I slijepi mogu da uživaju u slikama

Zahvaljujući novim tehnologijama - taktilnom dijagramu, slepi imogu da steknu autentičnu viziju slike i dožive umetnost na nov način. „Dodirni Prado“ naziv je prve izložbe koju je madridski muzej namenio slabovidima.

Informacione tehnologije 02.03.2015 | 10:06
I slijepi mogu da uživaju u slikama

Postavku muzeja „Prado“ čine kopije šest remek dela renesansnih majstora. Dodirom reljefnih uzdignuća na slici posetioci mogu da osete poruku slikara.

„Nikad nisam mogao da znam kako slika izgleda, to je izuzetan doživljaj! Mogu da je upoznam putem dodira, a to je do sada bilo moguće samo sa skulpturama. Ali, sa slikama to je za mene neverovatno iskustvo“, rekao je Hoze Pedro Gonzales, predsednik udruženja slabovidih Španije.

Postupak obrade slike je kompleksan i traje 40 sati. Restauratori instituta Bilbao, koji su i patentirali jedinstvenu tehniku, spremni su da znanje prenesu ekspertima ostalih muzeja koji žele da izađu u susret osobama sa posebnim potrebama.


„Specijalnu tehniku 'didu' elaborirali su stručnjaci iz Durero studija u Bilbaou. To je hemijski proces. Ultravioletnim zracima i specijalnim bojama potenciraju se pojedina mesta na platnu i tako se naglašava ono što je značajno“, objašnjava Fernando Perez, kustos izložbe „Dodirni Prado“.

Leonardova Đokonda, Gojin Parasol, El Grekov Aristokrata sa rukom na bradi, samo su neka od šest kopija renesansnih majstora koja su sada u najvećem madridskom muzeju dostupna i slabovidima.


Pilot projekat muzeja Prado - novi pristup izložbenim postavkama, doprinosi popularizaciji nauke i umetnosti. Taj dobar primer trebalo bi da usvoje i ostali muzeji evropskih metropola poštujući ravnopravnost i toleranciju kao osnovne postulate civilnog društva, poručuju eksperti.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar