Састанак због одлуке Уставног суда БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у недјељу или понедјељак сазвати састанак свих важних политичких личности, предсједника партија и носилаца важних функција у Републици Српској и БиХ на којем ће се одредити према одлуци Уставног суда којом је Дан Републике Српске - 9. јануар проглашен неуставним.

Република Српска 27.11.2015 | 08:45
Састанак због одлуке Уставног суда БиХ

"Мој приједлог биће да се од Уставног суда БиХ затражи да ову срамну одлуку повуче и да је стави ван снаге, а до тада представници Српске неће радити у заједничким институцијама БиХ. То би требало да буде наш начин понашања. Надам се да ће тај приједлог бити прихватљив за све. Ми по овом питању морамо да будемо јединствени јер само тако можемо нешто да урадимо, у супротном направићемо само карикатуру", оцијенио је Додик.

Он је додао да је ово питање око којег треба да се сви окупе и усагласе без обзира ко је власт, а ко опозиција.

"Јавност неће опростити различито дјеловање. И стога мислим да је ово питање гдје морамо да покажемо јединство и да заједно затражимо повлачење одлуке. Ако нема њеног повлачења онда наше понашање треба да буде веома јасно - у Народној скупштини Републике Српске одбацити одлуку, у парламенту БиХ тражити да се одмах донесе закон о Уставном суду којим ће бити ограничен његов волунтаризам и рад сведен на одлучивање по правној неусаглашености закона са Уставом а не да буде мјесто доношења политичких одлука", појаснио је Додик.

Он је рекао да ће предложити јединствено дјеловање јер се преко ове срамне одлуке не може тако лако прећи и крајње је вријеме да се коначно повуче граница наметању одлука.

"Ако ми остајемо у тим органима, онда дајемо легитимитет, а то значи да ће два-три странца и два Бошњака донијети сваку врсту одлуке и тражити од нас њихову примјену методом притиска међународне заједнице иако је видљиво да нема никаквог правног основа за то", нагласио је Додик.

Он је рекао да је очигледно да је ова одлука, на захтјев Бакира Изетбеговића, једна показна вјежба да Бошњаци управљају и судовима. Ово је доказ, додао је, да се неће стати са наметањем одлука као што нису стали ни након грба, химне, као и ни након одлуке о конститутивности и одлуке о Суду и Тужилаштву.

"По чему су грб и химна били неуставни, па су укинути? Шта је ту било спорно? Зато треба поново вратити и грб и химну, поново донијети те законе, па нека они онда поново одлучују о свему томе јер се ово наметање другачије не може избјећи", поручио је предсједник Српске.

Он је навео да је одлука Уставног суда којом је Дан Републике проглашен неуставним у потпуности срозала повјерење у овај суд и у одлучивање на нивоу БиХ гдје се поново жели рехабилитовати одлучивање наметањем одлука.

"Јасно је да Бакир Изетбеговић наставља праксу свог оца наметањем рјешења, а сутра можемо доживјети да пошаље и апелацију за укидање назива Републике Српске без обзира на то што нема никаквог правног основа за то", истакао је Додик.

Он је рекао да је један од судија Бошњака, објашњавајући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ, рекао да је разлог за њено доношење то што се један број становништва не идентификује са Даном Републике, а живи на простору Републике Српске.

"Пола БиХ, односно цијела Република Српска се не идентификује са БиХ, па никоме није пало на памет да укине БиХ. То довољно говори о њиховој дрскости", истакао је Додик, поручивши да све док је он предсједник Републике 9. јануар остаје да се прославља као Дан Републике Српске и обиљежаваће се исто као и до сад, уз све државне почасти.

(Срна)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ссср

27.11.2015 07:59

Ок подрска пресједице на том пољу.Али ста ти ради Тегелтија у ВСТС.У Републици Српској нормално раде судије босњаци кривицно осудјивани и ником ниста све ок.Проблем је пресједнице у Србима.Нераде сто треба да раде а мисле несто це пасти са неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.11.2015 09:25

Мозе Миле о свему, Али о лоповлуку ниста!

