Како је Холандија постала земља дивова?

Током протекла два века, Холанђани су порасли 20 центиметара и постали највиша нација на планети, док су Американци, који су у тој категорији дуго имали примат, данас најгојазнији на свету, показало је истраживање о еволуцијским променама човека.

Занимљивости 11.04.2015 | 08:12
Како је Холандија постала земља дивова?

Резултати недавно спроведеног истраживања показују да пораст материјалног богатства, побољшање или погоршање животних услова, као што су квалитет исхране и здравствене заштите знатно утичу на физичке промене, пише британски Гардијан.

Између осталог, истраживање је показало да Холанђани постају све виши – у протеклих 200 година порасли су чак 20 центиметара.

Гени који условљавају већи раст постају учесталији, наводе истраживачи у извештају објављеном у часопису Процеедингс оф тхе Роyал Социетy.

Научници, међутим, овај податак доводе у везу са природном селекцијом више него са факторима околине.

Виши људи, у овом случају Холанђани, доказано имају више деце, као и већи стопу преживљавања новорођенчади, што указује на чињеницу да је природна селекција још на делу, наводи се у извештају.

Када је реч о висини, на самом врху лествице дуго су били Американци, али се током протеклих 150 година тај тренд знатно изменио.

Данас су најдебља нација на свету, а по висини су их претекли многи европски народи, уз Холанђане и Данци, Норвежани, Швеђани и Естонци.

Просечан мушкарац у САД висок је 179 центиметара (пет стопа и девет инча), док је у Холандији осам, па чак и девет центиметара виши (нешто више од шест стопа).

Некада ниски, сада највиши
Пре само два века, Холанђани су били међу најнижим народима. Жена просечне висине у Холандији сада је висока 171 центиметар, док њен земљак у просеку има 184 цм.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар