Човић: Првак АБА лиге иде у Евролигу!

Први човек Црвене звезде Телеком Небојша Човић о променама у Евролиги, о томе шта треба да ради српска кошарка... "АБА лига ће имати (бар) једно место у новом систему такмичења", каже он.

Кошарка 13.11.2015 | 21:00
Човић: Првак АБА лиге иде у Евролигу!

Првак АБА Лиге ће сигурно играти у новом облику Евролиге, а другопласирани из регионалне лиге ће играти у квалификацијама за Евролигу.

Ово тврди председник КК Црвене звезде Телеком Небојша Човић коментаришући предлог новог система такмичења Евролиге.

Човић је новинарима у Београду рекао да је реч о "нултој позицији пројекта Евролиге", односно да је све подложно разговорима, евентуалним променама тог концепта. Погледао је и концепт ФИБА у којем, како наводи, "за нас ту нема места", тачније "назире се у неким квалификацијама".

Што се тиче концепта Евролиге, Човић је оптимиста. И што се тиче "првог читања" тог предлога и будућих разговора, евентуалних компромиса...

"Оно што је минимум очекивања АБА лиге и сигуран сам да то имамо, јесте да првак АБА лиге иде директно у Евролигу, други иде у квалификације за ЕЛ, а трећи и четврти у Еврокуп, што и није тако лоше за почетак. Настављамо разговоре и нисам песимиста да можемо да обезбедимо још неке ствари", каже Човић.

Он је уверен да има довољно простора да се у будућим разговорима добије још нешто.

"Видећемо, можда ће бити лига са 18 клубова, а не 16 како је предложено. Видећемо и да ли је број А лиценци ограничен само на 11. Можда је АБА лига могла да има и бољу позицију, али то су последице рада АБА лиге годинама уназад, од 2007, 2008. године, све до ове године када смо направили нову АБА лигу и када имамо нови приступ. Не заборавите да АБА лига 14 година није била регистрована лига. ФИБА је 9. марта 2015. године одузела лиценцу АБА лиги и ми практично, од 31. маја ове године нисмо ни постојали као АБА лига. Били смо у великој мери дезависани, али, нећу о прошлости, њу ћемо да анализирамо и видети ко је шта радио".

Предлог Евролиге, Човић види као увертиру, као преидгру за нешто што ће се у Европи догађати за пет, 10 година... а то је прављење "европске НБА лиге" као пандана америчкој НБА.

"Кључно за овај пројекат је улазак америчке маркетиншке компаније. Са 630 милиона евра на десетогодишњем нивоу, то је 63 милона евра по години, а клубовима се дели 60%. За нас је важно да схватимо да немамо ништа од кукања и приче да ће ово постати спорт за богате. Ми треба да трансформишемо наш приступ, а то значи да наши клубови морају да обезбеде што већи проценат сопствених прихода и да се тако приближавамо богатијима".

Човић каже да "зна став челника Евролиге да не желе да прескоче простор бивше Југославије".

"Када имате такав став, и имате доказано кошаркашки простор, а то простор бивше Југославије јесте, а онда имате и Београд као доказани кошаркашки град. Само је потребљено стрпљење, добар рад и усаглашавање и верујем да ћемо доћи до нечега што је више него што сада имамо. Неопходна нам је хомогенизација, најпре српских клубова, а потом и клубова унутар АБА Лиге, као и координација са Кошаркашким савезом Србије у смислу пројектовања нове страгегије", додаје Човић.

Он упозорава да се у европској кошарци "догађају тектонске промене" и да томе морамо да се прилагодимо и то на време.

"Приче о успесима, победама, трофејима су лепе приче, али су оне прошлост, за архиву", каже Човић и наглашава да је потребна "заштитмо од ових бесомучних и безвезних правила ФИБА где сваки богати клуб може да вам украде играча за мале паре".

"Звезда је већ опредузела мере на том плану и то се више неће понављати, а видећемо да ли ћемо за најносији 'случај Стојановић' то терати до суда у Лозани", рекао је председник КК Црвена звезда.

Коментари / 0

Оставите коментар