Глумац Бенисио дел Торо стигао у Сарајево

Славни холивудски глумац Беницио Дел Торо стигао у Сарајево како би преузео награду Почасно Срце Сарајева за изванредан допринос филмској умјетности.

Босна и Херцеговина 20.08.2015 | 14:30
Глумац Бенисио дел Торо стигао у Сарајево

Дел Торо ће вечерас бити на црвеном тепиху испред Народног позоришта у 19:30 часова. Након тога ће у оквиру ХТ "Еронет Опен Ер" програма сарајевској публици представити драму Фернанда Леона де Араное "Савршен дан" у којој је наступио у главној улози.

Филм "Савршен дан" ће бити приказан у 20:30 часова у највећем фестивалском кину у оквиру "Опен Ер" програма гдје ће Дел Тору пред 3,000 љубитеља филма бити додијељено Почасно Срце Сарајева.

Славни глумац ће такође одржати предавање за учеснике програма Талентс Сарајево, фестивалске платформе за повезивање и обуку нових филмских талената из југоисточне Европе и јужног Кавказа. Од свога оснивања 2007. године, Талентс Сарајево је постао регионални центар за едукацију и међусобно упознавање перспективних филмских радника.

Дел Торо је током досадашње каријере освојио мноштво награда укључујући награду Осцар Америчке филмске академије за најбољег споредног глумца за улогу у филму Стивена Содерберга “Путеви дроге”, као и номинацију за Осцара за улогу у филму Алехадра Гонзалеса Инаритуа “21 грам”.

За улогу у биографском филму о Цхе Гуевери “Цхе”, на којем је поново удружио снаге са Содербергхом, Дел Торо је 2008. освојио награду за најбољег глумца на Филмском фестивалу у Кану, а годину дана касније за исту је улогу награђен наградом "Гоја" у Мадриду, Шпанија.

Дел Торо ужива наклоност критике од када се први пут појавио у филму као Дарио у остварењу Џона Глена “Дозвола за убијање”, раме уз раме Тимотија Далтона у улози Џејмса Бонда. Поред Осцара за најбољег споредног глумца за улогу у филму “Путеви дроге”, Дел Торо је освојио и низ других значајних признања, укључујући Златни глобус, Награду удружења филмских глумаца, БАФТА награду, Сребреног медвједа Филмског фестивал у Берлину, те признања Удружења филмских критичара Неw Yорка, Националног удружења филмских критичара и Удружења филмских критичара Чикага.

Дел Торо је током каријере, на подједнако одушевљење гледалаца и критике, сарађивао са бројним сјајним редитељима укључујући пола Томаса Андерсона, Оливера Стона, Роберта Родригеза, Петера Веира, Џорџа Хуанга, Абела Ферару, Гаја Ричија, Шон Пена, Сузан Бир и Тери Гилиама.

Наредни филм у којем ћемо гледати Дел Тора је “Сицарио” Дениса Виљанове у којем су улоге остварили Емили Блант и Џош Бролин, а чија је америчка премијера заказана за 18. септембар 2015.

Међу ранијим добитницима најпрестижније фестивалске награде, Почасно Срце Сарајева, су Анђелина Џоли, Гаел Гарсиа Бернал, Стив Бушеми, као и међународно прослављени, вишеструко награђивани редитељи Јафар Панахи, Мике Лиг, Бела Тар и Данис Тановић. Награду Почасно Срце Сарајева дизајнирала је француска дизајнерка и редитељка Агнес Б, која је такођер и покровитељ фестивала.

Извор: Клиx

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

приједор

20.08.2015 12:34

А ти се баја дрзи Емира Кустурице.. У ствари Немање. Имас све у једном и глумца и резисера за вјецност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милева

20.08.2015 15:31

Има И Миле магарца за трку.