Андроид телефони могу да открију да ли нас неко прати

Андроид телефони ће аутоматски, али и ручно моћи да скенирају околину како би пронашли непознате уређаје за праћење.

Информационе технологије 30.07.2023 | 18:02
Андроид телефони могу да открију да ли нас неко прати

Паметни телефони који покрећу Андроид 6 или новији оперативни систем сада добијају ажурирање које ће им омогућити да препознају да ли нас неко прати. Уколико је то случај, добићемо упозорење о непознатом уређају за праћење који путује са нама.

Гоогле је ову функцију најавио на свом И/О догађају одржаном у мају, као одговор на све већи број случајева дигиталног ухођења помоћу наменских уређаја као што је Аппле АирТаг. Заправо, Гоогле и Аппле су блиско сарађивали на овом пројекту.

Ажурирани телефони ће сада аутоматски моћи да препознају да ли се са нама креће непознати блуетоотх уређај за праћење, али не и његов власник, а када се то деси, добићемо нотификацију, али и могућност да сазнамо више. Ово укључује мапу на којој ће бити приказана рута по којој нас је такав уређај пратио, а у неким случајевима и серијски број уређаја, као и информације о његовом власнику.

Наравно, ово неће бити превише корисно уколико не можемо да лоцирамо непознати уређај за праћење, те ће нам на располагању бити опција за активирање његовог звучног сигнала, као и упутство за деактивацију. На пример, АирТаг-у је потребно одврнути поклопац и извадити батерију.

Уколико то желимо, увек можемо и ручно скенирати своју околину како би пронашли непознате уређаје за праћење. Када стигне надоградња, потребно је урадити следеће:

Отворите "Сеттингс"
Пронађите "Сафетy & Емергенцy" опцију
Изаберите "Ункноwн Трацкер Алертс"
Притисните "Сцан ноw" дугме

Гоогле каже да је за ручно скенирање потребно само 10 секунди како би пронашао непознати уређај, а уколико телефон ишта пронађе, на располагању су исте опције као и код аутоматског скенирања.

Нажалост, нова функција тренутно има могућност детектовања само АирТаг уређаја, али временом ће се листа проширивати. Геџет компаније Аппле је већ неколико пута био тема светских медија, те смо након његовог лансирања имали прилику да чујемо и добре, али и лоше ствари.

(Б92) Фото: валиантсин супруновицх / Схуттерстоцк.цом

Коментари / 0

Оставите коментар