Name

гхх

27.11.2015 11:21

Ово је бакиров кец на бајину десетку

Name

ТВ

27.11.2015 11:43

Ако се Срби повуку из органа на нивоу БиХ, ти органи им могу дати једнострани отказ због напуштања радних мјеста из политичких разлога. Ниједан суд их после не би могао вратити на радно мјесто које су напустили. Ти БХ органи би одмах расписали конкурс за попуну упражњених радних мјеста а онда би умјесто Срба из РС на та њихова мјеста били именовани подобни Срби из ФБиХ, а штета РС која би била учињена таквом погубном политиком би била немјерљива. Ово ни највећи манијак не би предложио. Највећу штету од повлачења Срба из органа на нивоу БиХ имала би РС. Шта би тиме РС постигла. Апсолутно ништа. Овакав потез РС би увукао у унутрашњу али и вањску изолацију. Били би тако затворени унутар БиХ али и према вани. Оваква идеја би била равна политичком самоубиству једног народа. То би било исто као да "САМИ СЕБИ УВЕДЕМО МЕЂУНАРОДНЕ САНКЦИЈЕ".

Name

Лесинар

27.11.2015 08:14

Добро и ти доби тему за реаговање.А пензије .а социјале а запосљавање ,а крадје,а лоповлуци и т.д.ниста!!! мислим да треба реаговати али треба и ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.11.2015 23:55

Слажем се само нам свима скрећу пажњу са стварних проблема а ми сви народи у БиХ ОВЦЕ, палимо се на њихова с.ања.

Name

оставке сви

27.11.2015 08:20

Код тебе цијела владавина само неки проблеми заврзламе и афере дај једном да крене живот народа РС из овог блата и ове десетодишње пропасти која се вуче сваким даном све гором за живот народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

27.11.2015 08:23

Крајње је вријеме да престанете са глупостима и уједините се у борби за очување Српске. Зар не видите да ови лешинари желе душу да нам изваде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2015 08:28

Сад би ти требале издајице да све ставис под свој кисобран надам се да нису из опозиције толико наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантер

27.11.2015 08:29

Подрскаааа Председнице Републике насе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПАНТЕР

27.11.2015 08:35

Члан 1.2 Република Српска је јединствен и недјељив уставно-правни ентитет. Република Српска самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције. Република Српска је један од два равноправна ентитета у Босни и Херцеговини. Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској.

Name

само напомена

27.11.2015 09:59

Из укупног устроја БиХ немозе се узимати ста неком одговара, а то знаци или све или ниста.Компромиси у правном систему не постоје, одлуке се морају постовати.

Name

Хепек

27.11.2015 08:30

Ово неко одозго све командује. Таман кад се народ почне освјешћивати од напада вехабија, Спутњика, издајника, наранџастих револуција, онда се смјести звечка И онда се сви уједине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

27.11.2015 08:33

Ако не реагујемо а морамо онда це нам да оспоре много тога. Потребно политицко јединство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

предцедник

27.11.2015 08:36

Да су твоји људи на власти на нивоу БиХ, не би ти тразио да се повлаце из исте... јој како му добро додје ово укидање дана РС, у бити није ни укидање, само се трази да се помјери за други датум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас и овде

27.11.2015 08:37

Хитан састанак због празника а што банке пропадају нема никакве хитности,занимљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

27.11.2015 09:07

Добро им додје ова ситуација да се мало забораве афере. Радио сам преко Банке Српске, тренутно сам скроз изблокиран.Лазу ме и мазу, а ја излаза немам.Како ствари стоје,ако јос који дан потраје, мени фирма оде, а са њом и ја и јос 8 радника. Како ја сада уопсте да размисљам о било каквим празницима?

