И слијепи могу да уживају у сликама

Захваљујући новим технологијама - тактилном дијаграму, слепи имогу да стекну аутентичну визију слике и доживе уметност на нов начин. „Додирни Прадо“ назив је прве изложбе коју је мадридски музеј наменио слабовидима.

Информационе технологије 02.03.2015 | 10:06
И слијепи могу да уживају у сликама

Поставку музеја „Прадо“ чине копије шест ремек дела ренесансних мајстора. Додиром рељефних уздигнућа на слици посетиоци могу да осете поруку сликара.

„Никад нисам могао да знам како слика изгледа, то је изузетан доживљај! Могу да је упознам путем додира, а то је до сада било могуће само са скулптурама. Али, са сликама то је за мене невероватно искуство“, рекао је Хозе Педро Гонзалес, председник удружења слабовидих Шпаније.

Поступак обраде слике је комплексан и траје 40 сати. Рестауратори института Билбао, који су и патентирали јединствену технику, спремни су да знање пренесу експертима осталих музеја који желе да изађу у сусрет особама са посебним потребама.


„Специјалну технику 'диду' елаборирали су стручњаци из Дуреро студија у Билбаоу. То је хемијски процес. Ултравиолетним зрацима и специјалним бојама потенцирају се поједина места на платну и тако се наглашава оно што је значајно“, објашњава Фернандо Перез, кустос изложбе „Додирни Прадо“.

Леонардова Ђоконда, Гојин Парасол, Ел Греков Аристократа са руком на бради, само су нека од шест копија ренесансних мајстора која су сада у највећем мадридском музеју доступна и слабовидима.


Пилот пројекат музеја Прадо - нови приступ изложбеним поставкама, доприноси популаризацији науке и уметности. Тај добар пример требало би да усвоје и остали музеји европских метропола поштујући равноправност и толеранцију као основне постулате цивилног друштва, поручују експерти.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар