Moto GP: Rosi pokorio Asen!

Vozač Jamahe Valentino Rosi trijumfovao je na osmoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Holandije.

Ostali sportovi 27.06.2015 | 16:20
Moto GP: Rosi pokorio Asen!

’Doktor’ je na stazi „Asen“ došao do treće pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 111. u karijeri, posle sjajne borbe sa braniocem titule Markom Markesom tokom cele trke.

Njima dvojici se na pobedničkom postolju pridružio Horhe Lorenco na drugoj Jamahi, sa 14 sekundi zaostatka u odnosu na svog timskog kolegu.

Rosi je u Holandiji, na jednoj od svojih omiljenih staza, vozio kao u vremena kada je apsolutno vladao šampionatom. I kada ga je Markes pretekao, nije se predavao, išao je do samih granica, pa je tako trka odlučena u poslednjoj krivini. Španac ga je napao, čak i izgurao sa staze, a Rosi nije imao gde, a iako je izleteo, ’Doktor’ je uspeo da prođe kao prvi kroz cilj i zasluženo trijumfuje.

Oko 100.000 ljudi prisustvovalo je veličanstvenoj trci, u kojoj je Rosi zabeležio veoma bitnu pobedu u borbi za titulu. Prvi put još od 2009. godine je upisao više od dva trijumfa, i to već posle osam trka, a do kraja sezone je ostalo još deset. Uz sve to, postarao se da nastavi niz podijuma, pošto od početka sezone nije silazio sa njega.

Markes je takođe odvozao odličnu trku, verovatno svoju najbolju od Velike nagrade Amerika, na kojoj je zabeležio jedini trijumf ove sezone. Od starta je pritiskao Rosija, vodio je tokom četiri kruga u samom finišu, da bi pokušao da napadne Italijana u samom finišu, što pokazuje da je pravi šampion, koji se nikada ne predaje. Njegova borba sa devetostrukim svetskim šampionima podsetila je na vreme kada je ’Doktor’ imao slične okršaje sa Seteom Žibernauom i Maksom Bjađijem, između ostalih.

Lorenco je bio daleko iza najbolje dvojice i nijednog trenutka nije uspeo da im pripreti, pa je vozio veoma usamljenu trku na trećoj poziciji. Četvrto mesto je zauzeo vozač Dukatija Andrea Janone, ispred Pola Espargara na Jamahi ekipe Teh 3, vozača LCR Honde Kala Kračloua i Bredlija Smita na još jednoj privatnoj Jamahi. Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa i dvojac Suzukija, Aleš Espargaro i Maverik Vinjales.

’Doktor’ na čelu generalnog plasmana sada ima 163 boda, deset više od Lorenca, dok je Janone treći sa 107.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Nemačke na stazi „Zahsenring“ 12. jula.

Komentari / 0

Ostavite komentar