Српска без критеријума даје новац за спорт!

Министарство породице омладине и спорта Републике Српске новац из буџета намијењен спортистима троши без икаквих критеријума и без икаквог увида јавности!

Остали спортови 07.11.2015 | 11:00
Српска без критеријума даје новац за спорт!

Бањалучки "ЕуроБлиц" пише у четвртак да се јасно види да не постоје никакви критеријуми расподјеле новца из буџета кад је ријеч о спорту, а за илустрацију наводи тениске турнире - фјучерсе.

Наиме, турнири идентичног ранга добили су потпуно различиту своту - Добој (10.000 КМ), Приједор (6.000 КМ) и Бањалука (4.000 КМ).

Без обзира што је женски турнир "Бањалука ладиес опен" уврштен у манифестације од значаја за Републику Српску, добио је мању новчану подршку од рецимо Кик-бокс клуба Игман из Фоче (5.000 КМ) за организацију првенства БиХ у овом неолимпијском спорту.

Или чак од Кошаркашког клуба Севицијум из Градишке (5.000 КМ), који се такмичи у Другој лиги Републике Српске!?

КК Ветеран, који се нигдје не такмичи, добио је три хиљаде КМ да организује турнир кошаркашких ветерана, а Рафтинг клубу Кањон је одобрено 5.000 КМ за "школу рафтинга".

Један од оснивача Тениског клуба Бањалука Саша Тривић огорчен је на Министарство због овог односа према спорту.

"У Министарству нико не води рачуна на који начин се троше буџетска средства, односно новац грађана! Паре се дијеле без икаквих критеријума, па се догађа да манифестација од интереса за Српску добије подршку као нижеразредни клуб или аматерски колектив. Уопште не видимо да Министарство води бригу о младима и развоју спорта", рекао је Тривић бањалучком листу.

Лист "ЕуроБлиц" даље пише да да тврдња да се 50% укупног буџета распоређује спорту није истинита!

"Укупан буџет за спорт износи 2.158.000 КМ, а спортским организацијама је намијењено округло милион КМ. Сума од 340.000 КМ, која се дијели овим конкурсима не представља 50 одсто", нагласио је бањалучки дневник.

ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА

"У току су конкурси којима се расподјељује 50 одсто укупног буџета за спорт и биће завршени у наредних 30 дана. Због комплетности података и укупне слике у финансирању спорта у Републици Српској у 2015. години подаци ће бити познати након извршеног избора по конкурсима", навели су пресс службе Министарства породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

07.11.2015 10:08

ХА,ХА,ХА... НОВАЦ СЕ ТРОСИ КАКО ОДРЕДИ ОНАЈ КОЈИ СЕ ЗА СВЕ ПИТА И У СВЕ "ПЕТЉА"... А БИТНО ЈЕ И КО ТРАЖИ НОВАЦ И КОЛИКО ОДОБРЕНОГ НОВЦА "ВРАЋА" НА МЈЕСТО НА КОЈЕ СЕ КАЖЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БајаИгос

07.11.2015 10:27

Колико се улаже у истрошене странце у Игокеји могли би препородити омладински спорт у коме нам пропадају таленти... Савезе су преузели неспособњаковићи који су подобни као овај доректор РТРС-а који уништава тениске таленте својим нечињењем и блокадама разних врста...

Name

драз

07.11.2015 12:38

Па политицки брате,зато ја нисам висе у спорту.Па у Србац је протеклих година отисло висе него у Сакраменто.ха.ха

Name

Михаило Микић

07.11.2015 11:01

Када не постоји СРБски национални програм по коме СРБи требају да живе и раде не можете тада очекивати од ниједног министарства или државне установе да она успјешно ради по слови закона и нашим жељама. Од толико пуно "паметних" СРБа ми смо остали као народ без свог СРБСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА. Покушај САНЕ пре почетка рата да упозори СРБе на тешко стање у коме се они налазе је дочекан од непријатеља Бога и СРБства као шовинистичко дјело СРБски Академика који су хтјели само на време да изврше реформу тадашњег псеудо комунистичког друштвено политичког система. Тада се је видјело сво незнање и задлепљеност југославенством И комунизмом СРБски народни "вођа" а СРБски Академици који су тада добро се опекли данас се због тога више и не јављају а време неповратно пролази односећи са собом попут мутне воде У непознато Православне СРБе. Време данас у ДЕМОНократији негативно гради и разграђује СРБски Народ и све његове непролазне божанске вредности и људске драгоцијености. Неморал је постао законом живота а ЛОПОВЛУК врлина зато не треба никога да чуди што је расипање И присвајање туђег народног новца постао основни циљ наши "политичара". Част појединцима али ја такве непознам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБРО ЈУТРО

07.11.2015 12:42

АУТОР ИЗМИСЛИО ТОПЛУ ВОДУ.А СТВАРИ ВЕЦ 15 ГОДИНА СТОЈЕ ОВАКО: МИЛИ НЕ ДИРАЈ У ИГОКЕУ А У СВЕ ОСТАЛО МОЗЕ. СА ТИМ СВОЈИМ ПРИВАТНИМ КЛУБОМ ЛИЈЕЦИ СВЕ ЗИВОТНЕ КОМПЛЕКСЕ. У ИГОКЕУ НЕ СМИЈЕ ДА ДИРНЕ НИ ОВА ЗЕСТОКА ОПОЗИЦИЈА А КАМО ЛИ ПОРЕСКА УПРАВА ИЛИ МУП И ТУЗИЛАСТВО РАДИ УТАЈА ПОРЕЗА. ПРЕМА ПОУЗДАНИМ ПОДАЦИМА САМО У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА ОВАЈ КЛУБ ИЗ АЛЕКСАНДРОВЦА ЈЕ ПОТРОСИО 90 МИЛИОНА МАРАКА. ИГРАЦЕ СУ ПЛАЦАЛИ ОД 50 ХИЉАДА ДОЛАРА МЈЕСЕЦНО (500 000 УС ДОЛАРА ГОДИСЊЕ-ЕДВАРДС),А ОСТАЛЕ ПО 40 000,30000 ПА ДО 5000ЕВРА МЈЕСЕЦНО. ТО ЈЕ НАЈБОГАТИЈИ КЛУБ У РЕГИОНУ УЗ ЦЕДЕВИТУ ИЗ ЗГ И ПОСЛЕДЊИ ГОДИНА ЦРВЕНУ ЗВЕЗДУ. ФИНАНСИЈЕРИ СУ СВЕ БАНКЕ ОД КОЈИХ СУ ВЕЦ 3 ПРОПАЛЕ АЛИ И СВЕ ОСТАЛЕ ФИРМЕ КОЈЕ ПОСЛУЈУ У РС (МОДЕРНИ РЕКЕТ) . А ОНДА СЕ МНОГИ ЦУДЕ ГДЈЕ...

Name

Роки

07.11.2015 14:28

Боје се да ће сви спортисти играти за Босну и Херцеговину

ОДГОВОРИТЕ