или други већи европски градови имају добру конекцију са овим аеродромима, па карте коштају од 10 до 60 евра. Када се и овај трошак дода на укупну цену потребну за “превоз”, у већини случајева је цена - опет повољнија.

Путници који помере лет у “лоу косту” могу то да ураде доста јефтиније него они из високобуџетних компанија. Примера ради, померање датума код “лоу коста” кошта од 1.800 динара, док у већини других авио-компанија ова услуга стаје - око 80 евра.

Што се тиче других промена на лету, посебно се саветује да путници све додатне услуге плате одмах када резервишу лет. Уколико додатни пртљаг купе заједно са картом, платиће га од 1.000 динара па на горе, а ако буду морали за њега да доплаћују директно на аеродрому, цена је неколико пута већа.

Извор: Вечерње новости
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар