Ко нас то представља: Умјесто да јачају позицију БиХ, шире нарко – картелске везе

Бирани према личним и партијским интересима, код нас, дипломате, умјесто да јачају позицију БиХ, шире нарко – картелске везе.

Република Српска 18.05.2024 | 19:54
Ко нас то представља: Умјесто да јачају позицију БиХ, шире нарко – картелске везе

Дипломатија је балансирање између великих. Дипломатија доноси међународне инвестиције. Осим у Босни и Херцеговини.

Бирани према личним и партијским интересима, код нас, дипломате, умјесто да јачају позицију БиХ, шире нарко – картелске везе. Кога то шаљемо у дипломатију, и колико је уопште каријерних дипломата у међународно – конзуларној мрежи?

Случај почасног конзула Босне и Херцеговине у Панами, Фатиха Кола, држављанина Турске, чију повезаност са нарко картелима испитује и Тужилаштво БиХ, у фокус враћа питање о стању дипломатско-конзуларне мреже.

Иако је Предсједништво БиХ смијенило Кола, намеће се логично питање – како уопште неко ко не припада конститутивним народима у БиХ може да их представља у свијету? Можда је проблем и у томе што Босна и Херцеговина и даље нема Закон о спољним пословима?

А нема га, јер је спољна политика продужена руке унутрашње, која Босни и Херцеговини није јача страна. И све се своди на ону „немој се ти мијешати мени па нећу ни ја теби“.

Након афере Два папка, која је као бомба одјекнула у јавности у вријеме премијерског мандата Жељке Цвијановић, сада је прати и скандал именовања конзула у Панами.

Фатих Кол је именован прошле године за почасног конзула у Панами једногласном одлуком Предсједништва БиХ, а на приједлог управо Жељке Цвијановић.

 „Управо сам затражио на посљедњој сједници Колегијума да Жељка Цвијановић као члан Предсједништва из РС, да поднесе извјештај о кадрирању, она је најпозванија. Она треба да каже зашто су Бошњацима дали и безбједност и спољну политику, СНСД су интересовале само финансије и паре и сад видимо посљедице свега тога.“, рекао је Небојша Вукановић, лидер Листе за правду и ред.

Посљедица такве политике је и потез Златка Лагумџије, сталног представника БиХ при Уједињеним нацијама, који је предложио резолуцију о Сребреници.

Све је то наставак праксе да бх. дипломате покрећу питања која се тичу БиХ, али без једногласног става трочланог Предсједништва БиХ, које је по Уставу једино надлежно за спољну политику.

 „Постићи такву једну ситуацију да постанете један од најомраженијих народа у свијету, то је нимало добра дипломатија. Кључна промјена је да неко сједне и добро све осмисли, стратегију и све и најбитније је научити да не може да се говори НЕ, него ДА, АЛИ.“, каже Слободан Шоја, бивши дипломата.

„ Да у Министарству спољних послова БиХ нема никакав интерес, Република Српска је показала јер у Министарству спољних послова има само један од 7 руководилаца. Начин на који су се обрачунали са старијим кадровима је случај Младена Иванића који је, док је био члан Предсједништва, успио да ријеши поновно покретање тужбе против Србије од стране бошњачких политичара. Они су га елиминисали и не користе његово искуство које годинама стицано у том пољу.“, поручује Младен Босић, посланик СДС - а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Каријерних дипломата је све мање. Босна и Херцеговина никада није донијела Закон о спољној политици, а особље за амбасаде шаље се у свијет по идеолошкој, политичкој или пријатељској и породичној линији.

Због недефинисане спољне политике, дипломатско-конзуларна мрежа у БиХ, дуже од двадесет година служи за удомљавање страначких кадрова.

„Да би се то поправило, прије свега треба донијети стратегију о спољној политици 2024. - 2030., која је истекла још у марту 2023. Неопходан је Закон о спољној политици, потрена је анализа свих дипломатско – конзуларних предатвништава широм свијета.“, поручује Бранко Нешковић, дипломата и публициста.

