Glumac Benisio del Toro stigao u Sarajevo

Slavni holivudski glumac Benicio Del Toro stigao u Sarajevo kako bi preuzeo nagradu Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Bosna i Hercegovina 20.08.2015 | 14:30
Glumac Benisio del Toro stigao u Sarajevo

Del Toro će večeras biti na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u 19:30 časova. Nakon toga će u okviru HT "Eronet Open Er" programa sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe "Savršen dan" u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Film "Savršen dan" će biti prikazan u 20:30 časova u najvećem festivalskom kinu u okviru "Open Er" programa gdje će Del Toru pred 3,000 ljubitelja filma biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Slavni glumac će takođe održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stivena Soderberga “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alehadra Gonzalesa Inaritua “21 gram”.

Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom "Goja" u Madridu, Španija.

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Džona Glena “Dozvola za ubijanje”, rame uz rame Timotija Daltona u ulozi Džejmsa Bonda. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festival u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Del Toro je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, sarađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući pola Tomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodrigeza, Petera Veira, Džordža Huanga, Abela Feraru, Gaja Ričija, Šon Pena, Suzan Bir i Teri Giliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Viljanove u kojem su uloge ostvarili Emili Blant i Džoš Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade, Počasno Srce Sarajeva, su Anđelina Džoli, Gael Garsia Bernal, Stiv Bušemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Lig, Bela Tar i Danis Tanović. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i rediteljka Agnes B, koja je također i pokrovitelj festivala.

Izvor: Klix

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

prijedor

20.08.2015 12:34

A ti se baja drzi Emira Kusturice.. U stvari Nemanje. Imas sve u jednom i glumca i rezisera za vjecnost.

ODGOVORITE
Name

Mileva

20.08.2015 15:31

Ima I Mile magarca za trku.