Name

борац

27.11.2015 08:44

Опозицијо пазите се преваре вазна је РС а не неки датум или неки светац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре устав

27.11.2015 08:46

Да тацно је све сто писе, ал нигјде не писе да је вјерски оријентисано уредјење. Треба све сто се тице вјере одстранити, поцев од присуства свестеника свих конфесија на отварању скола и привредних објеката, па до благослова неким мјестима и датумима. Вјери је мјесто у вјерским објектима, а не у дрзави..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судије

27.11.2015 08:48

Знамо ли како су српске судија гласале, Кнежевић И Симовић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.11.2015 09:00

Упитно коме трабају и зашто овакви састанци. Навикли смо да је овде све могуће што није нигдје у цивилизованом свијету. Дегутантно је све правдати тиме што су други људи злобни. Зашто нико од домеће екселенције није питао странце како је питање празника у Немачкој и тамо су мијешане двије вјере од који свака има своје празнике. Ако нису празници истог датума нерадан дан на општини је за све празник оне конфесије која има просту већину. Никад није било проблема око тога Очигледно наше правне стручњаке не интересује пракса из цивилизоваqног свијета. Они ништа из те праксе не спомињу пред тим странцима него објашњава да је сваки дан код Срба празник. Екселенцијо стално се фалите како штитите националне интересе а доказујете да све што браните изгубите то је чињеница. Врејеме је да престанете тровати душе овоме народу како страници крше наша права. Нико није поднио оставку зато што не може радоти поштено од странаца нити је то ваљнаним аргументима доказао. Очигледно живите од тога од чега обичан народ никаве користи нема. Ко то од поштеног свијета има чиме славити било шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссслк

27.11.2015 09:27

Ово власти одговара. Сада прица са криминала и корупције прелази на тему свадје и политиканства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

27.11.2015 09:56

Ако Република Српска не буде радила по Уставу она сама себе ставља ван закона.Постаје мјесто гдје свако мозе радити ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

локо

27.11.2015 10:49

Бакир сам себи скаце у стомак! Дао је повода за повратак Милорада Додика (који је кренуо пут провалије ) као фактора одлуцивања. Одлука Суда је показатељ апсурдистана званог БиХ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавина

27.11.2015 11:10

Да суд ову срамну одлуку стави ван снаге.Ово је сада досло као кец на десетку за додика,сада има о цему опет једно вријеме потросити,да брани РС.А у ствари није укинут празник само помјерити дан прије или посље,да небуде скупа са црквеним празником и то је то.Добра санса да напусти Савез за П.институције БИХ Да удје додик у власт на нивоу дрзаве,то би одмах и уцинио.А то сто тај судац хрват није гласао ваљда мисли да хрвати могу славити православни празник са даном Р-са.Циста политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саале

27.11.2015 11:12

Које сте ви овце доле,,фрајер вам ба покраде све пропадају вам банке немате ста јести,,,јебо те дан републике сваки дан су вам свако наки свеци:))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

катка

28.11.2015 07:59

Само посматрам ову ситуацију, дакле, дали су сви своје изјаве, што значи даје потпуно непотребно састајање код главног Баје у недјељу, јер уствари он то ради искључиво ради својих интереса, гдје их свију баш брига за понижене и девластиране грађане. Ове и овакве теме се равнају и поравнавају, када су сви задовољни са економском ситуацијом у БиХ, а не сада када смо готово сви на казану, осим политичара и попова. Ово је чисто међусобно додворавање политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превеслач

28.11.2015 17:07

Додик ће опет превеслати опозиционаре: лакше се бавити празницима које нико у РС не поштује, него економским питањима од који живот грађана зависи. И то је додика неко савјетовао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.11.2015 00:01

Дајте ви нама овако нешто да се свађамо какве смо ми сви овце палимо се због глупости а они се сви богате док ми гладујемо. Је.о их дан и сви празници и једне и друге и треће, ух заборавих и остале... Балканска посла.

ОДГОВОРИТЕ