Kako je Holandija postala zemlja divova?

Tokom protekla dva veka, Holanđani su porasli 20 centimetara i postali najviša nacija na planeti, dok su Amerikanci, koji su u toj kategoriji dugo imali primat, danas najgojazniji na svetu, pokazalo je istraživanje o evolucijskim promenama čoveka.

Zanimljivosti 11.04.2015 | 08:12
Kako je Holandija postala zemlja divova?

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da porast materijalnog bogatstva, poboljšanje ili pogoršanje životnih uslova, kao što su kvalitet ishrane i zdravstvene zaštite znatno utiču na fizičke promene, piše britanski Gardijan.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo da Holanđani postaju sve viši – u proteklih 200 godina porasli su čak 20 centimetara.

Geni koji uslovljavaju veći rast postaju učestaliji, navode istraživači u izveštaju objavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society.

Naučnici, međutim, ovaj podatak dovode u vezu sa prirodnom selekcijom više nego sa faktorima okoline.

Viši ljudi, u ovom slučaju Holanđani, dokazano imaju više dece, kao i veći stopu preživljavanja novorođenčadi, što ukazuje na činjenicu da je prirodna selekcija još na delu, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o visini, na samom vrhu lestvice dugo su bili Amerikanci, ali se tokom proteklih 150 godina taj trend znatno izmenio.

Danas su najdeblja nacija na svetu, a po visini su ih pretekli mnogi evropski narodi, uz Holanđane i Danci, Norvežani, Šveđani i Estonci.

Prosečan muškarac u SAD visok je 179 centimetara (pet stopa i devet inča), dok je u Holandiji osam, pa čak i devet centimetara viši (nešto više od šest stopa).

Nekada niski, sada najviši
Pre samo dva veka, Holanđani su bili među najnižim narodima. Žena prosečne visine u Holandiji sada je visoka 171 centimetar, dok njen zemljak u proseku ima 184 cm.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar