Грчка атрактивна дестинација

Поред туриста који нису напуштали Грчку ни у време најтеже економске кризе, овог лета вратили су се пробирљиви гости из Немачке, Велике Британије, Француске. Званичници и туристички радници кажу да ће и ова сезона показати да је Грчкој туризам главни лек против кризе.

Свијет 27.07.2014 | 10:58
Грчка атрактивна дестинација

Сви путеви изгледа воде у Грчку. Овог лета очекују више од 20.000.000 гостију. То је десет одсто више него прошле године, која је била рекордна. Туристички радници већ су израчунали да ће зарада бити најмање 13 милијарди евра.

Андреас Андреадис из Савеза грчких туристичких предузећа каже да је добра вест да је Грчка поново у моди. "Са свих страна се чује - идемо у Грчку. То је добра вест за земљу и напаћену економију", каже Андреадис.

Задовољни су и власници хотела, али не пропуштају прилику да подигну цене. У јулу је ноћење око 13 одсто скупље него лане.

"Одувек сам желео да дођем и верујем да ће им туризам помоћи да се извуку из кризе", каже туриста из Велике Британије.

Најскупље је на Миконосу и Санторинију. Не заостаје ни Атина, коју су туристи донедавно избегавали због штрајкова.

"Цене се не разликују од других европских градова, рецимо Париза или Рима. Хотели су одлични, а храна изврсна", каже туриста из САД.

У Грчкој очекују највише туриста из Немачке - нешто мање од три милиона, милион је Руса, прате их Британци, Французи, Американци. Традиционално, ту су и верни гости из Србије.
"Незапосленост у Грчкој је око 27 одсто. Важно је што у туристичком сектору око 50.000 људи може лако да нађе посао", каже Андреас Андреадис.

На туризам одлази готово петина грчког бруто друштвеног производа. Прошле године је, захваљујући туризму, Грчка први пут од 1948. имала позитиван привредни биланс.
Велики подстрек привреди донеће и ова сезона, на коју се, према досадашњим резултатима, с правом рачуна.

Коментари / 0

Оставите коментар