Босну и Херцеговину неријетко у свијету представљају људи који немају елементарне квалификације да се баве дипломатијом. Дешава се и да је новоименованим амбасадорима то прва дипломатска мисија.

Најбољи примјер је Милан Тегелтија, познат по аферама Поткивање, који је именован за бх. конзула у Ријеци, а и ту је своје прсте уплела опет Жељка Цвијановић.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Дрзава се представља

18.05.2024 20:28

Ово се догоди кад зелис да представљас све само не дрзаву. Она је заститник свих њениј градјана и боље би нам било да се опаметимо и њу јацамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусто

19.05.2024 00:54

Снсд нас је продао боснхацима за биједне сребрнхаке. Постали смо тек сад свјесни продајом глинице Бирацби Боксита,втих најбољих фирми у БиХ. Готово је.

Name

Перо Модрица

18.05.2024 20:44

Знате ли које су квалификације амбасадорице у Пољској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

18.05.2024 21:32

Ко нас води и представља,кажу додик месар,жељка цв.конобарица,има министара да те бог сачува,само гледају да неŝто умуљају,ово нама на планети,стварно смо стока,теŝко је ово коментарисати...

Name

Ре

19.05.2024 12:54

Па које су, де реци?

Name

Нарко регион

18.05.2024 21:01

Да ли се ико запита одакле оволико наркотика у овом региону? Како је могуће да режимски тајкун у свом магацину држи 70 килограма кокаина? Да ли је заједнички пројекат држава у региону кокаин и градња инфраструктуре на основу зараде од њега? Да ли су пројекти попут Јахорине очигледни примјери тог пројекта? Ево наградно питање: Ко је једини и прави босс на Јахорини? Помоћ пријатеља: Елек и Љевњајић нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

18.05.2024 23:25

Ништа се не ради без МД а сад ИД

Name

Ре

19.05.2024 07:37

А коцкице од бетона на сваком кораку. Станова на кило. Ко купује и како.... Нормалан народ малецки стан не може зарадити за радни вијек.

Name

Боки

18.05.2024 21:07

А тек у Турској кадар до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

18.05.2024 21:32

Клосарац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

18.05.2024 21:48

Шта би Жељка друго радила него да урушава БиХ и РС, знајући ко је одакле је и чије интересе заступа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.05.2024 21:52

О људи моји, па јели човјек одмах смијењен чим је Тужолаштво покрднуло истрагу! Што хоћете више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

19.05.2024 08:01

Магаре ста је до тада радио и ко га поставио.

Name

Сељак

18.05.2024 22:01

Па нормално и оцекивано од сталног амбасадора (па био из било које партије или народа) у УН да ради за своју Дрзаву па неце ваљда радити против дрзаве коју представља, а од ове резолуције највисе користи це имати управо они сто су највисе против ње.....вријеме це показати ....Па није БиХ само Босњацка/Исламска и наса је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али народе

18.05.2024 22:10

Ми изгласасмо њу а не Мирка Шаровића и ево нам сад. Небитна уцијењена и немоћна тј. никаква. Ми смо криви насјели смо опет и то траје ли траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

18.05.2024 22:47

Милорад Додик и Зељка Цвијановиц нас представља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.05.2024 00:57

Предали су Алумину у руке наркокартела, зна се. Тако нqм и треба.

Name

Јоде

19.05.2024 07:32

Да је неко из опозиције предложио овог наркоса или да се сликао са њим која би прича била ових из снсда да су издајници, бакировци, да раде против Српске.Што је јада то долази из и од савеза незаситих демократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изворна Yозућа

19.05.2024 07:34

Имали ико ауторитет или да не кажем шта већ да збаце овога клошарца клошара са власти. Ово будала види да он ради само за рудоњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бајич

19.05.2024 12:53

Може ли ико ове будале склонити са Власти да не брукају Српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКСИМИЛИЈАН ТОПАЛОВИЦ

20.05.2024 09:21

Дуго смо ми и опстали са оваквима

ОДГОВОРИТЕ