Већина радника Бобар банке добија отказ!

Саво Шеваљевић ликвидациони управник Бобар банке Бијељина рекао је данас да без знања службеника банке није могло нестати 10 милиона КМ из трезора банке.

Република Српска 29.01.2015 | 16:57
Већина радника Бобар банке добија отказ!

„Два радника воде евиденцију о уношењу и изношењу новца из трезора банке. Не постоји могућност да се један фенинг унесе или изнесе из трезора без знања службеника банке. Истражиће се који су то радници, односно да ли су исти радници радили од почетка у трезору или је било промјена. У надлежности државних институција је да утврде право стање. Посебни тим Агенције за банкарство утврдио је недостатак средстава у трезору и тужилаштво проводи истрагу", рекао је Шеваљевић за пословни портал Капитал.

Потврдио је да је Тужилаштву упућена и пријава радника који су наводно за послодавца, власника банке, узимали кредите.

„Оно што је неспорно да су радници код Банке кредитно задужени. Да ли су они добили тај новца или нису, не могу да каже, али надлежни органи ће то сигурно утврдити".

Шеваљевић каже да ће се истражити и одговорност одговорних особа у Бобар банци, прије свега директора банке и његових најближих сараднике.

Дужи низ година генерални директор Бобар банке је, подсјећа, био Петар Цацановић који у посљедње вријеме постављен за директора филијале у Бијељини.

„Ту филијалу у Бијељини сам угасио, а Цацановић неће више обављати те послове. У даљем поступку ће се утврђивати појединачна одговорност сваког лица".

КУМОВСКИ ПОВЕЗАНА ПРАВНА ЛИЦА

Саво Шеваљевић каже да велики проблем представља велики број повезаних правних лица из састава Бобар групације. Банка тим повезаним лицима није направила никакву штету, али су они направили огромну штету банци.

„Та повезана лица на рачуну банке имају скромна, готово занемарљива средства, али су се се и по неколико пута више кредитно задуживала, него што је то законом дозвољено. Понашали су се по принципу: „Банка је наша. Ако будемо могли вратићемо кредит, ако не можемо, банка ће нам толерисати, све док не будемо могли то вратити. Прорадио је ту и наш менталитет, друг, пријатељ, кум, помози ми! Ово није велико тржиште и људи се добро међусобно познају", истиче Шеваљевић.

У таквом ланцу међусобног повјерења, јављају се велики проблеми јер је пуно кредита пласирано на основу субјективних процјена и оцјена, и сада многи од њих нису или су врло тешко наплативи. Колатерал таквих кредита је „лабав и несигуран", а кредитна способност таквих клијената сумњива, каже Шеваљевић не именујући која су то правна и физичка лица.

ОТКАЗ ДОБИЈА ВЕЋИНА РАДНИКА

Шеваљевић је рекао да је неминовно смањење броја запослених, те да ће само четвртина, односно око 50 радника бити задржано у радном односу. Остали ће завршити на бироу, али управник је убијеђен да ће они „брзо пронаћи други посао јер се ради о образованом и квалитететном кадру".

Од увођења привремене управе и покретања ликвидационог поступка у Бобар банци прошло је два мјесеца.

Свим депонентима и повјериоцима Бобар банке упућен је позив да до 20. марта ове године пријаве своја потраживања.

Пријављена потраживања ће бити упоређена са документацијом која постоји у Бобар банци, како би се утврдило да ли су потраживања реално или нереално исказана. „Имамо велики број депонената и повјерилаца. Сви они који не буду задовољни стањем које им ми предочимо, имаће право да поведу судске поступке. Надам се да таквих судских спорова неће бити пуно".

Извор: Капитал

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

бнфан

29.01.2015 16:42

СТО ЈЕ ДОСАДА ДРЗАО РАДНИКЕ ДА ПРИКРИЈУ ТРАГОВЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

29.01.2015 16:56

АПСУРД РАДНИЦИ ИЗ БАНКЕ ИМАЈУ ИЛИ СУ ИМАЛИ ТЕ КРЕДИТЕ А САДА СЈЕДЕ ТАМО И ЦУТЕ УМЈЕСТО ДА ПРОГОВОРЕ И ИЗАДЈУ ПРЕД ЈАВНОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

29.01.2015 19:32

Мани се ти Саво Петра Цацановица, боље провјери своју савјетницу Ану Миросављевиц, она је била директор кад су паре нестале а не Петар. Нису могле нестати без њеног знања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.09.2018 16:38

Ипак су нестале за вријеме Цацановица.

Name

Реxx

29.01.2015 20:04

Зато му је и Ана савјетник. Господја је своје депозите подигла и одњела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

30.01.2015 21:44

Ана је Инсајдер у Б Банци

Name

ребнфан

29.01.2015 20:09

Шеваљевић: Службеници одговорни за мањак 10 милиона КМ у Бобар банци. Текст у Цапиталу. И ЦОВЈЕК ИСТЕ СЛУЗБЕНИКЕ ОСТАВИ НА ПОСЛУ. ОВО НЕМА НИГДЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

инсајдер

29.01.2015 23:45

Директор ликвидиране банке је постао савјетник ликвидационог управника!? Обоје су за затвор, а Петар Цацановиц је цовјек од угледа кога добро знају и цијене градјани Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубимица

30.01.2015 09:20

Ану Миросављевиц је створио о одсколовао Гаврило Бобар....покој му дуси,..гоји. змију у њедрима ,одакле њој 3 стана у РС, а има 13 година радног стаза....треба је ставити за министа финансија да "среди" владу...а у ББ је радило најструцније и најљубазније особље у РС ....мени је ово необјашњиво и катастрофално ......сто опозиција чути кад имају све папире и све се зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.09.2018 16:39

Каква црна три стана??? Не лупај глупости

Name

озбиљно

30.01.2015 16:19

Новац је из банке нестао прије него је у 2014.години досло до смјене директора

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

30.01.2015 17:41

Па кад вец знате кад су нестале, онда вјероватно знате и гдје су нестале...

Name

За љубимицу

30.01.2015 17:09

Ана има 4 стана ....гдје их заради

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП

30.01.2015 20:27

Јасно је, овдје је битно смирити јавност и наставити игру цисцења и скривања доказа. Прво сто је требао урадити јесте отпустити менадзмент банке. Потпуно је јасно да су они иницирали и спроводили све радње. Али он задрзава Ану и њене сараднике ЗАСТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

упуцен

31.01.2015 09:17

Кредити радника, проблем готовине, лоси велики кредити и други проблеми су настали давно прије него је Ана досла у Бијељину, Колико знам, била је директор свега неколико мјесеци и дала оставку... све су лупетања на њен рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.09.2018 16:40

Истина.