Srpska bez kriterijuma daje novac za sport!

Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske novac iz budžeta namijenjen sportistima troši bez ikakvih kriterijuma i bez ikakvog uvida javnosti!

Ostali sportovi 07.11.2015 | 11:00
Srpska bez kriterijuma daje novac za sport!

Banjalučki "EuroBlic" piše u četvrtak da se jasno vidi da ne postoje nikakvi kriterijumi raspodjele novca iz budžeta kad je riječ o sportu, a za ilustraciju navodi teniske turnire - fjučerse.

Naime, turniri identičnog ranga dobili su potpuno različitu svotu - Doboj (10.000 KM), Prijedor (6.000 KM) i Banjaluka (4.000 KM).

Bez obzira što je ženski turnir "Banjaluka ladies open" uvršten u manifestacije od značaja za Republiku Srpsku, dobio je manju novčanu podršku od recimo Kik-boks kluba Igman iz Foče (5.000 KM) za organizaciju prvenstva BiH u ovom neolimpijskom sportu.

Ili čak od Košarkaškog kluba Sevicijum iz Gradiške (5.000 KM), koji se takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske!?

KK Veteran, koji se nigdje ne takmiči, dobio je tri hiljade KM da organizuje turnir košarkaških veterana, a Rafting klubu Kanjon je odobreno 5.000 KM za "školu raftinga".

Jedan od osnivača Teniskog kluba Banjaluka Saša Trivić ogorčen je na Ministarstvo zbog ovog odnosa prema sportu.

"U Ministarstvu niko ne vodi računa na koji način se troše budžetska sredstva, odnosno novac građana! Pare se dijele bez ikakvih kriterijuma, pa se događa da manifestacija od interesa za Srpsku dobije podršku kao nižerazredni klub ili amaterski kolektiv. Uopšte ne vidimo da Ministarstvo vodi brigu o mladima i razvoju sporta", rekao je Trivić banjalučkom listu.

List "EuroBlic" dalje piše da da tvrdnja da se 50% ukupnog budžeta raspoređuje sportu nije istinita!

"Ukupan budžet za sport iznosi 2.158.000 KM, a sportskim organizacijama je namijenjeno okruglo milion KM. Suma od 340.000 KM, koja se dijeli ovim konkursima ne predstavlja 50 odsto", naglasio je banjalučki dnevnik.

ODGOVOR MINISTARSTVA

"U toku su konkursi kojima se raspodjeljuje 50 odsto ukupnog budžeta za sport i biće završeni u narednih 30 dana. Zbog kompletnosti podataka i ukupne slike u finansiranju sporta u Republici Srpskoj u 2015. godini podaci će biti poznati nakon izvršenog izbora po konkursima", naveli su press službe Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

07.11.2015 10:08

HA,HA,HA... NOVAC SE TROSI KAKO ODREDI ONAJ KOJI SE ZA SVE PITA I U SVE "PETLJA"... A BITNO JE I KO TRAŽI NOVAC I KOLIKO ODOBRENOG NOVCA "VRAĆA" NA MJESTO NA KOJE SE KAŽE...

ODGOVORITE
Name

BajaIgos

07.11.2015 10:27

Koliko se ulaže u istrošene strance u Igokeji mogli bi preporoditi omladinski sport u kome nam propadaju talenti... Saveze su preuzeli nesposobnjakovići koji su podobni kao ovaj dorektor RTRS-a koji uništava teniske talente svojim nečinjenjem i blokadama raznih vrsta...

Name

draz

07.11.2015 12:38

Pa politicki brate,zato ja nisam vise u sportu.Pa u Srbac je proteklih godina otislo vise nego u Sakramento.ha.ha

Name

Михаило Микић

07.11.2015 11:01

Када не постоји СРБски национални програм по коме СРБи требају да живe и радe не можете тада очекивати од ниједног министарства или државне установе да она успјешно ради по слови закона и нашим жељама. Од толико пуно "паметних" СРБа ми смо остали као народ без свог СРБСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА. Покушај САНЕ пре почетка рата да упозори СРБе на тешко стање у коме се они налазе је дочекан од непријатеља Бога и СРБства као шовинистичко дјело СРБски Академика који су хтјели само на време да изврше реформу тадашњег псеудо комунистичког друштвено политичког система. Тада се је видјело сво незнање и задлепљеност југославенством И комунизмом СРБски народни "вођа" а СРБски Академици који су тада добро се опекли данас се због тога више и не јављају а време неповратно пролази односећи са собом попут мутне воде У непознато Православне СРБе. Време данас у ДЕМОНократији негативно гради и разграђује СРБски Народ и све његове непролазне божанске вредности и људске драгоцијености. Неморал је постао законом живота а ЛОПОВЛУК врлина зато не треба никога да чуди што је расипање И присвајање туђег народног новца постао основни циљ наши "политичара". Част појединцима али ја такве непознам!

ODGOVORITE
Name

DOBRO JUTRO

07.11.2015 12:42

AUTOR IZMISLIO TOPLU VODU.A STVARI VEC 15 GODINA STOJE OVAKO: MILI NE DIRAJ U IGOKEU A U SVE OSTALO MOZE. SA TIM SVOJIM PRIVATNIM KLUBOM LIJECI SVE ZIVOTNE KOMPLEKSE. U IGOKEU NE SMIJE DA DIRNE NI OVA ZESTOKA OPOZICIJA A KAMO LI PORESKA UPRAVA ILI MUP I TUZILASTVO RADI UTAJA POREZA. PREMA POUZDANIM PODACIMA SAMO U POSLEDNJIH 10 GODINA OVAJ KLUB IZ ALEKSANDROVCA JE POTROSIO 90 MILIONA MARAKA. IGRACE SU PLACALI OD 50 HILJADA DOLARA MJESECNO (500 000 US DOLARA GODISNJE-EDVARDS),A OSTALE PO 40 000,30000 PA DO 5000EVRA MJESECNO. TO JE NAJBOGATIJI KLUB U REGIONU UZ CEDEVITU IZ ZG I POSLEDNJI GODINA CRVENU ZVEZDU. FINANSIJERI SU SVE BANKE OD KOJIH SU VEC 3 PROPALE ALI I SVE OSTALE FIRME KOJE POSLUJU U RS (MODERNI REKET) . A ONDA SE MNOGI CUDE GDJE...

Name

Roki

07.11.2015 14:28

Boje se da će svi sportisti igrati za Bosnu i Hercegovinu

ODGOVORITE