Мото ГП: Роси покорио Асен!

Возач Јамахе Валентино Роси тријумфовао је на осмој трци сезоне краљевске класе Мото ГП шампионата, Великој награди Холандије.

Остали спортови 27.06.2015 | 16:20
Мото ГП: Роси покорио Асен!

’Доктор’ је на стази „Асен“ дошао до треће победе у овогодишњем шампионату, а 111. у каријери, после сјајне борбе са браниоцем титуле Марком Маркесом током целе трке.

Њима двојици се на победничком постољу придружио Хорхе Лоренцо на другој Јамахи, са 14 секунди заостатка у односу на свог тимског колегу.

Роси је у Холандији, на једној од својих омиљених стаза, возио као у времена када је апсолутно владао шампионатом. И када га је Маркес претекао, није се предавао, ишао је до самих граница, па је тако трка одлучена у последњој кривини. Шпанац га је напао, чак и изгурао са стазе, а Роси није имао где, а иако је излетео, ’Доктор’ је успео да прође као први кроз циљ и заслужено тријумфује.

Око 100.000 људи присуствовало је величанственој трци, у којој је Роси забележио веома битну победу у борби за титулу. Први пут још од 2009. године је уписао више од два тријумфа, и то већ после осам трка, а до краја сезоне је остало још десет. Уз све то, постарао се да настави низ подијума, пошто од почетка сезоне није силазио са њега.

Маркес је такође одвозао одличну трку, вероватно своју најбољу од Велике награде Америка, на којој је забележио једини тријумф ове сезоне. Од старта је притискао Росија, водио је током четири круга у самом финишу, да би покушао да нападне Италијана у самом финишу, што показује да је прави шампион, који се никада не предаје. Његова борба са деветоструким светским шампионима подсетила је на време када је ’Доктор’ имао сличне окршаје са Сетеом Жибернауом и Максом Бјађијем, између осталих.

Лоренцо је био далеко иза најбоље двојице и ниједног тренутка није успео да им припрети, па је возио веома усамљену трку на трећој позицији. Четврто место је заузео возач Дукатија Андреа Јаноне, испред Пола Еспаргара на Јамахи екипе Тех 3, возача ЛЦР Хонде Кала Крачлоуа и Бредлија Смита на још једној приватној Јамахи. Прву десеторицу комплетирали су други возач Репсол Хонде Дани Педроса и двојац Сузукија, Алеш Еспаргаро и Маверик Вињалес.

’Доктор’ на челу генералног пласмана сада има 163 бода, десет више од Лоренца, док је Јаноне трећи са 107.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Немачке на стази „Захсенринг“ 12. јула.

Коментари / 0

Оставите коментар