Grčka atraktivna destinacija

Pored turista koji nisu napuštali Grčku ni u vreme najteže ekonomske krize, ovog leta vratili su se probirljivi gosti iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske. Zvaničnici i turistički radnici kažu da će i ova sezona pokazati da je Grčkoj turizam glavni lek protiv krize.

Svijet 27.07.2014 | 10:58
Grčka atraktivna destinacija

Svi putevi izgleda vode u Grčku. Ovog leta očekuju više od 20.000.000 gostiju. To je deset odsto više nego prošle godine, koja je bila rekordna. Turistički radnici već su izračunali da će zarada biti najmanje 13 milijardi evra.

Andreas Andreadis iz Saveza grčkih turističkih preduzeća kaže da je dobra vest da je Grčka ponovo u modi. "Sa svih strana se čuje - idemo u Grčku. To je dobra vest za zemlju i napaćenu ekonomiju", kaže Andreadis.

Zadovoljni su i vlasnici hotela, ali ne propuštaju priliku da podignu cene. U julu je noćenje oko 13 odsto skuplje nego lane.

"Oduvek sam želeo da dođem i verujem da će im turizam pomoći da se izvuku iz krize", kaže turista iz Velike Britanije.

Najskuplje je na Mikonosu i Santoriniju. Ne zaostaje ni Atina, koju su turisti donedavno izbegavali zbog štrajkova.

"Cene se ne razlikuju od drugih evropskih gradova, recimo Pariza ili Rima. Hoteli su odlični, a hrana izvrsna", kaže turista iz SAD.

U Grčkoj očekuju najviše turista iz Nemačke - nešto manje od tri miliona, milion je Rusa, prate ih Britanci, Francuzi, Amerikanci. Tradicionalno, tu su i verni gosti iz Srbije.
"Nezaposlenost u Grčkoj je oko 27 odsto. Važno je što u turističkom sektoru oko 50.000 ljudi može lako da nađe posao", kaže Andreas Andreadis.

Na turizam odlazi gotovo petina grčkog bruto društvenog proizvoda. Prošle godine je, zahvaljujući turizmu, Grčka prvi put od 1948. imala pozitivan privredni bilans.
Veliki podstrek privredi doneće i ova sezona, na koju se, prema dosadašnjim rezultatima, s pravom računa.

Komentari / 0

Ostavite komentar